Løv blir til jord med bokashi kjøkkenkompost

Har du bokashi kjøkkenkompost, er det lett å lage kompostjord og jordforbedringsmateriale av årets høstløv. Du trenger bare en bøtte fermentert bokashi, løv og en plastsekk. Slik får du jord/jordforbedring til våren:

Herlig høstløv

Det er tid for å sanke løv! Høstløv er en herlig ressurs i hagen. Vi bruker det som jordforbedring og -dekke, på samme måte som vi gjør med gressklipp og hageavfall tidligere i sesongen: Vi mater og dekker til jorden. Når det er løvsesong, bruker vi løv. Løvet er ikke så veldig næringsrikt, men gir fin-fin struktur. Dessuten finnes det mengder av det nå utover, så det er nok å ta av for den som vil fylle på med organisk materiale i jorden, og kanskje få hagejord til overs: Vi bruker mye løv også når vi bunkrer jord til neste års prosjekter, og til vinterens jordfabrikker.

Løv i jordfabrikken

Skal du bokashikompostere matavfall hele året og ha jordfabrikk utendørs på vinteren også, må du ha litt frostfri jord tilgjengelig til å blande med fermentert bokashi og dekke til med jord i jordfabrikken. Tre 50-liters sekker burde holde de fleste steder i landet. Det kan være billig kjøpejord, eller du kan bunkre jord fra hagen på høsten. Men du kan også bruke høstløv i jordfabrikken!

Prinsippet er at fermentert bokashi må i kontakt med jord for å bli til jord på trinn tre i en bokashiprosess; og løv som har ligget på bakken inneholder masse jordbakterier. Kanskje har du ikke tilgang til så mye ekstra jord å lagre i vinter. Men løv finnes det nok av! Ta med noen søppelsekker og en rake ut i parkene, gatelangs eller hør med naboen om hun vil ha hjelp til å rake. Lag godt med hull i plastsekkene hvis du skal lagre løv i dem i lengre tid, så mugner ikke innholdet så lett. (Bruker du tykke plastsekker varer de i mange sesonger selv om du lager hull i dem.) Lagre så mye du har plass til! Det du ikke bruker i jordfabrikken i vinter, kan du grave rett i jorden som jordforbedring til våren.

Løv som har ligget en stund på bakken, inneholder muligens jordbakterier nok til å klare omdanningsjobben alene. Vil du sikre prosessen, er det lurt å bruke litt jord også i jordfabrikken. Bruk høstløvet til å drøye jordlageret gjennom vinteren.

Jordfabrikk i løvsekken

Men du kan også lage jord med bokashi rett i en sekk med høstløv. Det blir en superrask løvkompost, eller en smart og praktisk bokashi jordfabrikk, om du vil. Du tømmer rett og slett bare fermentert bokashi i en sekk med løv, knyter den igjen og lar den stå i solveggen til våren. Dette forsøker vi for første gang selv denne høsten, men vi har sett det fungere i Sverige. Så smart!

Du trenger en tykk, svart søppelsekk. Det er viktig at den er svart, for da utnytter den solstrålene til våren best. En gammel 40–50 liters jordsekk med vrangen ut, er perfekt: sterk og svart og passe stor. I den går det akkurat en bøtte fermentert bokashi og like mye høstløv.

Slik gjør du

Begynn med noe fuktighetsabsorberende i bunnen av sekken. Høstløv fra bakken kan være ganske vått, og det trekker i alle fall ikke opp noe særlig væske fra bokashien. Blir det for vått i jordfabrikken, kan det gå utover omdanningen. Tre- eller papirpellets fungerer bra, og det forsvinner lett i jorden siden. Eller bruk biokull: det trekker til seg bokashivæske og blir fabelaktig jordforbedring som avgir fuktighet og næring til jorden i lang tid.

Fortsett med litt løv og kanskje et par never jord for sikkerhets skyld. Tøm i en bøtte fermentert bokashi, mer løv og et par never til med jord. Bland godt og knyt igjen eller fest en klype i toppen.

Disse produktene kan hjelpe deg i hagen:

En liten hagespade er egnet til å blande med, eller bruk et par gummihansker som «bokashihansker» i vinter. Blir det hull i sekken mens du blander, gjør det ikke noe: Jordsekkene behøver ikke være lufttette.

Sett sekkene på balkongen eller i solveggen – der sola kommer først og tar best til våren. Du kan godt lagre sekkene i et uthus eller en kjellerbod over vinteren, men da må du huske å sette dem ut i sola til våren. Omdanningen trenger varmen for å gå fort nok. En vanlig løvkompost kan ta inntil to år – denne forventer vi skal være klar i løpet av noen solvarme uker til våren. Det blir ikke tilstrekkelig varmt i et uthus.

Det gjør ingenting om sekkene fryser og snør ned i løpet av vinteren. Det er uansett til våren det skjer.

Har du drivhus, kan du jo gjerne lagre jordsekkene der. Der blir det vel først varmt, og så står sekkene beskyttet mot nysgjerrige fugler.

Vi har ikke drivhus, men skjærene er som rovfugler her vi bor, så vi tar ikke sjansen på å la sekkene stå åpent i sørveggen. I stedet har vi laget oss et minidrivhus til jordfabrikksekkene for vinteren: en pallekarm og en drivhustopp gjør susen. Det går mange jordfabrikksekker i en slik.

Og så venter vi på våren

Til våren kommer vi til å trenge pallekarmen og drivbenktoppen til nye prosjekter i kjøkkenhagen. Og da skal vi bruke kompostjorden i sekkene også. Tro om den virkelig blir klar i tide?

Hvis ikke innholdet er helt omdannet, gjør det ikke så mye: Bokashi kompostjord og delvis omdannet løv er uansett fantastisk jordforbedringsmateriale, rikt på næring, energi og god jordstruktur. Laget av høstens nedfallsløv og vinterens matavfall.

/ah/ bokashinorge.no

Relaterte artikler

Bok: Bokashi, biokull og bakterier

Dette er den feteste bokashiboken du har sett: den er rå og innsiktsfull, vakker og personlig, raus og annerledes. Og så er den full av erfaringer o...

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...

Lag bokashijord til omplanting

Småplanter trenger lett jord og mye næring. Dette lager vi enkelt med bokashijorden. Og får struttende, sterke småplanter.