Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Bokashi med binge

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs, men på trinn tre skal bokashien i kontakt med jord, for eksempel i en binge

Slik gjør du


Etter at en full bokashibøtte har stått til gjæring innendørs i minst to uker, kan du tømme innholdet i kompostbingen:

  • Legg litt kvist og løv i bunnen, slik at fermentert bokashi og jord ikke tetter igjen dreneringshull i bunnen av bingen
  • Legg et lag jord nederst
  • Tøm fermentert bokashi i bingen
  • Bland bokashi godt med jord
  • Dekk til med 5–7 cm jord på toppen
  • Jorden du bruker i jordfabrikken kan godt være gammel, «sliten» hage- eller krukkejord; eller billig jord fra et hagesenter (helst uten så mye torv, for miljøets skyld): Kompostjorden du lager med bokashi, blir uansett fantastisk.

Når bokashien kommer i kontakt med jord, starter omdanningen av matavfall til jord umiddelbart. Det er ikke nødvendig å røre og «lufte» innholdet i bingen når du lager jord med bokashi.

 

 

Det går fort med bokashi! På sommeren kan du ha du fantastisk, næringsrik kompostjord i bingen etter bare 3–6 uker. Bruk den! Eller gi den bort. Næringsrik, levende jord av denne kvaliteten er dyrt og kan være vanskelig å få tak i. Del med andre der du bor om du har mer enn du har bruk for.

På vinteren går omdanningsprosessen langsommere, og den vil som regel stoppe helt opp, selv i en isolert kompostbinge. Men det gjør ingenting med bokashi. Innholdet i bingen råtner ikke, det blir ikke ødelagt og begynner ikke å lukte. Det blir bare ikke jord nedi der før til våren. Bare fortsett å blande gjæret bokashi og jord i bingen gjennom vinteren. Når vårsola varmer og temperaturen i bingen kryper over 15 plussgrader igjen, går prosessen i gang av seg selv. Og da går altså omdanningen raskt, og du vil ha rikelig med herlig næringsrik kompostjord i bingen innen du skal begynne å plante ut i hagen.

Trenger du litt god kompostjord til sådd og omplanting innendørs på senvinteren/ tidlig vår, kan du lage deg en innendørs jordfabrikk i tillegg, på nyåret.

Lykke til!

Relaterte artikler

Gravefri bokashikompost

Grav bokashi rett i bedet! sier vi. Men noen har ikke helse eller lyst til å grave i hagen; andre har lite eller ingen jord å grave i. Som oss. Vi b...

Bokashi året rundt

Jordfabrikker i stua, spirende frø på gjesterommet og bokashi-kompostering på kjøkkenet. Det hender det tar litt av hjemme hos Randi H...

Vasker drivhuset med bokashimikrober

Vi vasker drivhus med bokashi-mikrober! Drivhustunnelen i bokashihagen får en omgang med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean.

Vi er ikke så...