Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Sommerens chili og paprika: Så i februar!

Tidlig i februar passer det fint å så chili og paprika, og så kan du dyrke mikrotomater i vinduskarmen om du vil. 

Så chili med vann og bakepulver?

Vi er ikke så råsterke på chili, egentlig, hverken på kjøkkenet eller i kjøkkenhagen. Men vi hadde en fantastisk chilisommer i fjor. Både den ekstremt milde Lombardo (den smaker som paprika med bittelitt «varme»), den mellomsterke Espelette og noen supersterke Habanero ga enormt med frukter. Noen tørket vi, noen la vi på olje, men det aller fleste gikk med i sesongen – for eksempel i tomatsauser som den på bildet øverst.

sommerens chilli bokashi 2.jpg  

Lombardo ser ut som en chili, men smaker som en paprika. På grensen til kjedelig hvis man elsker chili, men ungene knasker dem rett fra planten og morer seg med å lure klassekompiser til å tro de har med syyykt sterke chili i matpakka. Hjemmedyrket moro!

sommerens chilli bokashi 3.jpg

Habanero derimot, er ellevilt sterke. Men vi fikk noen sylte- og syrnetips som vi ville prøve. Men HVA???! En morgen vi kom ut i drivhustunnelen, var ALLE fruktene borte! Spist. Vånd på sommerbesøk? Vi håper bittelitt at den fikk vondt i magen. Bare litt...

sommerens chilli bokashi 4.jpg

Her dyrker vi Jalapeno. Sådd på vanlig måte, i jord på varmematte i minidrivhus. Av 7-8 frø har 5 spirt kjempefint, uten bløtlegging eller bakepulver. Men mange sverger til mer avanserte metoder for sine chilifrø – og mange chilifrø er nok vanskeligere enn disse.

Chilidyrking er en helt egen sport for en del hobbydyrkere, en egen distanse i kjøkkenhagen. Noen dyrker BARE chili – sjeldne chili og supersterke chili – med herlig nerdete interesse og perfeksjon. Fra disse har vi hentet noen spesialtips, nemlig bløtlegging og bakepulver. Mange anbefaler å legge frøene i vann noen timer før du sår dem – et ganske vanlig såtips, egentlig. Anbefalingene for chilifrø varierer fra 8 til 24 timer.

Noen mener også at resultatet blir aller best med bakepulver i vannet. Svenske Farbror Grön foreslår 1 kryddermål bakepulver per 0,5 dl vann, og han kan MYE om chilidyrking. Jasper Kroon på Solhatt tror imidlertid at de fleste av oss all-roundere i kjøkkenhagen klarer oss bra uten bakepulver.

Denne gangen klarte vi oss faktisk uten bløtlegging også: Vi har bløtlagt chilifrø før, men denne gangen glemte vi det, og det gikk altså fint for Jalapeno-frøene som spirer på bildet over.

Aktuelle produkter:

Så paprika i lys eller mørke?

Under dyrkingen er paprika og chili egentlig mye samme sak (selv om smaksopplevelsen siden ofte er SVÆRT forskjellig). Pass forresten på å merke pottene godt, det blir HELT umulig å se forskjell på plantene etterhvert som de vokser frem.

Det ser likevel ikke ut til å være like vanlig å anbefale å bløtlegge paprikafrø, derimot ser vi en del som anbefaler å lysspire dem! Selv om paprikafrø ikke egentlig er lysspirende i den forstand at de ikke VIL spire om de dekkes til med jord, forklarer Jasper. Akkurat. Frø som er lysspirende skal sås ved å klappe frøene lett nedpå fuktig jord, oppå jorden; frøene skal ikke stikkes ned i jorden eller dekkes med jord. Og slik er det altså en del som mener at det er best å så paprika også.

Generelt synes vi det er enklere med frø som kan sås i (ikke bare ) jord; et jordlag over frøene gjør det enklere å holde dem jevnt fuktige i innendørsvarmen. Og det er ALLTID viktig for spirende frø. Dessuten kan frø som spirer i mørke stå på varmekablene på badegulvet (hvor mange har slike) for å få varme nok. Det er ofte en fordel for eksempel for chili- og paprikafrø. Og du trenger altså hverken minidrivhus eller varmematte. Om du ikke vil lysspire frøene, kan du så dem i jord i et lite pluggbrett eller en gammel jordbærkurv, trekke plast over for å holde på fuktigheten og sette kurven på badegulvet (eller et annet lunt sted) til frøene spirer. Da må du imidlertid fjerne plasten og sette spirene under vekstlys – det trenger planter som skal vokse innendørs så tidlig på året. Og du kan ikke sette ut chili og paprika før etter at frostnettene har gitt seg. Vi pleier å vente til etter 17. mai her vi bor i Oslo-området.

