Spiselig ugress

"If you can't beat them, eat them!" Dette har du sikkert hørt folk si, særlig når det er snakk om skvallerkål. Men du har mye mer spiselig ugress enn som så! Sannsynligvis kan du lage deg en hel ugress-salat.

Du skal være fryktelig glad i grønt hvis du skal lykkes med å spise deg ut av en skvallerkålinvasjon. Når det er sagt så er skvallerkål veldig godt, forutsatt at du plukker unge skudd – og den finnes i så mange norske hager nettopp på grunn av sin matverdi.

Men det er ikke bare skvallerkålen som kan spises. Vi har mange andre typiske ugress som både kan pynte opp tallerkenen og bli til noe reelt matnyttig. Nesler trenger vi vel ikke si noe særlig om – den vet de aller fleste om. Løvetannen er et annet kjent eksempel. Du kan spise hele planten, fra blomst til rot. Vi anbefaler både kaffe av løvetannrot, friterte løvetannblomster, smørstekte "løvenøtter" og syltetøy av løvetannkronblader og sitron. Nam!

Andre "ugress", du kan spise er blant annet:

Hvit- og rødkløver. Disse har du kanskje i plenen din? De er super pollinatormat, men du kan spise noen av dem selv også, både blomster og blader. De smaker søtt og mildt.

Groblad. Du visste kanskje at du kan bruke grobladene som plaster, men de er spiselige også! Plukk dem når de er unge. Du kan også spise frøene, eller blomsterstandene når de er grønne og umodne.

Geitrams. Ikke alle synes geitramsen er et ugress, men mange luker den bort. Du har kanskje hørt at man kan lage saft av blomstene? Men du kan faktisk spise hele planten, rota inkludert. Unge geitramsskudd kan brukes som asparges (bare vær helt sikker på at det er geitrams du har, for som ung har den en flere forvekslingsarter som du ikke skal spise).

Vassarve. Det er intet mindre enn imponerende hvordan denne lille planten greier å dukke opp OVERALT. Heldigvis er den også god! Den smaker litt som en blanding mellom erteskudd og karse og er helt super i en salat eller på brødskiva. Både blader og blomster kan brukes.

Meldestokk. Denne har også en utrolig evne til å dukke opp overalt, særlig der jorden er forstyrret, hvilket betyr at den ofte spirer i pallekarmene der vi har gravd ned bokashi. Du kan spise både bladene, frøene og de relativt kjedelige blomstene. Meldestokk var en viktig matplante i gamle dager, vi vet blant annet at vikingene dyrket den som mat!

Fuglevikke. Disse tilhører erteblomstfamilien og klatrer på kryss og tvers over alt inne i hekken vår. Blomster, blader og unge skudd kan spises og smaker mildt og godt. Ha dem i en salat eller på brødskiva!

Kratthumleblom. Det spørs litt hvor du bor, men her på sørøstlandet er dette et veldig vanlig ugress, særlig i grøfter eller skyggefulle deler av plenen. Røttene til kratthumleblommen inneholder nellikolje! Derfor har den har blitt brukt som erstatning for nettopp kryddernellik. Ganske gøy at vi kan grave opp en såpass eksotisk og markant smak fra grøftekanten.

Parkslirekne. Finnes det et verre ugress..? Sannsynligvis ikke. Men visste du at parkslirekne smaker såpass likt rabarbra at du bruke den i alle slags rabarbraoppskrifter som erstatning? Bare vær forsiktig når du høster den, for selv små plantebiter kan bli en ny plante hvis du skulle miste en bit. Og ikke ha eventuelle rester i komposten – kast det i restavfall til brenning i stedet.

Det finnes mange andre spiselige ugress også, men disse er vanlige over store deler av landet og et fint sted å begynne om du er lei av luking. Når vi bruker det vi luker vekk til mat så blir det jo teknisk sett sanking vi bedriver! ;)

//AS

Relaterte artikler

Mindre ugress med "drivhuseffekt"

Vi vil jo gjerne ha levende jord. Det er derfor vi lager bokashi – vi vil ha mikroorganismer og meitemark, sopp og nytteinsekter av mange ulike slag. Vi g...

Bokashi av ugress

Ugress som for eksempel brennesle, valurt og løvetann kan enkelt bli til næringsrik gjødsel for plantene dine ved hjelp av bokashi. Samle ug...

Nyttig ugress

Jo mer jeg lærer om ugress, jo mindre villig er jeg til å stemple det som ugress – med noen åpenbare unntak selvfølgelig, slik so...