God sommer! Nettbutikken er alltid åpen, men i juli sender vi kun varer på torsdager.

Høstfest i hagen med løv og bokashi

Løv er gull for hageeiere generelt og for de som lager jord med bokashi spesielt. Gå på gulljakt i hagen, eller i parker og grøftekanter. Det er nok å ta av!

Endelig er høstløvet kommet. Det er sånn en kjemperessurs i hagen! Løv er ikke spesielt næringsrikt, men det gir fantastisk fin jordstruktur. I kombinasjon med næringsrik bokashi, blir høstløvet en dunderkur for hagejorden din. Her får du tre gode bokashi-tips for høsten:

1. Bruk løv i jordfabrikken

Mange som lager jord av matavfallet sitt med bokashi, sliter med å skulle lagre sekker med jord frostfritt gjennom vinteren. De trenger jord til å blande med bokashi i jordfabrikken på vinteren også, men opplever det som mer krevende å ha tilgang på tint jord i kulda.

Bruk løv! Poenget med å blandet fermentert bokashi med jord er at det må jordbakterier til for å ferdigstille omdannningen. Det er altså jordbakteriene du er ute etter. Høstløv som har ligget på bakken, inneholder massevis av gode jordbakterier. Rak deg et par sekker med løv på høsten og ha dem stående ute i vinter. Løv fryser ikke til skikkelig, så du trenger ikke ta løvet inn for å tine det før du bruker det i vinterens jordfabrikker.

Noen bruker bare løv i jordfabrikken på vinteren. Vi pleier å blande inn litt jord også; vi bruker altså løvet til å drøye ut jordforbruket på vinteren. Hvis du har jordfabrikk i en åpen pallekarm på vinteren, er det nok best å blande løv og jord, eller i alle fall bruke jord til å dekke til på toppen hver gang du blander en ny bøtte bokashi i jordfabrikken. Jord dekker mye bedre enn løv.

Om du MÅ blande fermentert bokashi med jord i vinter? Nei. Du kan velge å bare oppbevare fermentert bokashi til våren, og ta hele blandejobben da. Men blander du bøttene med løv og jord etterhvert som de blir klare gjennom vinteren, blir bokashien jord av seg selv til våren. Vi tester begge deler i vinter, men synes generelt det er nok annet å drive med på vårparten, og foretrekker nok å blande bokashi og løv/jord i jordfabrikkene på vinteren også.

HUSK: Du trenger ikke ha mye jord inne

Selv om du må ha litt frostfri jord til du skal blande fermentert bokashi i jordfabrikken i vinter, betyr ikke det at du må ha plass til å lagre flere sekker inne hele vinteren. Du trenger bare én om gangen, eller du kan ta inn en pose og tine den før du skal tømme bøtta. Vi lager porsjonsposer med jord på høsten. De står ute i kulda, og så tar vi inn én og én når til tining når vi trenger det.

I tillegg bruker vi løv fra sekker som står ute.

Høstfest-løv2.jpg

Løv er en kjemperessurs til hagen eller plantekassene, og til vinterens jordfabrikker. Det finnes plenty å ta av nå – enten du bor i byen eller mer landlig. Gå på gulljakt!

2. Lag bokashi kompostjord i en sekk med løv

Du kan også bruke sekker med løv som små jordfabrikker på høsten! Det er kjempesmart. Rak sammen flere halvfulle sekker med løv, bruk gjerne doble: fermentert bokashi veier mer enn løv.

