TILBUD: Bokashi klassisk enkeltbøtte, NÅ 499,- Gjelder t.o.m 31/1

Test: Rent til jul med probiotika

Nå har vi vaska gølvet – og badet, kjøkkenet og vinduene med bakterier! Bli med en Wipe & Clean-nybegynner på julevask.

Vaskevaner kan være vonde å vende. Jeg har lenge tenkt at den fargerike plasflaske-samlingen i skapet bør byttes ut med et mer miljøvennlig alternativ. Hva skjer når alle disse blå, gule og hvite væskene sendes ned i sluket? Og hvordan påvirker det luftkvaliteten hjemme? I følge Miljøstatus kan noen vaskemidler fremkalle allergiske reaksjoner, mens andre kan inneholde stoffer som ikke brytes ned i naturen og forurenser innsjøer og vassdrag. I følge tall fra Miljødirektoratet ligger det årlige private forbruket av faremerkede vaske- og rengjøringsmidler på cirka 60 000 tonn. Så det monner faktisk om mange nok av oss velger miljøvennlige alternativer. Og da er det som kjent bare å begynne med seg selv.

Oppdrag julevask

Vår venninne Jenny bor med mann og to barn i stor leilighet på Torshov. Vi sendte henne en to-liters kartong med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean og en spruteflaske før julevasken. Ville hun teste å vaske huset med bakterier, og skrive om det? Det ville hun!

Nå har Jenny svingt både kluten og pennen. Se hvordan det gikk!

/bokashinorge.no

Rent med bakterier 

Nå finnes det mange gode, svane- og miljømerkede vaskemidler i vanlig dagligvarebutikker, men jeg skal teste bakterievask! Det vil si Effektive mikororganismer (melkesyrebakterier og gjærsopp) blandet i vann, og fermentert. Under prosessen utvikles litt eddiksyre og etanol, og så blir det tilsatt en dæsj eterisk mynteolje. I følge produktinformasjonen kan Wipe & Clean brukes til de fleste vaskeformål, både inne og ute. Det betyr færre plastflasker i skapet, mindre emballasje og frakt. Og innholdet er skånsomt mot naturen når det slippes ut.

Etter et par dager kommer pakken i posten. Kluter, kost og skrubb står klart. Det er bare å brette opp ermene og sette i gang med julevasken. Blir det rent både på bad og kjøkken? Hvordan kommer det til å føles og vaske med bakterier? Og får jeg den gode nyvasket hus-følelsen uten barndommens lukter av grønnsåpe og ajax?

Selve vaskemiddelet kommer i en forpakning som ligner en liten vinkartong. I tillegg følger det med en tom sprayflaske. Rengjøringsmiddelet skal blandes ut i vann i cirka 1/10 står det på esken. Jeg blander med lunket vann i bøtte og flaske, og går i gang.

Desembersol 

Første stopp er vinduene. Snart skal vinduskarmene fylles med svibler, amaryllis og dorullnisser, og julestjernen henges opp midt i vinduet i år som i fjor og året før der. Det er fort gjort å tenke at det ikke er så farlig med vindusvasken i mørketiden, men den lave desembersola er avslørende.

Jeg sprayer Wipe & clean-blandingen rett på ruta og tørker av med en tørr klut som ikke loer. Det lukter ikke så mye, litt mynte hvis jeg legger godviljen til og en svak eim av alkohol, kanskje på grunn av etanolen. Resultatet er supert. Vinduene blir rene og uten skjolder eller merker. Også vinduskarmene blir effektivt rene og fine, samt dørkarmer og utsatte områder ved lysbrytere og dørhåndtak.

Eikebordet på stua ser ut som det har fått en oppfriskning etter vasken, overflaten er liksom klarere enn vanlig. Også gulvene blir rene og friske etter en omgang med gulvklut og langkost.

Wipe & Clean er et naturlig, probiotisk all-rengjøringsmiddel med nyttige mikroorganismer. Det inneholder ikke skadelige kjemikalier. Mange vil kjenne de virksomme bakteriene i Wipe & Clean fra bokashi kjøkkenkompost. Wipe & Clean fremstilles ved hjelp av en fermenteringsprosess (i likhet med fremstillingen av bokashistrø). I vaskemiddelet finnes tre av de samme naturlige mikroorganismene som finnes i bokashi.

