Vi sår tomater i julestria

Tomaten Vilma er en lavtvoksende tomatplante som vokser fint under vekstlys inne. Vi sår henne i julestria. Og lager bokashijord til vi skal plante henne om. Slik får vi egendyrkede tomater til 17. mai!

Det finnes også andre lavtvoksende tomater, som du fint kan dyrke under vekstlys i vinduskarmen på våren. Vi har sett flere som har suksess med sorten Tiny Tim. Vi pleier å velge Vilma, og har fortsatt noen frø igjen i posen, så da blir det Vilma i år også.

Vi både vasker gulvet og bærer ved også til jul, men et like fast innslag i julestria hos oss er gleden over å så tomater i vinduskarmen og lage i stand en bokashi jordfabrikk som får stå inne og bli til jord på nyåret. Ta deg en så-pause i julemaset!

Når vi sår Vilma i midten av desember, får vi de første modne tomatene i mai. Etter 17. mai en gang planter vi henne ut: på balkongen, i kjøkkenhagen eller i drivhuset, og der fortsetter og fortsetter hun å gi tomater. Vilma er en stayer. Vi plukker fortsatt tomater til capresesalaten fra de samme plantene i september!

Året med Vilma

Nedenfor har vi samlet bilder fra de ulike månedene med Vilma

Tomater i julestria bokashi 2.jpg

Året med Vilma starter altså i desember året før. Da sår vi frø midt i julstria: I gamle jordbærkurver, som vi setter på varmematte under vekstlys og trekker gjennomsiktige plastposer med huller i over, for å sikre jevn fuktighet under spiringen.

Vi har en enkel spirematte, og T9-lysrør fra Nelson garden. De er enkle å få tak i og koster ikke all verden. Frøene bestiller vi på nett fra impecta.se. Som privatbruker har du lov til å bestille inntil 50 poser frø til eget bruk fra utlandet. Vi lager oss en innendørs bokashi-jordfabrikk samtidig med at vi sår frøene, så har vi kompostjord når vi trenger den til omplanting utover våren.

 

Tomater i julestria bokashi 3.jpg        Tomater i julestria bokashi4.jpg

Januar/februar planter vi om småplantene første gang. Allerede i februar kan vi se de første knoppene.

Tomater i julestria bokashi 5.jpg      Tomater i julestria bokashi 6.jpg

Og i mars blomstrer Vilma i vinsuskarmen! I april rødmer Vilma så smått. 

Tomater i julestria bokashi 7.jpg    Tomater i julestria bokashi 8.jpg

Fra sent mai/juni står hun ute: på balkongen, i solveggen eller i drivhuset. Vilma holder det fortsatt gående i september. 

 

Tomatplanter elsker bokashi - begynn med bokashi nå!

Relaterte artikler

Endelig vinter: ut og så!

Vi har sortert frøposene. Nå står vi med en bunke restefrø av ulike kålsorter, salater, ruccola, beter og dill. Noe er utgå...

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Forbered for å vinterså. Nå

Den som vil vinterså frø på kald og frossen jord i vinter, og nyte egendyrket tidlig, tidlig fra sterke planter som spirer av seg selv til vå...