SLIK GJØR DU

 1. Bland inn litt vanlig grillkull i sekken med løv. La gjerne kullet falle ned mot bunnen. Grillkullet skal trekke til seg bokashivæske fra det fermenterte matavfallet – og bli til langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i sekken
 2. Når du har en bøtte fermentert bokashi klar, tømmer du den i sekken og romsterer godt rundt slik at alt blandes godt
 3. Sett sekken rett i solveggen, eller oppbevar den i garasjen, på balkongen eller ute et sted du har plass i vinter
 4. Dersom du har vånd eller grevling der du bor, bør du ikke sette sekken rett på bakken. Det skjer ingen omdanning i sekken mens det er kaldt, og selv en dobbel sekk er ganske tynn. Den syrlige lukten de første ukene, kan trigge små snuter. Vi setter sekkene våre på terrassen eller litt opp fra bakken i drivhustunnelen eller under tak i nærheten av der vi skal bruke dem til våren.
 5. Til våren setter du sekkene i sola, legg dem gjerne flatt, slik at det ikke pakker seg for mye i bunnen

Høstfest-løv3.jpg

Vi spratt jordfabrikkene i fjorårets løvsekker altfor tidlig i år. Vi trengte fyllmateriale til nye bed i drivhustunnelen. Men se så herlig! Les mer om resultatet nedenfor.

Løv og bokashi er vinn-vinn

Løvet er altså bra for bokashi, fordi det tilfører nødvendige jordbakterier til siste trinn i bokashiprosessen: det hjelper fermentert bokashi å bli til jord.

Men de Effektive Mikroorganismene (EM) bokashi er også veldig bra for omdanningen av løv! Løv brytes ned langsomt, det vet alle som har slitt med store klissete hauger av løv i hagen, eller har forsøkt seg på mer eller mindre vellykkede (men alltid ganske langsomme) løvkomposter. Det er stoffet lignin i løvet som gjør det motstandsdyktig mot nedbrytning. Når du blander fermentert bokashi i løvsekken, eller graver ned slik bokashi sammen med løv i hagejorden på høsten (se under), bidrar millioner på millioner av mikroorganismer i bokashien til å bryte ned ligninet raskere.

Enkelte løvsorter, som bøk og eik, brytes ned svært sakte. Det synes vi ikke gjør noe. Bokashien i sekken blir til fin-fin jord like raskt som ellers ved hjelp av jordbakteriene på eikebladene. Og jorden får både næring og struktur i lang, lang tid.

3. Løv rett i jorden

Også for den som ikke har bokashi er høstløvet en kjemperessurs i hagen! Vi bruker det både som jorddekke og til å grave ned i jorden, som tilførsel av organisk materiale og forbedring av jordstrukturen. Løvet i seg selv inneholder ikke så mye næring direkte, men det gir fantastisk jordstruktur, og sammen med bokashi blir det et columbiegg av organisk materiale i jorden, næringsrik kompostjord fra bokashi og lett og fin struktur.

Løvkompost under jorden

Noen ganger vil man jo bare bli kvitt løvet. Få det vekk. Det beste du kan gjøre for hagejorden din er å grave det ned!

 

SLIK GJØR DU

 1. Løft bort jord fra bed eller pallekarmer
 2. Fyll på med høstløv. Bland gjerne med litt av jorden
 3. Har du fermentert bokashi? Bland det inn!
 4. Har du friskt, grønt hageavfall, legger du på dette også. Det inneholder mer næring enn det brune høstløvet
 5. Fyll tilbake det du får plass til av jord. Resten kan du spare til vinterens jordfabrikker og andre prosjekter
 6. Ønsker du å dekke til jorden på vekstplassen, legger du godt med løv og gjerne hageavfall på toppen også. Mer om dette nedenfor

Løv som jorddekke

Jorden liker ikke å være naken. Det er blant annet derfor den gror ugress. Vi tilfører jorden organisk materiale ved å grave ned løv, gressklipp, hageavfall, tang og bokashi; men også gjennom å dekke jorden – med gressklipp, hageavfall, tang eller løv. På høsten blir det mye løv. Brunt løv gir som nevnt ikke så mye næring direkte, men jordlivet elsker det! Meitemark, for eksempel, trekker materialet fra jorddekket med under jorden og spiser det der. Deretter bæsjer den ut mer næringsrik gjødsel i jorden enn den spiste i utgangspunktet. Vi elsker meitemark! Og meitemark elsker løv og bokashi.

