Bokashivæske mot plantelus

Bokashivæsken kan også fungere som middel mot plantelus. Effekten vil variere, men det kan være forsøket verdt. Slik gikk det da vi hadde lus på ringblomstene.

Ringblomstene var angrepet av lus. Riktignok var det sent i sesongen, men det var fortsatt vakre knopper igjen. Vi var ikke klar for å gi opp blomstene, det var lusa vi ville bli kvitt.

Bokashivæske er først og fremst effektiv gjødsel når du tynner det i vann 1:100, men den kan også fungere mot plantelus (og noen typer sopp, sies det) når du tynner den ut enda mer – 1:1000 er anbefalt. I praksis, i vår kjøkkenhage, blir det en liten skvett i en spruteflaske med vann. Dusje på.

Det er viktig å understreke at lusemiddel ikke er bokashivæskens primære funksjon. Effekten på lusa er mer ustabil enn effekten i jorden. Men den KAN være effektiv mot plantelus. Og denne gangen var den det:

Dag nummer to (halvannet døgn senere) ville vi nok ha gitt blomstene (eller egentlig lusa, da) en runde med hageslangen, så sterk stråle som vi hadde våget; hvis ikke regnet og vinden allerede hadde gjort den jobben. Kjøkkenhagen hadde fått hard medfart den natten, men friske og sterke bokashi-fødde planter tåler en støyt.

Det var allerede betydelig færre lus å se. Ny runde med uttynnet bokashivæske. Dusje på.

Den påfølgende ettermiddagen ble det neste bildet tatt. Hvilken lykke! Knoppen på det første bildet er sprunget ut. Vinden og regnet har gitt den store, tidligere lusbefengte, ringblomsten ny retning i livet, men lusa har bokashivæsken tatt knekken på. Hurra!

/ah/ boakshinorge.no