I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Innendørs jordfabrikk

Bokashi om sommeren er så enkelt. Fylle bøtta – vente litt – ned i jorda – vente litt til – ferdig! Bokashi om vinteren føles til sammenligning hakket mer komplisert. Men egentlig fungerer det jo helt likt. 

I prinsippet skal vi gjøre det samme om vinteren som om sommeren. Det var bare det der med temperaturen som gjør alt litt vrient likevel. For at bokashimikrobene skal gjøre jobben sin, må det være minst 15ºC. Og de fleste av oss har ikke så veldig mange vinterdager med sånne temperaturer, så da må vi være litt lure i stedet!

Denne løsningen passer både for dem som ikke har hage, og for dem som vil lage jord med en gang selv om det er kaldt: Innendørs jordfabrikk i en plastkasse. Vi flytter hele prosessen inn, så kan alle lave temperaturer bare ha det så godt.

Oppskriften er cirka slik:

  • En stor plastkasse
  • Biokull
  • Jord (og eventuelt løv)
  • Fiberduk eller finmasket myggnetting

Tau, lastestropp, reim eller lignende

Aktuelle produkter:

Slik gjør du det:

Dekk bunnen i kassa med biokull. Kullet vil absorbere overskuddsvæske og hindre jordfabrikken i å bli for våt.

Bland én del bokashi med én del jord/løv oppi kassa. Det trenger ikke være nøyaktig 50/50 fordeling, men hvis du tar det på slump er det bedre å ha for mye jord enn for mye bokashi.

Til slutt dekker du over alt med 10 cm-15 cm med jord.

Det er viktig at det kommer luft til, derfor bruker vi ikke lokk på jordfabrikken inne. Men for å hindre hærmygg fra å etablere seg i jorda, er det lurt å dekke med fiberduk eller myggnetting. Legg duken over, og fest en reim eller et tau rundt esken som et slags belte for å holde duken tett inntil på sidene.

Det kan også være lurt å legge en gul limfelle inne i jordfabrikken, så oppdager du det umiddelbart hvis hærmyggen dukker opp.

Så er det bare å vente noen uker... Og vips har du jord – midt på vinteren!

// AS

Relaterte artikler

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Tips mot hærmygg i jordfabrikken

Mange opplever at det er utfordrende å produsere bokashi-jord innendørs på grunn av "fluer". Da er det som regel hærmyggen det er snakk...

Bygg din egen jordfabrikk

Jeg har bygget meg en ny jordfabrikk. Tidligere har jeg pleid å grave bokashien rett ned i bed og potter i stedet for å ha en egen kasse dedikert ti...