Disse vekstplassene dekker vi ikke på høsten

Vi vintersår alltid så mye vi kan på nyåret. Men der hvor vi planlegger å legge frø i eller på kald og frossen jord til vinteren, dekker vi ikke jorden med organisk materiale. I stedet graver vi det ned og passer på at det øverste laget på vekstplassen er fin jord, som frø kan gro i. Vi legger også gjerne lokk over pallekarmer som skal vintersås, så snør de ikke ned.

Det er også verdt å tenke på at telen i jorden ofte ligger litt lenger på vekstplasser som er dekket av et tykt lag løv og hageavfall. Jorddekket isolerer godt, og når jorden er iskald av tele, er det kulda dekket isolerer.

Slik gikk det med våre løvprosjekter

Høsten 2016 kjørte vi igang flere testprosjekter med bokashi og løv: Vi lagde løvkompost i park-skala med løv fra anlegget til Universitetet i Oslo. I slike store sammenhenger bruker vi produktet Microferm, bokashimikrober i flytende form: det inneholder de samme fem mikroorganismene som finnes i bokashistrø.

Den samme metoden testet vi i liten skala hjemme i hagen, med Microferm, skjellsand og leirmineraler.

Men egentlig er det like greit å bruke mikrobene fra bokashibøtta hjemme i hagen. Slik vi beskriver over. Du trenger ikke kjøpe Microferm! Fermentert bokashi inneholder ufattelige mengder bokashimikrober.

Slik gikk det da vi testet formelen bokashi + løv = jord

Bokashimikrober i parkanlegg

Høsten 2016 lagde Bybonden i Bjørvika storskala løv-kompost av høstløv fra parkanlegget til Universitetet i Oslo. Produktet Microferm inneholder de samme mikroorganismene som bokashistrø.

Resultat: «Sommeren 2017 åpnet bybonden bokashistakken sin i Bjørvika. Det funket! I julimåned er løvet som ble lagt i bokashistakk i november nedbrutt til herlig lett løvkompost: det vil si at man kan se bladrester, men de er tydelig nedbrutt og formuldet til en litt grov med veldig lett jord, nesten litt som torv – og masse, masse meitemark.»

Fra parken til hagen

Vi har også testet å bruke park-metoden i mindre skala, også med Microferm, i en søppelsekk i hagen. Denne testen lagde vi tidligere på høsten, den ble også klar tidligere neste vår.

Resultat: I april året etter åpnet vi sekken og tilsatte litt jord. Tidlig i mai gravde vi innholdet (som da var fermentert, ikke omdannet) ned i et bed i hagen hvor vi skulle sette ut gresskar senere. Da det var tid for å plante ut gresskaret senere samme måned, var det blitt knallfin jord i bedet. Altså jord som i en vanlig løvkompost, bare på halve eller en drøy fjerdedel av tiden. Samme type lett, litt grov “jord” som i parken, med synlige rester av nedbrutte blader og masse herlig meitemark.

Med bokashi kjøkkenkompost

Men den som har bokashi kjøkkenkompost trenger altså ikke Microferm. Vi blandet fermentert bokashi i løvsekker også samme året, sammen med litt jord. Sekkene lot vi stå på terrassen. Vi hadde nesten bare osp og eik i sekken; dette er løvtyper som brytes ned veldig langsomt. Dessuten «sprakk» vi litt for tidlig, og brukte innholdet i sekkene allerede tidlig i mai.

Resultat: «Bokashien var stort sett omdannet til jord. Veldig lite rester av bokashi. Grillkull og pellets/flis (til å suge opp fuktighet i sekken) var naturligvis intakt – og det så det meste av løvet også ut til å være. Mykere riktignok, men absolutt løv. Det luktet herlig jord i sekken: ingen råtten lukt, ingen utpreget bokashilukt. Bare jord.»