Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jord kan du ikke lenger grave bokashi rett i jorden når det er kaldt, snø og dyp tele. Du kan heller ikke bare gå ut i hagen og hente jord til jordfabrikken. Så hva gjør du da?

Her får du fem gode tips til vinterbokashi!

1: Vinterbokashi inne

Bruke en kasse og bland fermentert bokashi med jord. Dette kan forgå innendørs og er like effektivt både sommer som vinter. Du kan lese mer om dette i artikkelen Lag jord inne i vinter.

2: Vinterbokashi ute i pallekarm

Har du jordfabrikk i pallekarmer ute på sommeren, kan du bare fortsette å blande jord og bokashi i den hele året. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord av blandingen på vinteren, men til våren blir det jord av seg selv i jordfabrikken. Bland bokashi og jord/løv godt og dekk til med 10–15 cm jord på toppen. Neste gang gjør du det samme oppå den nå frosne blandingen fra sist.

3: Ute i en kasse på balkongen, i garasjen eller i en kald kjellerbod

Bland jord og fermentert bokashi i en kasse vinterstid og sette den ut. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord i kassa på vinteren, men til våren går omdanningen i gang av seg selv. Les gjerne artikkelen «Bokashi på balkongen» for flere gode tips.

4: Vinterbokashi rett i krukker

Bland fermentert bokashi med jord og løv i store krukker og baljer, og vinterså på toppen med det samme. Baljene bør stå under tak i sørveggen, på balkongen eller i drivhustunnelen. Nå får du kjempetidlig spinat, ruccola, salater og sukkererter på våren; og kompostjord i krukkene innen du har spist opp første runde med salat. Gode tips om å vinterså finner du her.

5: Lagre fermentert bokashi og bland med jord til våren

Full bokashibøtte SKAL alltid fermentere innendørs i to uker. Deretter kan den stå hvor som helst, og det gjør ingenting om innholdet fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og full bøtte kan godt stå i inntil et år før den kommer i kontakt med jord. Og etter to uker, kan bokashien altså godt lagres ute selv om det er kaldt. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Ønsker du deg flere gode vintertips? Ta en titt på denne artikkelen om vinterbokashi.

Disse produktene kan være gode å ha om vinteren:

Relaterte artikler

Lade biokull med bokasivæske i egen beholder

Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.

Jordfabrikk inne eller ute

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs og på det tre...

Lag jord inne i vinter

Med bokashi kjøkkenkompost kan du lage næringsrik kompostjord av matavfallet ditt hele vinteren. Inne. Det er lett, går raskt og lukter ikke ...