Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Hvorfor solder vi jorda?

Å “solde” jord vil si at vi fjerner store klumper, steiner og røtter fra jorda vår. Vi ønsker å skille ut en passe finkornet jord som vi kan dyrke i, og kvitte oss med rusk og rask. For å gjøre dette, kan vi bruke et jordsold.

Det finnes litt ulike typer jordsold å få kjøpt. Noen har veldig små hull og er beregnet på å drysse et tynt lag med jord oppå frø du nettopp har sådd. Andre har større hull, og brukes til å skille ut grove biter fra den fine jorda.

Til å drysse litt jord over nysådde frø, kan du like gjerne ha jord i en liten plantepotte med små hull i bunn, eller bruke en kjøkkensikt – men til grovsiktingen ute i hagen blir jobben betydelig enklere med skikkelig redskap!

Har du store mengder jord, kan du bygge en jordsil. Da snekrer du en ramme med netting, stiller den skrått opp mot noe, legger en presenning på undersiden – og så kan du grave jord opp på nettingen. Jorda ramler gjennom og ned på presenningen, mens klumper, kvist og stein ruller ned på siden.

Har du litt mindre mengder, som er mest aktuelt for de av oss som ikke bor på småbruk eller gård, vil et jordsold slik som dette gjøre susen:

Men er det egentlig nødvendig å solde jord? Når er det eventuelt fornuftig å gjøre det? Vi bruker jordsold til disse tingene:

1. Lage såjord av gammel krukkejord

Oppbrukt krukkejord er perfekt å bruke til hjemmelaget såjord. Såjorda bør være lett og næringsfattig, og uten for grove partikler. Det vi gjør, er rett og slett å solde gjennom jorda som vi tømmer ut av krukkene. Da sitter vi igjen med én del lett og luftig såjord – og én del større biter og diverse rusk. De store bitene kan vi bare helle ut i hagen et sted (i en karm, et bed, innunder hekken eller i en kompostbinge for eksempel), eller vi kan bruke dem som drenering i en potte eller pallekarm hvis vi sitter igjen med mye stein eller kvist.

Ha såjorda du nettopp har laget over i en gammel jordsekk eller bøtte, og spar den til du trenger den (det kan være lurt å merke posen/bøtta med “såjord” så du husker hva det er). Som regel ligger vi godt foran dyrkingsskjemaet og lager såjord om høsten, når krukkene uansett skal tømmes for planter som har gitt tapt til lave temperaturer.

2. Lagre jord til vinterens jordfabrikk

Lager du jord selv med bokashi, trenger du som regel tilgang på opptint jord hvis du vil holde på vinteren gjennom. Derfor lager vi porsjonspakker med jord om høsten, sånn at vi har et lite lager å ta av.

Når vi graver ned innholdet fra høstens siste bokashibøtter, solder vi overskuddsjorda fra pallekarmene og lagrer det i gamle jordsekker. Sekkene får bare ligge ute og fryse når vinteren kommer, også kan vi ta inn én og én og tine dem etterhvert som vi behøver dem. Dette kan du lese mer om her.

Vi ikke solde jorda før vi setter den unna til senere, men det er veldig greit å ha det unnagjort – så slipper vi å solde senere hvis jorda skal brukes til inneplanter eller diverse rotgrønnsaker som ikke bør ha stein eller andre store biter i jorda si, for eksempel.

3. Gjenbruke jord fra diverse graveprosjekter

Da vi anla en hagedam, gravde vi opp store mengder jord fra plenen vår. Et alternativ er selvfølgelig å få kjørt den bort, men vi ønsker å gjenbruke og forbedre den jorda vi har – så den gamle plenjorda får nytt liv i kjøkkenhagen i stedet.

Først soldet vi den slik at vi ble kvitt stein, røtter og rester av gresstorv. Deretter blandet vi den med bokashi av både mat- og hageavfall. Nå er den kraftig forbedret, mørk og fin i fargen, og full av organisk materiale. Og vi slapp å kjøpe inn en eneste sekk med ny jord for å fylle de nye pallekarmene!

4. Skille ferdig jord fra halvomdannet bokashi eller kompost

Har du litt hastverk og trenger bokashijord , selv om alt ikke er helt ferdig omdannet i jordfabrikken? Eller kanskje du skal ha bokashijord til små potter og vil unngå de kyllingbeina eller eggeskallene du hadde i bokashien? Da kan du solde gjennom innholdet slik at du får skilt ut større biter.

Det samme kan du gjøre hvis du har tradisjonell kompost og vil skille jord fra halvomdannet kompost. De større bitene du solder ut, kan du legge tilbake i jordfabrikken eller komposten, så kan de brytes ned videre.

// AS