TILBUD: Bokashi klassisk enkeltbøtte, NÅ 499,- Gjelder t.o.m 31/1

Dyrke i resirkuleringssekker

Når kjøkkenhagen er full og hagebudsjettet skrapt som en bokashi-binge om våren, og du klør etter å så høst- og vintergrønnsaker: Dyrk dem i resirkuleringssekker!

Dyrk billig og fleksibelt

Idéen fikk vi da vi sto i knipa tidligere i sommer: Kjøkkenhagen var sprengfull, og vi hadde allerede anlagt – og fylt – noen ekstra pallekarmer. Da sto plutselig naboen på døren med tomater, chili og tre økologiske agurkplanter hun ikke hadde plass til. Hva skulle vi gjøre?

Løsningen fant vi på Clas Ohlson. Der kan du kjøpe pakker med tre passe store resirkuleringssekker til 30 kroner pakken. Sekkene rommer mye jord og er sterke. De er også lettere å flytte omkring på enn tunge krukker, så du kan flytte dem etter sola og bort fra vinden om du ønsker.

Vi synes også de ser ganske tøffe ut, og budskapet passer fin-fint i økohagen!

Slik gjorde vi

  • Vi klipte ut store huller i bunnen av sekkene, for drenering
  • Så la vi markduk i bunnen så ikke jord skulle renne ut, men vann slippe igjennom
  • Deretter la vi i et lag med lecakuler eller litt grus vi hadde til overs, også for drenering
  • Til slutt fylte vi på med øko-jord, bokashi og mer øko-jord
  • Noen sekker fikk ferdig bokashijord (25–30 % bokashijord i forhold til vanlig jord blir bra). Andre fikk ferdiggjæret bokashi rett i jorden og ble en jordfabrikk på stedet.

Og så sådde og plantet vi i vei.

Hvis du bruker bokashi som bare nettopp er ferdig fermentert, bør du la sekken stå i et par uker før du planter i den, slik at pH-nivået stabiliserer seg (bokashi er surt). Men du kan godt så frø i sekken med en gang: De plantene du sår, rekker ikke ned til bokashien med føttene før det er gått et par uker likevel.

Sekkene er av polypropylene (PP-plast). Litt rask research på nettet avslørte ikke noe avskrekkende med dette materialet med tanke på å dyrke grønnsaker i PP-sekker.

Til herding av tomatplantene, og for å gi plantene litt ekstra beskyttelse mot nattekulda på våren, kjøpte vi også noen smarte fiberduksekker hos den samme Ohlson.

Disse kommer også i 3-pack og blir altså et perfekt dyrkings-kit sammen med sorteringssekkene.

Vi hadde en kald og blåsete vår dette året. De sekkene du ser på bildene over, er brettet ned, slik at de ikke går høyere enn mengden jord + planter vi har fylt i. Da vi plantet skjøre tomatplanter i slike sekker i våres, lot vi imidlertid sekkene gå et stykke oppover tomatplanten for ekstra beskyttelse mot vinden. Da oppdaget vi også at de sorte, blanke sekkene utnyttet solstrålene ekstra bra og varmet opp jorden på en utmerket måte.

Det har blitt flere turer på Clas Ohlson denne sommeren – og mye godt i resirkuleringssekkene. Og nå er vi i gang igjen. Vi sår sånt som vokser raskt og tåler litt høstkulde – og som helst tåler å bli flyttet innendørs hvis frosten kommer brått på. Brønnkarse, for eksempel. Vi har også våget oss på en runde til med reddiker, ruccula og spinat (godt som baby leaf!).

Sekkene plasserte vi til slutt oppi lave plastbakker fra IKEA, så er de lette å flytte innendørs. Eller over i en pallekarm med drivbenk-topp, etterhvert som pallekarmene høstes tomme og blir ledige. Foreløpig gjør fiberduksekkene en god jobb med å holde jevn fuktighet og temperatur for høstsådden.

Vi gir oss aldri!

/ah/ bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Dyrk i halm og bokashi

Vi har aldri jord nok til alt vi vil dyrke. Da lager vi jord og dyrker på en gang – i halm og vårt eget brukte matavfall. 

Lag kompostjord i sommerkrukkene

Sommerens vakreste kompostbinge! Med bokashikompost kan du omdanne matavfall til kompostjord rett i krukkene hele året. Mens det bugner av blomster og grø...

Slik bygde vi kjøkkenhage

Vi bor på en fjellknaus ved fjorden: masse skog, ingen jord. Der deler vi plassen med vakre, men alltid sultne rådyr. Likevel ville vi dyrke grø...