Sesongstart på vinteren
Vi er inne i en mildvæsperiode, og det øverste laget i krukker og kasser som vi aldri rakk å tømme i høst, har tint. Den jorda kan vi bruke til å lage kompostjord av med bokashi! Vi lager kompostjord rett i krukkenen hvor vi skal dyrke til våren.
Visne planterester drar vi opp og rister jorden av, før vi legger dem rett til bake i bunnen av krukkene, eller oppå det fortsatt frosne jordlaget i bunnen. Organisk materiale i jorden er topp! Det blir fin-fin jord og jordstruktur til slutt.

En mild januardag ser det heller sørgelig ut på balkongen. Den ene baljen gadd vi aldri tømme i fjor høst, eller vi glemte det og så kom frosten. Men sjekk den nedklipte mangolden som har stått igjen og overvintret! Den er grønn og frisk, med nye skudd på vei opp. Mangold er en hardhaus, og kan overvintre på lune vekstplasser i mye hardere vintre enn denne. Disse plantene tar vi vare på; de kan gi vårens første mangold-og-feta-pai, og pannestekt finsnittet mangold og løk med sitron, pepper og litt creme fraice. Lengter!
Aktuelle produkter:
Noen ganger lønner det seg å være lat! I baljen står overvintret mangold og ligger i klar tet for våren. Nedklipte mangoldplanter tåler mye frost og kulde, og har stått beskyttet nok inntil veggen på balkongen. Flaks! Vi løfter mangoldplantene forsiktig ut. Deretter tømmer vi all tint jord ut av baljen og legger de andre visne planterestene tilbake.
I topplaget med jord setter vi tilbake de overvintrede mangoldplantene – og sår salatfrø. Mange frø tåler godt å bli sådd på vinteren: i hvor mange minusgrader som helst! Frøene ligger i jorden gjennom vinteren, og spirer og gir sterke flotta planter tidlig på våren.
Les mer om
Vinterså i mildvær
Etterhvert som vi blander bokashi og jord i baljer og krukker, og vintersår frø i jordlaget på toppen, stiller vi dyrkekarene inntil veggen. Vi vil ikke at frøene skal få vann for tidlig.
(I stabilt kalde snøvintre, legger vi imidlertid snø på toppen av dyrkekarene vi har vintersådd frø i; da smelter snøen når våren kommer, og frøene blir vannet når naturen finner det passe. Den vet som regel best.)