Lag jord av matavfallet ditt

Vi kaller bokashi for en tre-trinns-rakett, fordi det går rakett-raskt å omdanne matavfall til jord med bokashi. 

Det er enkelt å lage jord av eget matavfall med bokashi. Har du en tett bøtte med lokk og bokashistrø så er du bare noen uker ifra å kunne omdanne matavfallet ditt til næringsrik jord. 

Slik gjør du: 

Steg 1 - På kjøkkenet

Du samler opp dagens matavfall og legger det lagvis i bøtta med bokashistrø en gang om dagen. Gjentas til bøtta er full. Siden det er et tett lokk, vil ikke dette lukte når det står under benken. 

Steg 2 - Fermentere

Når bøtta er full skal den stå innendørs i 14 dager i romtemperatur for første del av omdanningen som kalles fermentering. Det er en melkesyre-prosess som foregår uten luft. 

Steg 3 - kontakt med jord

Etter 14 dager, graver vi innholdet ned i jord enten direkte i bed, i pallekarmer eller potter . Nå kan det gå så kjapt som bare fire uker før matavfallet er fullstendig nedbrutt. 

Ferdig

Bruk jorden til dine potteplanter eller grønnsaksvekster. Bonusen er at du får en veldig næringsrik bokashi-væske også, som er super flytende næring. 

Prøv bokashi du også, og reduser din søppelmengde og jord-forbruk. 

Er du medlem av Hageselskapet? 

Sjekk dine medlemsfordeler her.

Hvilken bokashibøtte foretrekker du?

Relaterte artikler

Bokashi i byen

Bokashi kjøkkenkompost lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Bokashi passer fint for deg som bor i byen.

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...