Vasker drivhuset med bokashimikrober

Vi vasker drivhus med bokashi-mikrober! Drivhustunnelen i bokashihagen får en omgang med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean.

Vi er ikke sånne drivhuseiere som tømmer drivhuset og vasker det ned på høsten. Vi fyller det opp! Å kunne overvintre planter og dyrke på vinteren var kanskje den største motivasjonen for å skaffe drivhustunnel i bokashihagen. Heldigvis har vi ikke hatt noen voldsom algevekst heller, men litt blir det jo. Når vi dyrker kontinuerlig i tunnelen, er det ekstra viktig å vaske den med et middel som vi vet ikke er farlig for jorden, plantene eller menneskene. Høst som vår.

Vaskedag i drivhustunnelen

Etter en usedvanlig lang og kald vinter, kom endelig våren. Og med den også litt inspirasjon til å teste drivhusvask med bokashimikrober. Vi hadde gledet oss til å teste det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean på alger og jordsprut på tunnelens drivhustplast. Og en solvarm vårdag, var tiden inne.

Idéen med probiotiske vaskemidler, er at de legger igjen nyttige probiotiske bakterier som bidrar til å holde det rent lenger, etter at du har pakket sammen vaskeutstyret. Nå er det fortsatt kaldt om nettene, så vi er usikre på hvor lenge den probiotiske effekten vil vare på kalde vindus-/ drivhusflater. Men Wipe & Clean har også andre fordeler som vi gjerne tar med oss når vi vasker drivhus:

Blanke, fine flater. Vi har vasket mange speil- og vindusflater med Wipe & Clean siden lanseringen: de BLIR veldig flotte.
Ikke farlig å få i seg. Det er ALDRI tomt i bedene i drivhuset vårt. Det betyr at vi skal vaske vegger og tak i drivhuset mens det vokser mat vi skal spise der. Da er det viktig at vaskemiddelet vi bruker ikke er skadelig hverken for jorden, plantene eller oss mennesker. Vi har smakt på Wipe & Clean. Det gikk fint (men smaker ikke spesielt godt!). Wipe & Clean inneholder bokashimikrober (dem er drivhuset fullt av uansett, og både plantene og jordlivet lever svært godt med dem). Det fremstilles ved fermentering (det også). I prosessen utvikles også ikke-ioniske overflateaktive substanser: eddiksyre, melkesyre og bittelitt etanol (0,1–1,5 %). Alt dette vasker vi drivhuset med uten bekymringer. Wipe & Clean inneholder altså ingen farlige kjemikalier.
Svak, ren og delikat lukt av mynte. Det passer jo fint i et drivhus:-)

WC_drivhusvask2.jpg

Her er et lite utvalg av våre Wipe & Clean produkter:

Slik gjorde vi

Vi brukte en stor og god klut og Wipe & Clean i vaskebøtta:

Anbefalt dose til vanlig husvask er 1–3 %  konsentrert Wipe & Clean og resten vann. Vannet bør ikke være varmere enn at hendene dine trives i det, da trives mikrobene også. Til husvask bruker vi tilsvarende cirka 1 dl i en 10-liters bøtte med vann. Det ble omtrent samme dosering til drivhuset, eller noe sterkere.

Og så vasket vi da. Det gikk veldig lett. Har du drivhus av glass, vil du kanskje tørke over med en vindusklut, eller eventuelt grovvaske alt med bøtte og klut først og så gå over med Wipe & Clean på spruteflaske og en vindusklut etterpå. Tunnelplasten er ikke så følsom for detaljene.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Vi vasker hagemøbler med Wipe & Clean

Tid for å vaske hagemøblene? Det er ikke alltid like lett. Bokashientusiast Randi Harriet Sørensen er nøye med hva hun skyller ned i ...

Microferm mot skadesopp

Vi fikk gråskimmel på drivhustomatene! Kan bokashimikrober hjelpe? Gartner og gartneribestyrer i Ila fengsel, Benny Nielsen, har mye erfaring med pr...

Wipe & Clean - vask huset med bakterier

Wipe & Clean er et naturlig, probiotisk all-rengjøringsmiddel med nyttige mikroorganismer. Det inneholder ikke skadelige kjemikalier.  Wipe &...