Bygg din egen jordfabrikk

Jeg har bygget meg en ny jordfabrikk. Tidligere har jeg pleid å grave bokashien rett ned i bed og potter i stedet for å ha en egen kasse dedikert til bare å lage jord. Men med større hage og betraktelig mer hageavfall jeg kan fermentere, synes jeg nå at jeg behøver en.

Jeg hadde en del restematerialer liggende, derfor ble kompostbingen hvit. Kanskje ikke akkurat den fargen jeg normalt ville gått for, men det får bare være! Størrelsen ble også som den ble, bestemt av lengden på restene. Et annet alternativ (annet enn å kjøpe inn nye materialer) ville vært å få tak i noen paller, demontere dem og gjenbruke treverket derfra.

Det aller enkleste er å kjøpe et par pallekarmer, stable dem i høyden... Tada! Fiks ferdig. Men jeg liker godt å bygge ting, så da kan jeg like gjerne gjøre det selv.

Jeg la to og to hjørnestolper ned på et plant underlag, og skrudde fast en tverrplanke i bunn så jeg fikk to stykker av dette:

jordfabrikk ute 01.jpg

Så satte jeg dem på høykant, og fikk litt hjelp til å holde dem oppe mens jeg festet dem i hverandre med to tverrplanker til. Vips, så var nederste rad med planker unnagjort og jeg hadde en firkant som stod fint av seg selv. Da var det veldig enkelt å skru fast rad for rad oppover – så høyt som man ønsker.

Etter å ha plassert kassa der jeg ville ha den, la jeg hønsenetting i bunn, holdt på plass med noen steiner. Det er fordi jeg har vånd i hagen, og selvom de fremdeles ikke har vist interesse for bokashien min (de er for det meste opptatt med å drepe hekken mot naboen) så vil jeg heller være føre var.

jordfabrikk ute 02.jpg

"Lokk" har jeg også ordnet meg, hvis man kan kalle det det. Det består av et par planker lagt løst oppå toppen. Superenkelt – og det gjør susen. Luft kommer godt til, men det hindrer litt regn og snø. Jeg legger dem litt oppå hverandre slik at det oppstår noen glipper slik du kan se her:

jordfabrikk ute 04.jpg

Nå gjenstår det bare for meg å legge litt jord i bunn, så kan min nye jordfabrikk fylles lagvis med bokashi, jord og løv utover vinteren.

// AS

Relaterte artikler

Robust og gratis lokk til jordfabrikk

Du kan lage et enkelt lokk til din utendørs bokashi- jordfabrikk i pallekarmer, ved hjelp av engangspaller. 

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Jordfabrikk inne eller ute

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs og på det tre...