Vi sår tomater i julestria

Tomaten Vilma er en mikrobusk, altså en lavtvoksende tomatplante, som vokser fint under vekstlys inne og trives godt i vinduskarmen. Vi sår henne i julestria, og lager samtidig bokashijord til vi skal plante henne om. Slik får vi egendyrkede tomater til 17. mai!

Vi både vasker gulvet og bærer ved også til jul, men et like fast innslag i julestria hos oss er gleden over å så tomater i vinduskarmen og lage i stand en jordfabrikk som får stå inne og bli til jord på nyåret. Ta deg en så-pause i julemaset!

Når vi sår Vilma i midten av desember, får vi de første modne tomatene i mai. Etter 17. mai en gang kan vi plante henne ut på balkongen, i kjøkkenhagen eller i drivhuset, og der fortsetter og fortsetter hun å gi tomater. Vilma er en stayer. Vi plukker fortsatt tomater fra de samme plantene i september!

Det finnes også andre lavtvoksende tomater, som du kan dyrke under vekstlys i vinduskarmen. Vi har sett flere som har suksess med sortene Lille Lise og Balcony for eksempel. Det viktigste er å velge en mikrobusk-tomat. Det finnes mange ulike varianter, men felles for dem alle er at de sjelden blir høyere enn 25-35 cm, og de trives fint med å dyrkes innendørs vinterstid. Vi pleier å velge Vilma, og har fortsatt noen frø igjen i posen, så for vår del blir det Vilma i år også. 

Året med Vilma

Det starter altså i desember året før. Da sår vi frø midt i julstria: I gamle jordbærkurver, som vi setter på en varmematte under vekstlys. Vi har en enkel spirematte, og LED-list plantelys (15W). De er enkle å få tak i og koster ikke all verden. Vi lager oss en innendørs jordfabrikk samtidig som vi sår, så får vi masse næringsrik jord til omplanting utover våren.

Tomater i julestria bokashi 3.jpg

I månedsskiftet januar/februar planter vi om småplantene første gang. Allerede i februar kan vi se de første knoppene.

Tomater i julestria bokashi 5.jpg

Og i mars blomstrer Vilma i vinduskarmen – hurra!

Tomater i julestria bokashi 6.jpg

I april rødmer Vilma så smått. Snart kan vi smake på årets første hjemmedyrkede tomater.

Tomater i julestria bokashi 7.jpg

Fra sent mai/juni står hun ute, full av deilige tomater. Først venner vi henne forsiktig til sollyset ved å flytte henne ut i skyggen i korte perioder. Når hun er ferdig herdet får hun bo på balkongen, i solveggen eller i drivhuset.

Vilma holder det fortsatt gående i september, og takker for seg når frosten kommer. Har vi god plass inne, kan vi også gjerne ta henne inn igjen til de siste tomatene er modne.

Relaterte artikler

Endelig vinter – ut og så!

Vi har sortert frøposene. Nå står vi med en bunke restefrø av ulike kålsorter, salater, ruccola, beter og dill. Noe er utgå...

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Bokashistrø i såjorda

De aller fleste små spirer eller stiklinger skal ikke rett i bokashijord, da det blir altfor sterkt. Men vi kan lure oss til litt gode mikrober i så...