Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Fleksibilitet med bokashivæske ladet i biokull

Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.

I høst fylt jeg en tønne med biokull. Oppi her har jeg helt over bokashivæsken som har blitt produsert i årets mørkeste måneder. Biokullet er porøst og vil suge til seg all fuktighet og næring det kommer i kontakt med.  Når det ikke er plass til mer i biokullet sier vi at det er mettet, eller «ladet» med næring.

Det som er så fint med biokullet, er at mikrobene trives i dette materialet og vil overleve lengre her. Næringen lagres også. Det vil si at når vi tilfører biokullet til bedene våre på vårparten, kan vi tilføre de gode bakteriene og all næringen som er spart opp gjennom vinteren. Men til forskjell fra å vanne jorden med utspedd bokashivæske, så vil biokullet holde på næringen mye lengre. Det er som en svamp. Så lenge omgivelsene rundt er fuktig vil vannet (og gjødselet) i biokullet bli værende, og vaskes ikke like lett ut. Men når jorden rundt blir tørr, vil vannet trekke over i jorden, og vis versa når den fuktes igjen.

På denne måten har biokullet en langtidsvirkende effekt på porøsiteten i jorden, og hjelper til så den blir mindre tørke-sensitiv. Jorden blir rett og slett bedre med biokull. I Stefan Sundstrøms bok «Stefans lille svarte» – sies det at opptil 20 % biokull i jorden er funnet å gi den beste effekten.

Aktuelle produkter:

Med en liten tønne med ladet biokull på vårparten føler jeg at jeg har et ess i ermet når hagen skal gjødsles. Jeg kan enten velge å bruke det til ett skifte i kjøkkenhagen. Jeg tenker at dersom jeg mater biokullet ved å molde den ned i mellom radene av hvitløk, (hvitløk bytter bed hvert år), så vil jeg etter fire år ha tilføret biokull til en del av alle skiftene i mitt fire-årige vekstskifte. Hvitløk har grunne røtter, og er veldig sensitiv for å tørke ut – så biokull i jorden til hvitløk vil derfor være ekstra nyttig.

Biokull tiltrekker ikke skadedyr, (det lukter så og si ingenting og byr helle ikke på noe å spise) så det kan fint moldes direkte ned i jorden rundt bærbusker, frukttrær og i blomsterbed – og er en fin måte å gi bokashi også til de flerårige vekstene. Da får de en jordforbedring som vil vare i mange år fremover.

Tips: Har du ikke en egnet beholder/tønne hjemme kan du fint bruke BioProffa bokashisekk. Den er lufttett og passer utmerket til å lade kull med bokashivæske oppi.

 

 

Relaterte artikler

Lad jorden i drivhuset med bokashivæske

Mange lurer på hva de skal gjøre med overskuddet av bokashivæsken når det ikke vokser særlig mye som trenger gjødsel. Da e...

Bok: Bokashi, biokull og bakterier

Dette er den feteste bokashiboken du har sett: den er rå og innsiktsfull, vakker og personlig, raus og annerledes. Og så er den full av erfaringer o...

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´...