TILBUD: Bokashi klassisk enkeltbøtte, NÅ 499,- Gjelder t.o.m 31/1

Wipe & Clean - vask huset med bakterier

Wipe & Clean er et naturlig, probiotisk all-rengjøringsmiddel med nyttige mikroorganismer. Det inneholder ikke skadelige kjemikalier.  Wipe & Clean kan brukes på alle materialer som tåler vann.

Hvordan virker probiotiske vaskemidler?

Mange tradisjonelle vaskemidler er utviklet for å ha antibakteriell virkning. De fjerner bakterier uten å etterlate seg noe annet. Antibakterielle vaskemidler fjerner både uønskede og nyttige bakterier. Probiotiske vaskemidler erstatter i stedet uønskede bakterier, og fyller plassen etter dem med nyttige bakterier som hindrer at uønskede bakterier tar over igjen så raskt. Billedlig sagt kan vi tenke oss at antibakterielle midler blottstiller overflatene i hjemmet ditt og legger plassen åpen for uønskede bakterier; mens probiotiske vaskemidler er utviklet for å legge igjen et forsvar av aktive, nyttige bakterier som i lengre tid etter at du har vasket, jobber for å holde uønskede bakterier i sjakk.

Hva inneholder Wipe & Clean?

Wipe & Clean er et naturlig, probiotisk all-rengjøringsmiddel med nyttige mikroorganismer. Det inneholder ikke skadelige kjemikalier.

Wipe & Clean fremstilles ved hjelp av en fermenteringsprosess (i likhet med fremstillingen av bokashistrø). I vaskemiddelet finnes tre av de samme naturlige mikroorganismene som finnes i bokashi:

  • Lactobacillus plantarum: en vanlig melkesyrebakterie. Probiotisk.
  • Lactobacillus caseï: også en vanlig melkesyrebatkerie, brukes i fremstilling av ost og som probiotikum.
  • Saccharomyces cerevisiae: gjærsopp som brukes i baking, øl- og vinproduksjon og finnes naturlig i magen.

Under fermenteringsprosessen utvikles dessuten eddiksyre, melkesyre og etanol. Produktet Wipe & Clean inneholder mindre enn 5% eddiksyre, melkesyre og etanol (0,1–1,5 %). Dette er såkalte ikke-ioniske overflateaktive substanser som gjør at Wipe & Clean fungerer som et vaskemiddel i vann, de reduserer overflatespenningen.

Eddiksyre (CH3COOH), etansyre, er en svak syre som finnes i mat og drikke, blant annet. Den er en klar, lettflytende væske.

Melkesyre blir også brukt til konservering i melkeprodukter, og finnes blant annet i yoghurt, rømme, kulturmelk og ost. Melkesyre har E-nummer 270.

Etanol er den mest kjente alkoholen, som i dagligtale kalles «alkohol».

Lukter IKKE bokashivæske

Alle som lager jord av matavfallet sitt med bokashi kjøkkenkompost, og kjenner EM-mikrobene derfra, vet at bokashivæsken – en gjødselvæske som er et bi-produkt i bokashiprosessen – ikke akkurat lukter roser. Bare rolig: Wipe & Clean er ikke, og lukter overhodet ikke, bokashivæske! Wipe & Clean har en svak, ren og delikat duft av mynte, basilikum eller neutral-lukt som bare er merkbar i det du vasker.

Wipe & Clean smaker ikke spesielt godt (vi har prøvd!), men er ikke skadelig å drikke. Produktet er mindre surt enn Cola.

Vi har stort utvalg av Wipe & Clean i nettbutikken:

Hvordan bruke Wipe & Clean?

Wipe & Clean kan brukes på alle materialer som tåler vann (glass, speil, plast, porselen, rustfri stål, fliser, malt treverk). Dersom du har kjøpt konsentrert Wipe & Clean må produktet tynnes ut med vann 1–10 %. Det er lov å eksperimentere! Og dersom du har kjøpt ferdig blandet produkt er det bare å begynne å bruke det.

