1. Fuktighet og kondens i bokashibøtta
Ser du kondens på innsiden av lokket når du åpner bokashibøtta? Da er det rett og slett for mye fuktighet i bokashi’en.
Heldigvis er det lett å fikse – og du trenger ikke starte på nytt!
Slik løser du det:
- Bruk biokull: Biokull absorberer både fuktighet og lukt, samtidig som det skaper perfekte forhold for bokashimikrobene. Bonus: kullet “lades” med næring og blir en super jordforbedrer senere.
- Har du ikke biokull? Legg noe som trekker til seg fuktighet øverst i bøtta – for eksempel en avis, litt eggekartong eller kjøkkenpapir.
Bytt tørkepapiret daglig i et par dager, eller la avisen ligge på toppen i 2–3 dager. Det pleier å holde.
Tips:
Du trenger ikke kaste innholdet og begynne på nytt. Bokashien er fortsatt bra – fjern fuktigheten, så forsvinner problemet.
Vi selger biokull som fjerner lukt/fukt i nettbutikken:
2. "Tungt" matavfall
Selv om biokull eller en gammel avis fikser det meste av fukt- og luktproblemer, kan bokashimikrobene av og til få litt ekstra å bryne seg på. Hvis du har kastet store mengder “tungt” matavfall – som rekeskall, fiskerester, kjøtt eller muggost – kan prosessen gå litt tregere. Dette er helt normalt og enkelt å håndtere.
Dryss litt ekstra bokashistrø direkte på kjøtt- eller fiskerestene før du lukker lokket. Da får mikrobene bedre arbeidsforhold og risikoen for lukt reduseres betydelig.
3. Temperatur
Bøttene må ikke stå for kaldt. Bokashibøtter skal stå innendørs i jevn romtemperatur – både i den perioden du fyller bøtta med matavfall en gang om dagen, og i de to ukene en full bøtte står til fermentering. 15 plussgrader er absolutt minimum; de fleste av oss liker å ha det såpass innomhus. Får bokashibøtta over 20 grader, blir den kjempeglad. Lykken er en glad bokashi!
4. Utett lokk
Dersom lokket på bøtta ikke er tett, vil det lukte mye av bokashibøtta. Det skal ikke lukte fra bokashibøtta når den står med lokket på. Om du opplever at det lukter i rommet du har bøtta, selv om du ikke har åpnet lokket, er nok ikke bøtta helt tett. Du kan sjekke om lokket er helt tett ved å ta "tuppertesten".
Våre bokashibøtter: