Kan jeg bruke hagekomposten som jordfabrikk?

Kan man tømme bøttene med fermentert bokashi oppi kaldkompostbingen eller komposthaugen for hageavfall? Og lage jord av hageavafall og matavfall på samme plassen? Jo, det kan man! De gode bokashimikrobene hjelper til med å omdanne hagekomposten raskere.

Det er enkelt og greit: sørg for at det fermenterte matavfallet blir GODT BLANDET med og dekket til av jord eller jord/løv oppi komposthaugen, slik at kontaktflatene med jordbakterier blir tilstrekkelig for en effektiv omdanning.

Vi pleier å anbefale å grave en grop i komposthaugen, legge litt jord eller jord/løv i bunnen av gropen, tømme i innholdet fra bokashisbøtta og blande det godt med mer jord/løv, og så dekke til med jord på toppen før hageavfallet trekkes godt over til slutt.

Er bokashien mer skadedyrutsatt i komposthaugen enn godt nedgravd i bakken? Ja, det er helt klart. Har du grevling, rev eller vånd der du bor, er det kanskje en bedre løsning å grave bokashien godt ned i jorden, eller i en gravesikret jordfabrikk (pallekarmer med netting i bunnen og over for eksempel). Men om du klarer å grave ned bokashien godt inni komposthaugen går det som regel bra. Har du grevling i nabolaget, bør du i alle fall vente med å grave ned bokashien til det er annen mat tilgjengelig litt utpå forsommeren. Gjør du det for tidlig på våren når grevlingen er sulten, kan den grave langt for å komme til godsakene.

Les mer om bokashi og skadedyr.

Har du ikke en ferdig fermentert bokashibøtte tilgjengelig? Bruk Mikroferm i hagekomposten. Dette går like bra. 

Relaterte artikler

Bokashi på hytta

Avfallshåndtering er ofte en utfordring på hytta. Dessuten ligger mange hytter på fjellgrunn – ved sjøen eller på fjellet –...

For vått i jordfabrikken!

Blir det for vått i jordfabrikken, stopper komposteringen opp, og bokashien blir ikke jord. Hva gjør du da?

Hagekompost med bokashi-mikrober

I Nederland bokashi-fermenterer de høstløv fra byparkene i store stakker pakket inn i plast. Slik lager de jord av løv på noen må...