Dyrk fleksibelt
Idéen fikk vi da vi sto i knipa tidligere i sommer: Kjøkkenhagen var sprengfull, og vi hadde allerede anlagt – og fylt – noen ekstra pallekarmer. Da sto plutselig naboen på døren med tomater, chili og tre agurkplanter hun ikke hadde plass til. Hva skulle vi gjøre?
Løsningen ble dyrkesekker. De rommer mye jord og er sterke. De er også mye lettere å flytte omkring på enn tunge krukker, så du kan flytte dem etter sola og bort fra vinden om du ønsker det. Eller bort til naboen som skal være vannevakt mens du er borte på ferie!
Slik gjør du
- Legg et drenerende lag helt i bunn, gjerne biokull.
- Fyll på med det du har av egnet jord.
- Har du litt lite jord, kan du gjerne blande i bokashi og lage en midlertidig jordfabrikk i dyrkesekken før du skal dyrke i den.
- Har du ferdig bokashijord, kan du selvfølgelig gjerne bruke den! 25–30 % bokashijord blandet ut i vanlig jord blir bra.
- Deretter kan du bare så og plante i vei!
Hvis du bruker bokashi som bare nettopp er ferdig fermentert, bør du la sekken stå i et par uker før du planter i den, slik at pH-nivået stabiliserer seg (bokashi er surt). Men du kan godt så frø i sekken med en gang: De plantene du sår, rekker ikke ned til bokashien med føttene før det er gått et par uker likevel.
I dyrkesekkene på sensommeren og tidlig høst sår vi sånt som vokser raskt og tåler litt høstkulde – og som kan tåle å bli flyttet innendørs hvis frosten kommer brått på. Brønnkarse, for eksempel. Vi har også våget oss på en runde til med reddiker, ruccula og spinat (godt som baby leaf!).
Bruker vi dem litt tidligere på året, er de fine å ha squash, gresskar eller tomater i for eksempel! Da lager vi gjerne jordfabrikk i dem først, så er det masse god næring der til disse næringskrevende plantene. Eller vi bruker dem til de ekstra settepotetene og setter dyrkesekken inn i drivhuset for litt ekstra tidlige poteter! Mulighetene er mange.
Og når sekkene ikke er i bruk, er det utrolig praktisk og plassbesparende at de bare kan brettes sammen og legges vekk.