Bokashivæske – hvor mye og hvor ofte?

Bland ut 1:100 med vann, sier vi når det gjelder å gjødsle med bokashivæske. Men videre blir det litt uklart hvor mye av dette vannet plantene skal ha og hvor ofte. Her prøver vi å konkretisere litt, så du får en pekepinn. 

Først må det sies at det er stor variasjon i hva som går bra – og hvor mye næring ulike planter har behov for. Som en slags gjennomsnittlig pekepinn, så gir vi gjerne plantene bokashivæske én gang i uken gjennom vekstsesongen. Det gjelder alle grønnsaksvekster og sommerblomster.

Men markblomstene skal gjerne ikke ha noe som helst, mens tomatplanter i sterk vekst midt i sesongen vil gjerne ha næring hver eneste gang vi vanner. Det er altså viktig at du kjenner plantene dine litt og vet hvor stort behov de har for gjødsel.

Vi som har holdt på en stund vet behovene kan variere i stor grad – og det er mye som går bra. Bokashivæsken er jo ikke akkurat likt sammensatt hver gang, og noen vekster vil gjerne ha mye mer næring enn dette, mens andre trenger mindre. Mange bokashibrukere slumper mye når de blander og får ofte sterkere blandinger, og det går også som regel bra (men små spirer unngår vi å gjødsle med bokashi – det kan blir for sterkt for dem).

Et utgangspunkt du kan ta, dersom du er helt ny med gjødsling med bokashivæske, er å bruke cirka 1 liter bokashivæske per kvadratmeter. Én gang i uken. Vanner du krukker og potter, ikke tilfør så mye at det legger seg overskuddsvæske på fatet/potteskjuleren.

 

Ta hintet

Etterhvert vil du lære deg litt hintene plantene gir deg om at det nå begynner å bli litt mye, eller om de trenger mer næring. Vokser plantene som ugress og er irrgrønne i bladene, men setter lite frukt, så er det et tegn på at det kanskje har blitt for mye næring. Er bladene bleke, bladnervene veldig fremtredende, eller bladene blir lilla på undersiden – så er dette tegn på næringsmangel. Da gir vi mer.

Bedre med litt og ofte

Når det gjelder tilføring av næring pleier "litt og ofte" å være mye bedre enn "mye og sjelden". En overdose hos agurkplanten kan for eksempel resultere i at alle bladene klapper sammen og henger slapt nedover. Har du overgjødslet, skynd deg å skylle gjennom rotklumpen med rent vann for å fjerne overskuddet av næring.

Relaterte artikler

Lad jorden i drivhuset med bokashivæske

Mange lurer på hva de skal gjøre med overskuddet av bokashivæsken når det ikke vokser særlig mye som trenger gjødsel. Da e...

Bokashivæske mot plantelus

Bokashivæsken kan også fungere som middel mot plantelus. Effekten vil variere, men det kan være forsøket verdt. Slik gikk det da vi had...

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.