Kapittel 6: Slik gikk det med varmbenken

I begynnelsen av mars var varmbenken en heller lunken affære på drøye 12 grader. Så fulgte den kaldeste april på 35 år. Hvordan gikk det med varmbenken da?

Hva er en varmbenk?

En varmbenk er en stor kasse (vi bygde vår av tre pallekarmer oppå hverandre) eller en grop i bakken med et gjennomsiktig lokk på toppen. Kassen fylles med husdyrgjødsel (ofte hestemøkk) og halm, som komposterer. I denne prosessen avgis varme. Mye varme. På toppen av varmekilden kan du legge lag jord som du sår og planter i. Slik kan du dyrke grønnsaker ute (under en drivbenktopp/ plastlokk) midtvinters i Norge, og høste ferskt og egendyrket i mars/april. Følg årets varmbenk i bokashihagen:

Kapittel 1: Varmbenk av pallekarmer

Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken med hestemøkk og halm

Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken

Kapittel 4: Plante og så i varmbenk

Kapittel 5: Når varmbenken er lunken

Mars

Varmbenk-2017-2.jpg

Det vokste fin-fint i varmbenken selv om det ikke akkurat var middelhavs-temperaturer der i mars. Bra å vite at det ikke er bortkastet å bygge varmbenk selv om den aldri blir 70–80 grader og presterer over 20 i ukesvis. Vårsola kom, og vi luftet godt i varmbenken på dagtid gjennom marsmåned. Bataviasalaten ble stooooor, og 11. mars spiste vi knekkis med egendyrket salat, ruccola, brønnkarse og erteskudd.

Bare en uke senere fylte vi salatbollen med grønt fra benken. Bare fra varmbenken. Rekk opp handa den som skal bygge varmbenk til vinteren?!

April 

Varmbenk-2017-4.jpg

Bildet over er tatt i et veldig heldig øyeblikk. April ble den kaldeste på 35 år her vi bor. Det var frostnetter og snøvær, sur vind og slapset lå i tykke lag på varmbenken. Vi hadde sluttet å måle temperaturen på det tidspunktet, men tviler på at det var mye varme igjen i benken. Drøye seks uker vil en varmbenk typisk avgi varme. Benken var fylt til randen med ferskt grønt i april: fem store salathoder av bataviasalat, pakchoi, reddiker, dill, spinat, brønnkarse, ruccola og plukksalat. Vi hadde ikke kjøpt et salatblad på butikken siden midt i mars. Skulle det gå galt nå?

Det gjorde det ikke: det gikk fint! Dillen og noe storvokst spinat som buttet i drivbenk-lokket, ble litt bruntørre i tuppene. Antakelig frostskader. Resten klarte seg utmerket. Alle grønnsakene vi valgte å dyrke i benken, er ganske kuldetålige (kanskje bortsett fra reddiker). Det var gode valg i år.

Varmbenken resten av året

Varmbenk-2017-5.jpg

Dette året tømte og pakket vi sammen varmbenken midt i mai. Vi trengte jorden til bed i den nye drivhustunnelen i bokashihagen – en mer prioritert vokseplass den våren. Kaldbenker har vi flere av. Brønnkarsen i benken hadde fått lus, så den gikk med til karsefest hos hønene! Bataviasalatene flyttet vi ut i kjøkkenhagen, og ga bort de vi ikke hadde plass til. Hestemøkka i benken var ikke omdannet til jord ennå i mai, men ble likevel fantastisk fyllmateriale til nye høybed i drivhustunnelen og kjøkkenhagen.

Året før tømte vi ikke varmbenken før i oktober – da var materialet i benken blitt til helt fantastisk kompostjord. Gjennom hele sesongen frem til oktober dyrket vi grønnsaker rett i varmbenken det året. Først og fremst gresskar – rett i en stor komposthaug av hestemøkk toppet med jord (ispedd bokashi kompostjord såklart). Bildet under er tatt i august.

Skostørrelse: 31 / Gresskarstørrelse: bokashi

Varmbenk-2017-6.jpg

Relaterte artikler

Kapittel 1: Varmbenk i pallekarm

Vi bygger varmbenk av tre pallekarmer og halm, og fyller den med hestemøkk og mer halm. I benken skal vi dyrke salater, ruccola og reddiker i sommervarm ...

Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken

Vi har fylt varmbenken i kjøkkenhagen, med hestemøkk, hønsemøkk og halm. Nå blir det spennende dager: Kommer benken til å...

Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken

Uken etter at varmbenken er fylt med hestemøkk og halm er kanskje årets mest spennende dager i kjøkkenhagen. Kommer varmbenken i gang? Hvor ...

Kapittel 4: Plante og så i varmbenk

Det er midt i februar og vi bærer store brett med spirer, småplanter og frøposer ut i kjøkkenhagen. Endelig er det dags for å pl...

Kapittel 5: Når varmbenken er lunken

Varmbenkeni år er ikke den heteste vi har sett. Men det vokser fint i den likevel, og det finnes et par triks for varmbenker i hardt vær.