Mikrotomater – vår i vinduskarmen

Vi vet at mange advarer mot å så tomater for tidlig. Med rette. De kan uansett ikke settes ut før midt i mai de fleste steder i landet, og blir lett ranglete og svake i stuevarmen. Men det er annerledes med mikrobusker. Vi sår våre første tomater før jul, og så sår vi noe til senere på nyåret og/eller tar stiklinger av de første – helt til vi har så mange vi overhodet har plass til inne. For vi forkultiverer ikke mikrotomater i vinduskarmen, vi DYRKER dem der. Og høster. Balcony, Lille Lise og Vilma er for eksempel lavtvoksende tomatsorter som passer fint til å vokse og gi tomater å høste inne, under vekstlys.

Tomatfrø sår vi i pluggbrett eller gamle jordbærkurver med hjemmelaget såjord. 6–8 frø i en jordbærurv. Deretter setter vi kurven i et minidrivhus og plasserer det på en varmematte, eller vi trekker en liten gjennomsiktig plastpose rundt hele kurven og setter den på badegulvet. Da er vi i gang!

Lag bokashijord samtidig!

sommerens chilli bokashi 6.jpg

Omtrent samtidig med at de første frøene går i jorden, enten det er i desember eller februar, lager vi oss en bokashi jordfabrikk i en plastkasse innendørs. Da har vi knallfin kompostjord ferdig til vi skal potte om småplanter om noen uker. Vi blander inn bokashijord fra jordfabrikken i bunnen av alle potter uansett hva vi potter om. Det blir et herlig næringslager i bunnen av potta, som plantene nyter godt av når de har vokst seg litt større og rekker ned dit med røttene. Vi har ikke støtt på noen planter som misliker det ennå. Men det er virkelig noe spesielt med bokashi og tomater. Tomater elsker bokashi!

Slik lager du bokashi jordfabrikk inne:

  • Velg en kasse eller bøtte på minst 30 liter til en vanlig bokashibøtte (ca. 15 l) fermentert matavfall. Kassen trenger ikke ha lokk
  • Legg litt biokull, tre-/papirpellets eller noe annet fuktighetsabsorberende i bunnen
  • Deretter et lag jord
  • Tøm en bøtte fermentert bokashi i kassen, og bland godt med litt mer jord.
  • Har du mer kull, kan du godt blande inn en neve av dette også. Det hindrer overflødig fuktighet og eventuell lukt
  • Dekk til med ca 7 cm jord på toppen
  • IKKE sett lokk på jordfabrikken: Jordbakteriene som skal bidra i omdanningen av bokashi til jord, trenger luft for å jobbe. Men du kan gjerne ha fiberduk eller nett over, så holder du hærmyggen unna.
  • Må stå i romtemperatur, rundt 20ºC er perfekt
  • En jordfabrikk hvor bokashi er godt blandet med og dekket til med jord, lukter ikke. Vår står under skrivebordet :-)

Har du ikke bokashi?

Begynn nå! På fire uker er du klar til å lage din første jordfabrikk: Det tar cirka to uker å fylle en bokashibøtte, deretter skal den fermentere innendørs i to uker før innholdet er klart for jordfabrikken. Omdanningen av bokashi til kompostjord tar 3–4 uker i en innedørs jordfabrikk. Kanskje har du pottet om noen av småplantene en gang allerede, og tomatplantene har muligens fått noen doser bokashivæske godt uttynnet i vann. Nå passer det perfekt å potte dem om igjen, og blande inn bokashijord i den nye potta. Ca. 30 % bokashijord i potta blir bra!

Relaterte artikler

Bokashi hele året

Bokashi kjøkkenkompost er en tre-trinns rakett fra matavfall til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår innendø...

Så frø på høsten og vinteren

Så frø i kald jord på senhøsten og vinteren! Og nyt tidlige(re) avlinger til våren.

Begynn med kjøkkenhage nå!

Enten du er nybegynner og drømmer om egen kjøkkenhage til våren, eller allerede er dreven hageeier, er det lurt å starte neste sesong ...