Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

For vått i jordfabrikken! Og hva gjorde vi med det?

Blir det for vått i jordfabrikken, stopper komposteringen opp, og bokashien blir ikke jord. Hva gjør du da?

I slutten av september gjorde vi klar en stor 90-liters murerbøtte som jordfabrikk for bokashi, slik at vi skulle kunne dyrke rett i jordfabrikken: Vi la et raust lag biokull i bunnen og jord oppå der, bokashi blandet med ekstra mye jord oppå der igjen, og så toppet vi med et godt lag med enda mer jord. Når du lager jordfabrikk for å kunne dyrke i den direkte, er det viktig å bruke ekstra mye jord; slik at du får blandet ut bokashijorden du lager, med vanlig jord direkte. Alt vel så langt. Vi fikk plass til to bøtter bokashi sammen med ganske mye jord i murerbøtta i løpet av høsten, og gledet oss til å dyrke tomater i prima boakshijord denne sommeren.

Bøtta sto ikke under tak, så vi la noe plank og en presenning over for å beskytte mot regnet, men likevel slippe luft inn og eventuell kondens ut.

Første batch: spinat

Vi sto et stykke bak i køen da mennesket fikk utdelt tålmodighet. Allerede i januar dro vi presenningen av murerbøtta for å så spinatfrø i den bunnfrosne jordfabrikken. Spinatfrø spirer tidlig og vokser fort, så vi ville fint rekke en omgang spinat før årets tomater ble klare for utplanting. Allerede i april/mai høstet vi spinatblader fra jordfabrikken ute.

Bokashien som ikke ble jord

Da spinaten vel var høstet og spist og mai snart ble juni, var det tid for å forfølge den opprinnelige planen om å plante ut tomater i jordfabrikken. Og endelig kunne vi grave litt i jorden for å sjekke kvaliteten og se hvordan jordfabrikken hadde klart seg gjennom vinteren.

Bokashi-ikke-jord2.jpg

Det øverste bokashilaget, som jo hadde ligget kortest tid i jordfabrikken, var blitt fin-fin svart og rik jord. Herlig å grave i.

Bokashi-ikke-jord3.jpg

Men lenger ned fikk vi oss en overraskelse: Vi støtte på bokashi! Massevis. Komposteringen hadde stoppet helt opp og det var fortsatt store mengder uomdannet bokashi i jordfabrikken.

Det var lett å se hva som hadde skjedd. Jorden rundt bokashien var klissvåt: det var blitt altfor bløtt i bunnen av jordfabrikken.

Da spinaten begynte å spire, måtte vi fjerne presenningen; og jordfabrikken sto altså ikke under tak. Da våren kom med noen skikkelige regnskyll, samlet det seg mer vann enn vi hadde drenert for i bunnen av jordfabrikken, og all væsken hindret omdanningsprosessen i det nederste bokashilaget. Vi fikk også noen varme dager ganske tidlig, så prosessen kom i gang, og det øverste laget med bokashi ble fin-fin jord i løpet av april og mai; men for det nederste laget ble det altså for vått.

Det er verdt å merke seg at bokashien heller ikke nå luktet sterkt eller vondt. Den var jo ferdig fermentert i bokashibøtta innendørs før vi tømte den i jordfabrikken, så den hadde vel mest ligget i opplag i murerbøtta over vinteren.

Produkter til hagen din:

Hva gjorde vi da?

Vi holdt også på med å klargjøre et par pallekarmer til å så i denne dagen, så uomdannet bokashi kom godt med: til jordforbedring. Vi spadde ut alt innholdet av murerbøtta og gravde det godt ned i jorden i de nye pallekarmene – oppå et lag med kvernet kvistmateriale fra i fjor, et lag med diverse hageavfall, og sammen med masse vanlig jord. Får du problemer med jordfabrikken din, er dette det beste rådet vi kan gi: Fjern problemet (her: fuktigheten), bland i mer jord, eventuelt også litt ekstra strø, og gi det en sjanse til. Hvis problemet er fuktighet (som er det som oftest skaper problemer i bokashi) og/eller lukt, er det et kjempetips å blande inn noen biter biokull i jordfabrikken. (Eller ha litt grillkull i bokashibøtta hvis det er der problemet er.)

Eller gjør som vi gjorde her: grav hele stasen godt ned i jorden. Der blir det fabelaktig jordforbedring til slutt likevel.

Da vi gravde opp innholdet i murerbøtta, så vi også at vi hadde slurvet da vi blandet bokashi med jord i jordfabrikken høsten før. Vi tenkte vel at det var så leeenge til vi skulle plante ut tomater i den, at omdanningen godt kunne spise seg sakte innover i et bokashilag som litt etter litt ville bli til jord. Det fungerer i og for seg, men det går alltid raskere og blir en mye bedre prosess dersom man blander bokashien godt med jord i jordfabrikken, og deretter dekker til med et lag jord oppå. Og når omdanningen til jord går raskere, tåler prosessen fuktighet bedre også – jord takler væske mye bedre enn bokashi gjør.

TRE TIPS TIL EN VELLYKKET JORDFABRIKK

  • Dropp lokk! Dersom jordfabrikken din er en kasse med bunn, som står ute uten tak over, må du beskytte den mot regn. Men sørg for god utlufting av kondens: Legg en stein e.l. mellom kanten av kassa og lokket (og eventuelt en stor stein oppå lokket igjen for å holde det på plass). Har du jordfabrikk i pallekarmer rett på jorden, eller i en kasse innendørs, trenger du ikke lokk.
  • Bland bokashien godt med jord i jordfabrikken: Jord først, så bokashi godt blandet med jord, og deretter 10–15 cm jord oppå igjen. Cirka like mye jord som bokashi til sammen blir bra.
  • Problemer i jordfabrikken? Grav innholdet ned i jorden! Eller prøv å fjerne problemet og bland i mer jord. Det retter seg som regel. 
  • Ikke få panikk om det ikke går perfekt for seg i jordfabrikken. Husk at det kun er matavfallet ditt der nede. Det er organisk og VIL bli til jord til slutt. 

Temperatur, typen matavfall og størrelsen på matbitene er også faktorer som spiller inn på hvor raskt omdanningsprosessen til jord går. Men det GJØR ingenting om det blir kaldt og prosessen stopper opp. Bokashi blir ikke dårlig eller råtner og du kan fortsatt bruke den som jordforbedringsmateriale i jorden når du vil, på hvilket som helst stadium etter 2 ukers fermentering i bokashibøtta. Det blir som å lage jord ved å grave bokashi rett i jorden.

Relaterte artikler

Hvor fort blir bokashi til jord?

Hvor fort kan du lage herlig kompostjord når du kildesorterer og komposterer selv? Under gode forhold går det kjemperaskt med bokashi! Fordi mye av ...

Bokashi rett i jorden

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs:

1) Trinn én er...

Lager jord uten jord - biokull, bokashi, gressklipp, sand og grus.

Bland bokashi med jord sier vi alltid, men det impliserer at du har noe jord fra før. Det er ikke alltid tilfellet. Men kanskje har vi gressklipp? Sand f...