Bokashivæske – hvor mye og hvor ofte?

Bland ut 1:100 med vann, sier vi når det gjelder å gjødsle med bokashivæske. Men videre blir det litt uklart hvor mye av dette vannet plantene skal ha og hvor ofte. Her prøver vi å konkretisere litt, så du får en pekepinn. 

Gullvann som veileder

Det er vanskelig å gi noe generelt råd som gjelder for alle planter i alle situasjoner, siden planter er så forskjellig og det varierer hvor vi er i sesong også. Men her skal vi likevel forsøke å være litt konkret, som du kan bruke som en pekepinn. Vi tar utgangspunkt i anbefalingene til å gjødsle med urin. Her gjelder tommelfingerregel å ikke gjødsle med mer enn 1 dl urin per kvadratmeter per gang. Urin sper vi ut med vann 1:10, det vil si at vi gjødsler ikke med mer enn en liter gullvann per kvadratmeter ved hvert tilfelle. Videre gjelder anbefalingen å ikke gjødsle med mer enn 1 liter urin per kvadratmeter per sesong. Vi kan altså gjødsle 10 ganger den samme flekken med en liter gullvann gjennom sesongen.

Overførbart

Dette kan vi overføre til bokashivæske, bare at der er blandingsforholdet 1:100. Når dette er utblandet så gjødsler vi med 1 liter av dette bokashivannet per kvadratmeter, og dette kan vi gjenta 10 ganger ila sesongen ute i kjøkkenhagen, i drivhuset eller pallekarmer.

Til en 10-liters potte pleier jeg å gi opptil en liter bokashivann en gang hver-, eller annenhver uke, litt som det faller seg, men ikke slik at det legger seg overskuddvæske på fatet/potteskjuleren. Jeg gir det heller i to omganger og fyller på mer dersom det ikke noe kommer ut i bunn.

Produkter du kan ha bruk for i hagen:

Stor variasjon i hva som går bra

Dette må anses som er pekepinn. Et utgangspunkt du kan ta, dersom du er helt ny med gjødsling med bokashivæske. Men vi som har holdt på en stund vet at dette varierer i stor grad – og det er mye som går bra. Bokashivæsken er jo ikke akkurat likt sammensatt hver gang, og noen vekster vil gjerne ha mye mer næring enn dette, mens andre trenger mindre. Stueplantene midt på vinteren trenger for eksempel ikke noe ekstra næring mellom november og februar, mens tomatplanter i sterk vekst i sesong gjerne vil ha næring hver gang vi vanner. Mange bokashibrukere slumper mye når de blander og får ofte sterkere blandinger, og det går også som regel bra. (Men små spirer unngår vi å gjødsle med bokashi – det kan blir for sterkt, selv den svakeste løsning.)

Ta hintet

Etterhvert vil du lære deg litt hintene plantene gir deg på om det nå begynner å bli litt mye, eller om de trenger mer næring. Er plantene irr-grønn i bladene og opplever kraftig vekst, men lite fruktsetting – så er det et tegn på at det kanskje har blitt for mye næring. Er bladene bleke, bladnervene veldig fremtredende, eller lilla underside på bladene – så er dette alle tegn på næringsmangel. Da gir vi mer.

Litt, men ofte

Også når det gjelder tilføring av næring, slik det gjelder for oss – litt og ofte, er bedre enn veldig mye mat en sjelden gang. En overdose hos agurkplanten for eksempel kan resultere i at alle bladene klapper sammen og henger slapt nedover. Skynd deg å skylle gjennom rotklumpen med rent vann for å fjerne overskuddet av næring.

Relaterte artikler

Lad jorden i drivhuset med bokashivæske

Mange lurer på hva de skal gjøre med overskuddet av bokashivæsken når det ikke vokser særlig mye som trenger gjødsel. Da e...

Bokashivæske mot plantelus

Bokashivæsken kan også fungere som middel mot plantelus. Effekten vil variere, men det kan være forsøket verdt. Slik gikk det da vi had...

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.