Lukt i bokashibøtta?

Lukter bokashibøtta mer enn du synes er OK? Årsaken er som regel enkel: det er for mye fukt nedi der, eller lokket er ikke tett. 

1. Fuktighet og kondens i bøtta

Hvis du ser kondens på innsiden av lokket når du åpner bøtta, er det rett og slett for vått i bokashi’n. Løsningen på luktproblemet er å bli kvitt fuktigheten. Det er lett: Legg noe fuktighetsabsorberende øverst i bøtta, så forsvinner fuktigheten, og dermed også lukten. En avis, litt eggekartong eller litt kjøkkenpapir øverst gjør susen. Skift ut tørkepapiret daglig i et par dager, eller la en avis ligge på toppen i to–tre dager. Det pleier å holde. Biokull kan også brukes. Biokull fjerner både fuktighet og lukt i bokashi. Dette har vi skrevet om i en egen artikkel her: Mindre lukt i bokashi

 Og husk : du trenger ikke kaste ut innholdet og begynne på nytt – det er ikke noe feil med bokashien. Fjerner du fuktigheten, fjerner du problemet.

Vi selger biokull som fjerner lukt/fukt i nettbutikken:

2. "Tungt matavfall"

En gammel avis og biokull løser nær sagt alt av fukt- og luktproblemer i en bokashibøtte. Men av og til kan det oppstå andre problemer. Dersom du har uvanlig mye ”tungt” matavfall en periode: store mengder rekeskall, fiskerester, kjøtt eller muggost, blir det tøffere for bokashimikrobene å håndtere alt sammen. Da kan det være lurt å drysse på litt ekstra med bokashistrø. Pass på at strøet havner på selve kjøtt- eller fiskebiten (eller-hva-du-har-i-bøtta).

3. Temperatur

Bøttene må forresten ikke stå for kaldt. Bokashibøtter skal stå innendørs i jevn romtemperatur – både i den perioden du fyller bøtta med matavfall en gang om dagen, og i de to ukene en full bøtte står til fermentering. 15 plussgrader er minimum; de fleste av oss liker å ha det såpass på innomhus. Får bokashibøtta over 20 grader, blir den kjempeglad. Lykken er en glad bokashi!

4. Utett lokk

Dersom lokket på bøtta ikke er tett vil det lukte mye av bokashibøtta. Det skal ikke lukte fra bokashibøtta når den står med lokket på. Om du opplever at det lukter i rommet du har bøtta, selv om du ikke har åpnet lokket, er nok ikke bøtta helt tett. Du kan sjekke om lokket er helt tett ved å ta "tuppertesten".

Og husk: Det blir aldri jord i bøtta. Det skal det ikke bli heller. Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår i bokashibøtta hvor matavfallet fermenterer. Jord blir det først på trinn tre når det fermenterte matavfallet blandes med jord, enten rett i jorden eller i en bokashi jordfabrikk.

bokashinorge.no

Våre bokashibøtter:

Relaterte artikler

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´...

Dyrke på balkongen i sommer? Start med bokashi. Nå.

Vil du at det skal bugne av spiselige godsaker på balkongen din i år? Det vil vi! På bokashibalkongen starter sesongen tidlig.

Det er surt på...

Vi pakker bokashi'n din!

«Mestring, vekst og glede» står det på veggen hos vekst- og attføringsbedriften Remontér. Her jobbes det jevnt og trutt me...