Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Våre beste bokashi vintertips

Lag bokashikompost av matavfallet ditt i vinter! Og møt våren med et lager av miljøvennlig, egenprodusert og svært nærings- og energirik gjødsel til hagen. Hvem vil vel gå glipp av det..?

Bokashi er en tre-trinns prosess. De to første trinnene (i bokashibøtta) er helt like året rundt: De foregår alltid innendørs. Det er bare trinn tre du trenger en egen løsning for vinterstid. Det finnes flere muligheter, både med og uten jord.

Hva må du tenke på vinterstid?

Når fermentert bokashi skal blandes med jord for å bli omdannet til jord, kan du ikke lenger grave bokashi rett i jorden når det er kaldt, snø og dyp tele. Du kan ikke bare gå ut i hagen og hente jord til jordfabrikken heller. Likevel finnes flere gode løsninger for bokashivinteren. Her får du noen tips til enkle bokashiløsninger på vinteren:

Det finnes hovedsakelig to ulike vinterpraksiser for bokashi, to hovedretninger å velge mellom i kulda. Du kan enten

  • blande fermentert bokashi med jord med en gang (altså på vinteren), eller
  • lagre fermentert bokashi i tett beholder og blande den med jord til våren

1. Blande med jord på vinteren

Vintertips2.jpg

Vi har pleid å blande fermentert matavfall fra bokashibøtta med jord eller jord og løv i det vi tømmer bøtta, hele året. På vinteren blander vi godsakene enten inne i en kasse med knust biokull i bunnen, ute i pallekarm, eller i en gammel kompostbinge vi bruker som jordfabrikk.

Fordeler

Blander du bokashi og jord i en kasse innendørs (i romtemperatur), kan du lage kompostjord på noen uker i hele vinter.

Bokashi som er godt blandet og dekket til med jord, lukter ikke, trenger ingen oppfølging/røring, og ferdig jord kan lagres i sekker ute. Kasser med jord/jordfabrikker kan også stables oppå hverandre ute eller inne gjennom vinteren. Unngå tett lokk på jordfabrikken.

Fermentert bokashi som er blandet med jord utendørs, blir ikke til jord i kulda, men omdannes til jord av seg selv til våren uten at du trenger å gjøre noe mer. Blandingen trenger ingen røring eller annen oppfølging, og tåler fint å bunnfryse i vinter.

Ulemper

Du må ha tilgang på frostfri jord til å blande med (enten du skal blande bokashi med jord ute eller inne) gjennom vinteren.

Vil du lage jord i vinter, tar jordfabrikken(e) plass inne ettersom de må stå i romtemperatur. Det kan være uheldig om du bor veldig trangt.

Løsninger og tips

  1. Husk at du IKKE trenger å lagre mengder av jord inne gjennom hele vinteren. Lag deg noen porsjonsposer på høsten, oppbevar dem ute i frosten og ta inn én og én om gangen for å tine når du skal blade bokashi. Ferdig omdannet jord fra jordfabrikken kan du så legge ut igjen etterhvert.
  2. Løv som har ligget på bakken inneholder masse fine jordbakterier. Løv er bra å bruke til å drøye ut jordforbruket i jordfabrikken på vinteren. Rak sammen et par sekker når trærne slipper bladene sine på høsten. Løv fryser ikke skikkelig heller, så løvsekkene kan godt stå ute på vinteren.
  3. Sank jord fra bed og plantekasser på høsten! Unngå å måtte kjøpe jord for å lage jord med bokashi i vinter, og gi sliten hagejord nytt liv i vinterens jordfabrikker.
  4. Husk at fermentert bokashi gjerne kan stå LENGER enn to uker. Tøm bøtta og gjør blandejobben en solfylt helgeformiddag når det passer.

     

Vinterbokashi inne

I en kasse eller murerbøtte innendørs blir fermentert bokashi blandet med jord omdannet til jord hele året, på noen uker.

  • Legg knust biokull i bunnen for å trekke opp fuktighet, kullet lar du bli med videre ned i hagejorden siden. Det blir langtidsvirkende jordforbedring, fulladet med bokashinæring.
  • Bokashi som er godt blandet med jord og dekket til med 7–10 cm jord på toppen, lukter ingenting. Bare svakt av jord. Vi har jordfabrikken under skrivebordet på vinteren! Litt knust biokull i blandingen sikrer ekstra mot lukt.
  • Det skal ikke være lokk på jordfabrikken, jordbakteriene trenger luft! Legg evt. en avis på toppen eller et kjøkkenhåndkle over kassen hvis du vil dekke den til.

Vinterbokashi ute i pallekarm

Har du jordfabrikk i pallekarmer ute på sommeren, kan du bare fortsette å blande jord og bokashi i den hele året. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord av blandingen på vinteren, men til våren blir det jord av seg selv i jordfabrikken. Bland bokashi og jord/løv godt og dekk til med 10–15 cm jord på toppen. Neste gang gjør du det samme oppå den nå frosne blandingen fra sist.