I vaskebøtta til vanlig husvask: Bruk 1–5 % konsentrert Wipe & Clean og resten vann. Det vil si 1 dl produkt (eller mer) i en 10-liters bøtte med vann. Vi justerer mengde W&C etter typen vask: lett husvask vs. mer skitne flater. I praksis bruker vi 1–2 dl produkt i en vaskebøtte. Vi har aldri brukt så mye som 5 dl W&C i bøtta, men det vil ikke være skadelig å gjøre det ved behov.

Til vinduer, speil og andre blanke overflater kan du gjerne eksperimentere med litt sterkere blanding. Vi bruker knapt 0,5 dl konsentrert Wipe & Clean i den tilhørende sprayflasken på 3 dl og resten vann. Spray på og tørk vekk med egnet tørr fille som ikke loer. Det blir blankt og etterlater ingen striper. Hvis vinduene er veldig skitne, kan du vaske over med W&C i en vaskebøtte (se over) og tørke av så det ikke renner, men uten å bry deg om striper. Deretter sprayer du på vindusoppløsningen og tørker av med tørr klut for å få blanke og stripe-frie vinduer. På innsiden, eller hvis vinduene er moderat skitne, holder det å spraye på og tørke av.
Spray Wipe & Clean (bruk blandingen du har i sprayflaska!) inn i vaskemaskin, oppvaskmaskin eller sprekker hvor du mistenker at det er bakterier som kan gi lukt.
Mikrobene fortsetter å spise bakterier så lenge det er noe å leve av på overflatene de er påført. Det er ikke nødvendig å skylle når du vasker med Wipe & Clean: mikrobene fortsetter å jobbe for deg.

Ikke bruk vann som er varmere enn at hendene dine har det greit, mikrobene tåler ikke mer enn 40 grader.

Vi liker å ha en sprayflaske stående på kjøkkenet og en på badet. Den bruker vi når vi vil tørke over flatene i det daglige: speil, bord, benker og skapfronter; vaskeservant, dusj og toalett. Vi noterer varierende erfaringer med bruk av Wipe & Clean på fett.

Produktet skal ikke fryse! Frysepunktet for Wipe & Clean vil ligge på ca. -5, men bør ikke utsettes for temperaturer under 0 grader. Alle mikroorganismene kommer ikke til å dø dersom produktet fryser, men antallet virksomme mikrober kan gå kraftig ned.

Vi anbefaler å oppbevare Wipe & Clean i normal romtemperatur.

It's alive

Wipe & Clean er et levende produkt med naturlige mikroorganismer, og de som kjøper konsentert 2-liter, vil av og til oppleve at posen inni boksen «hever» litt slik at forpakningen buler ut. Det er ikke farlig, og viser tydelig at mikrobene er aktive i produktet. «Hevingen» skyldes små mengder karbondioksid produsert i gjæringsprosessen og vil som regel gå ned når du begynner på bruke produktet. Hvis du ønsker det, kan du også redusere dette selv:

Boksen kan åpnes og lukkes i bunnen. Sett boksen «på hodet» med kranen opp og åpne esken i bunnen. Når den står slik, vil all væsken samle seg i motsatt ende av posen og du kan åpne kranen og slippe ut et «puff» uten at væsken renner ut.

Langt fra alle kunder vil oppleve dette; og det har ingen betydning for den probiotiske effekten til produktet om 2-literen din ikke viser synlige tegn til slik heving.

Relaterte artikler

Vi vasker hagemøbler med Wipe & Clean

Tid for å vaske hagemøblene? Det er ikke alltid like lett. Bokashientusiast Randi Harriet Sørensen er nøye med hva hun skyller ned i ...

Vasker drivhuset med bokashimikrober

Vi vasker drivhus med bokashi-mikrober! Drivhustunnelen i bokashihagen får en omgang med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean.

Vi er ikke så...

Test: Rent til jul - uten skadelige kjemikalier

Nå har vi vaska gølvet – og badet, kjøkkenet og vinduene med bakterier! Bli med en Wipe & Clean-nybegynner på julevask.