Vi vintersår mangold

Vi ble advart: Ikke så mangold på vinteren, den går i blomst! Men vi hørte ikke på advarslene i fjor. Ikke året før heller. Og vi kommer ikke til å høre på dem i år: Vi skal vinterså mangold denne vinteren også!

Vi hadde irritert oss over glippen mellom vintersådd spinat og spiseklar mangold på forsommeren. Det ble alltid noen uker uten hverken spinat eller mangold på bordet på forsommeren. Da har den siste vintersådde spinaten typisk gått i blomst, og mangolden er ofte ikke spiseklar ennå dersom vi pent venter med å så den til utpå våren. Slik man «skal». Det går sikkert an å få timingen til å stemme perfekt med mangold forkultivert på våren også. Men vi fikk det aldri til. Æsj.

Spinat og mangold kan brukes om hverandre i matlagingen, men oppfører seg ulikt i kald jord. Spinaten tåler det kjempegodt, mens mangold blir stresset og går bare i blomst, ble det sagt. Vinteren 2016 tok vi en sjans. Vi var likevel ute i januar og vintersådde spinat, gulrot, salat og pastinakk på bunnfrossen jord i kjøkkenhagen; og vi hadde mangold-frø til overs. Så vi prøvde noen få i den ene enden av en pallekarm. Det funket kjempefint! Vi fikk kraftige, fine mangoldplanter, med store, saftige blad allerede i mai. Ute. Nybegynnerflaks?

Hvorfor vinterså?

Mangold-så2.jpg

Det er moro å vinterså, synes vi. Og så er det praktisk å få en del frø i jorden på vinteren, mens det er mindre annet å gjøre i kjøkkenhagen. På våren står oppgavene i kø. Og så opplever vi at mange grønnsaksvekster spirer og blir spiseklare tidligere på våren når vi vintersår dem, enn om vi først sår dem i april.

Den vintersådde mangolden spirte i og for seg ikke veldig tidlig i 2017, og det var kanskje bra i den kalde våren vi har hadde det året, med snøfall og plutselige kuldegrader langt inn i april. Kulde og skiftende vårtemperaturer gjorde oss ikke veldig optimistiske på den vintersådde mangoldens vegne. Vi forberedte oss på blomstring. Men i midten av mai så det veldig lovende ut i pallekarmen hvor vi hadde sådd mangold og gulrot i romjulen året før. Ingen tegn til blomstring.

OVERVINTRE PLANTER UTE

Mangoldplanter tåler MYE kulde. Et supert tips for den som dyrker mangold på sommeren og vil ha tidlig, tidlig mangold neste vår, er å klippe plantene ned og la dem stå i jorden over vinteren! Flytt dem til en beskyttet vekstplass, legg dobbel finerduk og plastlokk over dem, eller sett dem i drivhuset, om du har. Overvintrene planter har et stort forsprang når lyset kommer tilbake på senvinteren og setter nye skudd utrolig tidlig.

Mind the gap

Den første vinteren vi forsøkte, sådde vi mangold på frossen jord i en kaldbenk i sørveggen. Vi strødde på litt tint jord, lagde en sårand og la ned noen få mangoldfrø i den ene enden av randen som ellers ble fylt med salatfrø. Litt mer frostfri jord over, og så snø på toppen. Med drivbenktopp av plast ble pallekarmen en effektiv kaldbenk i solveggen den våren. Forventningene var forsiktige, men mangolden ga alt! Fra disse få plantene høstet vi mangold i ukesvis den sommeren. Mangold gir mye mat!


Året etter ville vi ha mer og vintersådde mangold i en halv pallekarm i den samme sørveggen, samt i en halv pallekarm til som ble en østvendt kaldbenk med mangold og ruccola. Ruccolaen sto i front og vokste raskt i benken på våren. Den var nesten spist opp da mangolden begynte å spire i bakkant. Da ruccolaen til slutt gikk i blomst, sådde vi et par rader pastinakk foran mangolden i stedet. Pastinakk vokser langsomt og kommer ikke til å skygge for mangolden på lang tid ennå.

25. mai høstet vi kurven på bildet: I den ligger kraftige, saftige mangold-blader i bunnen (de titter opp bak til venstre) og spinatblader fra den siste vintersådde pallekarmen på toppen: We do mind the gap mellom vintersådd spinat og sommerens mangold. De siste årene har vi tettet gapet med vintersådd mangold fra maimåned. Herlig!

Favoritten fungerer best

Favorittsorten «Fordhook giant» takler vintersådden klart bedre enn de mer tynnstilkede sortene av rød og gul mangold (uvisst hvilke sorter, dessverre) som vi sådde sammen med mangoldkjempene i den østvendte pallekarmen i romjulen et år. De gule så vi vel aldri noe til, og et par av de røde gikk rett i blomst, slik advarslene tilsier. Dessverre kan vi ikke si nøyaktig hvordan det ville ha gått med alle de røde, for noen av dem ble tatt av rådyr relativt tidlig.

Men en ting er klart: Vintersådd mangold er blitt fast takst i bokashihagen. Risikoen er så liten (vi sikrer oss uansett med å så mangold i pluggbrett på våren i tillegg) og gevinsten så stor – og kjempegod! Mind the gap.

/ah, bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Lag bokashijord til omplanting

Småplanter trenger lett jord og mye næring. Dette lager vi enkelt med bokashijorden. Og får struttende, sterke småplanter. 

Biokull i bokashibøtta for å redusere fukt og lukt

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken...

Vinterså i mildvær. Funker det?

Når du skal vinterså frø ute bør du helst ha stabil kulde. Det kan gjerne være grisekaldt! Men noen ganger byr vinteren på...