Ute i en kasse på balkongen, i garasjen eller i kald kjellerbod

Du kan også godt blande jord og fermentert bokashi i en kasse vinterstid og sette den ut. Igjen gjør det ingenting om blandingen fryser. Til våren går omdanningen i gang av seg selv.

Pass på at det ikke blir for vått i kassa.

– Legg knust biokull i bunnen av kassa – det suger opp fuktigheten. Du kan også blande inn litt knust biokull i selve blandingen om du vil.
– Ikke ha tett lokk på jordfabrikken. Står den ute, bør den beskyttes mot nedbør, men legg en plankebit eller lignende mellom kassa og lokket, og noe tungt oppå der igjen. Da slipper kondens ut, og lokket blåser ikke avsted.

Bygg nye bedd med bokashi på vinteren, ute

Dette er et av hageblogger Sara Bäckmos beste bokashitips: Bygg nye vekstplasser med bokashi gjennom vinteren!

På høsten setter Sara et par pallekarmer oppå hverandre et sted i hagen hvor hun vil dyrke neste vår. Ved siden av plantekassa av pallekarmer gjør hun klar en sekk eller to med løv, hageavfall, sliten pottejord, ugress og annet rusk fra hagen, som inneholder jordbakterier. I løpet av vinteren fylles kassa med fermentert bokashi fra vinterens bokashibøtter, blandet med innholdet fra sekkene. Når kassa er full, fyller Sara på et lag jord på toppen og sår i den så snart hun kan. Voila!

Lag kompostjord rett i krukkene

Vintertips6.jpg

Vår absolutt vinterfavoritt er å blande fermentert bokashi med jord og løv i store krukker og baljer og vinterså på toppen med det samme. Midt på vinteren, gjerne i tosifret antall minus. Baljene lar vi stå under tak i sørveggen, på balkongen eller i drivhustunnelen. Og så får vi kjempetidlig spinat, ruccola, salater og sukkererter på våren; og kompostjord i krukkene innen vi har spist opp første runde med salat.

2. Lagre fermentert bokashi – og blande med jord til våren

Vintertips8.jpg

Mange opplever det som styrete å måtte ha jord som ikke er frossen, tilgjengelig gjennom hele vinteren. De kvier seg for å stå ute i kulda og blande bokashi og jord, og vil heller vente med alt det der til våren. Det går helt fint! Du kan velge å lagre fermentert bokashi ute eller inne og ikke blande den med jord før til våren. Bruk da en tett beholder med lokk.

Full bokashibøtte SKAL alltid fermentere innendørs i to uker. Deretter kan den stå hvor som helst, og det gjør ingenting om innholdet fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og full bøtte kan godt stå i inntil et år før den kommer i kontakt med jord. Og etter to uker, kan bokashien altså godt lagres ute selv om det er kaldt.

Fordeler

  1. Du slipper å ha frostfri jord tilgjengelig gjennom vinteren
  2. Du slipper å styre med å blande bokashi og jord ute på kalde vinterdager, eller å bruke plass til bokashi jordfabrikk inne

Ulemper

Når fermentert bokashi lagres gjennom vinteren uten å være blandet med jord, blir det ikke jord av seg selv til våren. Bokashi må blandes med jord for å bli jord på våren.

Fermentert bokashi som fryser og tiner igjen, vil lett bli ganske våt.

Løsninger og tips

  1. Biokull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Vi kommer til å gjøre klar en kasse eller to med et lag kull i bunnen i høst. I disse kassene skal vi tømme fermentert bokashi gjennom vinteren. Vi blander ikke bokashien med jord, men lar bare fermentert bokashi stå ute og fryse i kassene til våren kommer. Minst mulig jobb på vinteren. Vi passer på å ha litt ekstra biokull stående i boden, slik at vi kan legge noen biter mellom lagene med bokashi også, i fall noen av vinterens bøtter har en del fuktighet i seg

  2. Har du mange lufttette bøtter eller kasser med lokk, kan du bruke disse som bokashibøtter i vinter, og så bare sette dem ut etterhvert som de blir fulle og har fermentert inne i to uker. Da trenger du ikke tømme bøtter i det hele tatt på vinteren. La fermentert bokashi stå i bøttene gjennom vinteren og bruk innholdet som grunngjødsling til våren!

  3. Du får ikke ut bokashivæske når du bruker vanlige bøtter, men de fleste av oss har mindre bruk for store mengder gjødselvæske gjennom vinteren. Da kan det passe fint at væsken absorberes i biokull i bunnen av bøttene, og så kommer alt sammen jorden til gode til våren.

God bokashivinter!
/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Vinter-bokashi: våren etter

På vinteren lagret vi fermentert bokashi i lufttette kasser ute, uten å blande med jord.. Vi laget også jordfabrikker med nesten bare hø...

Bokashivæske på høsten og vinteren

Er du usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om høsten og vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlig...

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...