Problemområde 

Så står badet i kjelleretasjen for tur. Her har vi slitt med misfarging på silikon og fuger mellom de hvite flisene i dusjen, både svarte flekker og rødfarge. I fuktige miljøer er det fort gjort å få sopp og algesporer, og det er vanskelig å få bort, tro meg. Vi har testet et helt batteri av skure- og vaskemidler av det sterkere slaget uten særlig godt resultat.

Jeg går derfor hardt ut og lager en sterkere blanding bakterievask i spruteflasken. Etter et par omganger med spraying og venting, gyver jeg løs med børste og svamp. Det skummer ikke som andre vaskemidler, men det virker! Det må riktig nok litt muskelkraft og målrettet skrubbing til, men fugene blir hvitere og finere enn på lenge.

Når jeg kommer til glassveggen i dusjen, savner jeg imidlertid skurekremen. Kalkbelegget går ikke av, heller ikke når jeg bruker børsten. Men speil, vask og fliser på vegger og gulv blir blanke, rene og fine.

Det finnes flere forskjellige Wipe & Clean produkter

Blankt uten striper 

På kjøkkenet har vi en polert, svart benkeplate som lett blir skjoldete og får «vaskestriper» etter kluten hvis vi ikke bruker kjøkkenspray. Så litt skeptisk sprayer jeg på Wipe & clean og tørker over med en fuktig klut. Og det funker som bare det! I tillegg liker jeg tanken på at mikroorganismene blir igjen på benken og fortsetter å gjøre jobben etter at benkeplaten er nyvasket.

Sprayflaksen med Wipe & Clean har herved fått fast plass ved vasken og har utkonkurrert kjøkkensprayen.

Tommel opp!

Alt i alt er erfaringene etter noen timers julevask med bakterier på laget, gode. Mine nye venner har flittig klarnet opp flater, fjernet de stygge flekkene på fugene på badet og etterlatt leiligheten ren og fresh. Det er en god følelse å dusje vaskemiddelet ned i sluket, tømme bøtter med vaskevann i toalettet og tenke på at restene etter husvasken er biologisk nedbrytbart og ikke påvirker miljøet negativt, kanskje mikroorganismene til og med gjør litt nytte for seg på veien gjennom avløpssystemet? Det er også godt å slippe å puste inn alle de sterke luktene fra ulike typer vaskemidler.

Jeg kan fjerne en god del av plastflaskene i vaskeskapet, selv om skurekremen til badet blir, samt en flaske klorin til spesielle tilfeller, hvis noen i huset får omgangssyke for eksempel.

Det betyr også reduserte utgifter til vaskemiddel, mindre emballasje – ettersom wipe & clean kommer i konsentrert form regner jeg med at kartongen kommer til å vare en god stund.

Det jeg ønsker meg til neste bestilling er en liten brosjyre med informasjon om blandingsforhold til forskjellig typer bruk, og flere opplysninger om produktet. Jeg fant mye informasjon på bokashi.no, om hvordan man vasker vinduer og hvorfor man ikke skal skylle av produktet. Det kan gjerne følge med kartongen, i alle fall til oss nybegynnere.

Juleroen kan senke seg

Leiligheten er ryddig og ren, og julestjerna er på plass i vinduet. Det lukter litt annerledes enn vanlig, men ikke ubehagelig. Mynte kommer til å bli min nye «rent hus-lukt».

God julevask!

/ Jenny

 

Relaterte artikler

Vi vasker hagemøbler med Wipe & Clean

Tid for å vaske hagemøblene? Det er ikke alltid like lett. Bokashientusiast Randi Harriet Sørensen er nøye med hva hun skyller ned i ...

Vasker drivhuset med bokashimikrober

Vi vasker drivhus med bokashi-mikrober! Drivhustunnelen i bokashihagen får en omgang med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean.

Vi er ikke så...

Miljøvennlig rengjøring på 1-2-3

Ønsker du å bli kvitt skitt og bakterier i huset uten å skade miljøet? Det er lettere enn du tror og blir like rent som du ønsk...