Lag jord av matavfallet med Bokashi kjøkkenkompostering

Næringsrik jord er viktig for at både ute- og inneplanter skal vokse, og med Bokashi kjøkkenkompost kan du lage jorden du trenger helt selv. 

Hva er Bokashi kjøkkenkompostering?

Bokashi kjøkkenkompostering handler om å omdanne matavfallet ditt til jord. Fordelen med bokashikompostering er at bøttene tar liten plass og at det ikke lukter vondt. I tillegg tar det relativt kort tid fra du begynner å samle matavfall til du har ferdig omdannet jord. Og det beste er at det er så enkelt at alle kan klare det!

Slik gjør du det:

Steg 1 - På kjøkkenet
Du samler opp dagens matavfall og legger det lagvis i bokashibøtta med bokashistrø en gang om dagen. Gjentas til bøtta er full. Alle typer matavfall går i bøtta. Bokashistrøet lukter lett syrlig, men siden det er et tett lokk, vil ikke dette lukte når det står under benken. Husk at matavfallet råtner ikke i bøtta, men vil lukte lett syrlig ved åpning av lokket.

Steg 2 - Fermentere
Når bøtta er full skal den stå innendørs i 14 dager i romtemperatur for første del av omdanningen som kalles fermentering. Det er en melkesyre-prosess som foregår uten luft. Det eneste du trenger å gjøre er å tappe av bokashivæske 1-2 ganger i uken. Resten av jobben tar mikroorganismene i bøtta seg av.

Steg 3 - kontakt med jord
Etter 14 dager, graver vi innholdet ned i jord enten direkte i bed, i pallekarmer eller potter.  Nå kan det gå så kjapt som bare fire uker før matavfallet er fullstendig nedbrutt. Du trenger ikke å passe på blandingen. Bakteriene i jorden tar seg av omdanningen, du trenger verken å vende jorda eller lufte.

Ferdig
Bruk jorden til dine potteplanter eller grønnsaksvekster. Bonusen er at du får en veldig næringsrik bokashi-væske også, som er super flytende næring.

Hva trenger du?

Kjøper du en startpakke fra Bokashi Norge får du alt du trenger for å lage jord av matavfallet ditt. Startpakkene finnes i flere farger slik at de passer på alle kjøkken.

Har du spørsmål eller lurer du på noe?

Vi i Bokashi Norge hjelper deg selvsagt med alt du måtte lure på. Her på nettsiden finner du flere hundre artikler om bokashi , dyrking, jord og hage. I tillegg har vi en egen YouTube kanal hvor det ligger masse spennende videoer om Bokashi.

Relaterte artikler

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Forskjell på Bokashi klassisk og Bokashi Loop?

Det er mange som lurer på hva som er forskjellen på Bokashi Klassisk bøttene og Bokashi Loop bøttene. Derfor har vi laget en liten sam...