I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Er murerbøtter trygge?

Vi får ofte spørsmål om det er trygt å lage jordfabrikk eller dyrke i murerbøtter/-baljer, og det er mange som har veldig sterke meninger om dette. Kanskje kan plasten lekke ut giftige stoffer? Hva hvis maten vi dyrker blir giftig av å ta opp stoffene plasten er behandlet med?

Dette har vi ikke riktig kompetanse til å svare på selv. Vi kan riktignok mye om bokashi og jord, men helt hvordan det fungerer med plast og planter kan vi ikke med sikkerhet uttale oss om. Heldigvis så publiserte Det Norske Hageselskap en artikkel om nettopp dette i sitt medlemsblad Hagetidend i juni 2022.

Artikkelen er skrevet av Erik Joner, seniorforsker ved NIBIO med doktorgrad i jordbiologi – med fagområder "plast i jord, opptak av tungmetaller og miljøgifter i planter og meitemark og nedbryting av organiske miljøgifter i jord og kompost".

Han skrev blant dette:

Det korte svaret er at det er ingen grunn til bekymring (…) Tilsetningsstoffer kan finnes i andre typer plastprodukter for å gi dem disse gode bruksegenskapene, men det aller meste av disse stoffene sitter så fast i plasten at dette er svært lite som kommer ut i jorda.

Skulle noe likevel slippe ut, så er det ofte stoffer som er lite løselige i vann. Da blir de også lite tilgjengelige for planter, for planter tar kun opp ting som er oppløst i vann.

Som en siste barriere er det slik at planter filtrerer stoffer de tar opp fra jord. De tar gjerne opp plantenæringsstoffer i form av ladete atomer (…) men de slipper ikke inn molekyler som er store eller uten lading. Det gjør at de aller fleste organiske miljøgifter holdes ute.

Det samme gjelder mikroplast. Det er partikler, og det stenger planter ute enda mer effektivt enn store molekyler.

Gode nyheter for de som vil bruke bøttene til jordfabrikk og/eller dyrking altså! Vi stoler i alle fall både på Det Norske Hageselskap og NIBIO her.

Når det er sagt, gjør det du føler er best for deg. Det er jo ikke sånn at murerbøtter er eksepsjonelt fantastiske å dyrke i sammenliknet med alle andre ting. Men – de er billige, robuste og praktiske, som igjen gjør dem veldig populære. Vi bruker dem i alle fall uten å være bekymret, med forskning og fagkunnskap i ryggen.

// AS

 

Relaterte artikler

Såpotte av gjenbruksmateriale

Gjør-det-selv og gjenbruk i hagen er kult. Og kreativt, klimasmart og moro. Vi skulle gjerne gjort mye mer av det enn vi gjør, men noe får v...

Det er ikke søppel før du kaster det

Det er ingenting som er søppel før vi kaster det..! Jeg pleier faktisk å samle litt på "søppel". Ikke i urovekkende mengder, me...

Lag kompostjord rett i krukkene i vinter

Vi lager kompostjord rett i krukkene på vinteren! Med bokashi, løv og gammel potte- eller hagejord. Det blir fantastisk næringsrike vekstplas...