Høstgjødsling av plen

Rådene for når plenen skal gjødsles spriker en del, men det begynner i alle fall å bli enighet om at det er viktig å gjødsle den ganske sent på høsten. Det er fordi man ønsker å stimulere rotveksten slik at gresset blir mer robust. Plenen vil tåle mer, og dessuten bli bedre rustet til å ta opp kampen mot ugress og mose.

Plenen elsker bokashivæske, noe som fort blir tydelig hvis du for eksempel har skylt ut av bokashibøttene på cirka samme plass i hagen. Det blir synlig grønnere og vokser mye raskere akkurat der! Men nå på høsten er det helst ikke en siste innspurt av vekst over bakken vi vil ha, så da er det bedre å bruke Vulkamin – en naturlig gjødsel for gressplen som består av vulkansk stein som er blitt malt til et fint pulver. Steinene er naturlig rike på næring, sporstoffer og silisiumoksid, samt zink, titan, kobolt og bor. Og uten å bli altfor teknisk (men jeg er litt nerd, så litt må det bli!), må jeg bare fortelle litt om akkurat silisium, for jeg synes det kjempeinteressant:

Silisiumoksid er en fellesbetegnelse på kjemiske forbindelser mellom silisium og oksygen. Silisium er faktisk det nest vanligste grunnstoffet vi har – nesten 30% av jordskorpa består av silisium! Da skulle man kanskje tro at det er mer enn nok og at man ikke behøver å tilføre det, men det aller meste av dette silisiumet er bundet via kjemiske forbindelser i stein og fjell. Gresset greier dermed ikke å ta det opp og nyttegjøre seg av det.

Vulkamin 3 kg, plengjødsel
kr 246,00
Plenlufter
kr 664,00
Edasil leirmineraler, 3kg
kr 252,00

Ikke alle planter tar opp noe særlig silisium, men akkurat gress og noen andre beslektede arter (ris, for eksempel) kan akkumulere store mengder. Silisium gjør stilken stivere og bladene hardere, samtidig som gresset får et sterkere rotnett og bedre greier å motstå sykdommer, tørke, tråkk eller andre stressende miljøfaktorer. Har du andre planter i plenen vil de sannsynligvis ikke ha noe særlig glede av ekstra silisium. Dermed kan du gi gresset ekstra hjelp uten at ugresset kan nyte godt av det.

Vulkamin løses langsomt opp slik at nærings- og sporstoffene fordeles ut i jorden over lengre tid. Det vil balansere en eventuell kalsiummangel i jorden, og stabilisere pH-verdien (gode nyheter for de av oss med mye mose!). Resultatet blir en langsiktig forbedring av næringstilgangen i jorden og en mye sunnere plen.

Strø Vulkamin jevnt utover gressplenen i (eller rett før meldt) regn – eventuelt kan du vanne godt etterpå. Anbefalt dosering er 30kg per 100m² plen.

// AS

Relaterte artikler

Tips: Frodig plen i en fei

Er gressplenen gul og flekkete etter vinterens kulde? Vi har tips til hvordan få frodig gressplen i hagen. 

Nyttig ugress

Jo mer jeg lærer om ugress, jo mindre villig er jeg til å stemple det som ugress – med noen åpenbare unntak selvfølgelig, slik so...

Gjødsling i bokashihagen

En varmbenk i februar, tre høner på terrassen og bokashi hele året gir nesten alt vi trenger av gjødsel i bokashihagen. Med tang fra h...