Bokashi gir nytt liv til død kompost

Har du en forsømt kompostbinge stående i hagen? Jeg tror du kan sitte på en prinsesse, du må bare gi henne et bokashikyss! Vi ga nytt liv til en «glemt» kompostbinge.

Mange har ivrig startet med tradisjonell kompostering, men blitt innhentet av hverdagen (for tradisjonell kompostering er en del jobb!) og enten gitt opp eller glemt det bort etter en tid. Nå sitter de igjen med en kompostbinge fylt med blader og mugne appelsinskall, og kanskje en litt dårlig magefølelse og manglende motivasjon for kompostering.

Dag én: Åpning av forsømt binge

Kompostbingen fant jeg i et skogholt ikke mange steinkast hjemmefra: En varmkompostbinge av den typen som mange kommuner har anbefalt, og som mange av oss har stående i et hjørne av hagen. Her var det kvist i bunnen, og det så ut til å ha vært brukt både husholdningsavfall, kvist, bark og hageavfall om hverandre – slik det står skrevet. Det var ingen ubehagelig opplevelse å åpne den. Beholderen var halvfull av helt tørt materiale; papir, kvist, granbar, bark, eggeskall, blader, og noen veldig harde, litt mugne klumper av et-eller-annet. Det var litt vanskelig å si nøyaktig hva som lå oppi der, men jord var det i alle fall ikke.

  1. Jeg tok et greip, og gravde ut et hull i midten av det inntørkede materialet, ca. 30 cm dypt.
  2. Oppi dette hullet fylte jeg en ferdig fermentert bokashibøtte og et par spadetak med jord.
  3. Deretter fylte jeg igjen toppen av hullet med de hardeste klumpene som lå i beholderen fra før, slik at disse kom i kontakt med noe som levde.
  4. På med lokket igjen. Nå var det bare å vente og se!

Ti dager senere

Bokashi-kompost2.jpgBokashi-kompost3.jpg

Ti dager senere gikk jeg bortom kompostbingen igjen for å sjekke om det var liv i henne. Det hadde lagt seg et hvitt, fluffy mugglag på toppen. Da er det liv i mikrobene. Jeg har vendt meg til at fluffet i bokashibøtta er bra, så da regnet jeg med at dette gikk som det skulle. Jeg rørte ikke. Det er ikke nødvendig å røre eller vende en bokashi jordfabrikk. Det ER lov å røre rundt litt av nysgjerrighet, men helst ikke for mye. Da kan du sette i gang en tradisjonell varmkomposteringsprosess. Det er mindre effektivt, mindre bra for miljøet og ikke bra i det hele tatt for mikroorganismene i bokashi – de tåler ikke noe særlig over 35ºC.

De klumpene som hadde vært mugne og harde en drøy uke tidlgere, var fremdeles harde som stein. Ved varmkompostering i kompostbinge må man vanne komposten dersom den blir for tørr. Jeg tenkte det var verdt prøve dette selv om jeg ikke bedrev normal varmkompostering her, så jeg helte cirka 3 liter vann direkte på de tørreste store klumpene.

Det var det. Bare å vente videre. Jeg ga det et par uker.

To uker senere

Da jeg var bortom igjen neste gang, var all den fermenterte bokashien jeg puttet oppi bingen drøye tre uker tidligere blitt til fin, svart kompostjord. Det hadde dannet seg et hvitt mugglag på toppen igjen. Imidlertid var det mye av det som var i bingen fra før som ikke var omsatt enda, og jeg syntes ikke det gikk fort nok. Jeg helte derfor en ny fermentert bokashibøtte oppi, rørte rundt slik at alt ble godt blandet med jord, og lukket lokket.

Litt mer trøkk! Mange flere mikrober.

Produkter til hagen:

Tre uker senere

Etter tre uker til var all fermentert bokashi blitt til kompostjord. Og enda bedre – det hadde tatt med seg det meste av det andre som var i bingen før jeg begynte! Hurra, det hadde virket!

For meg som er vant med litt tunge, klissete utekomposter (jeg er vokst opp med dem på gården hjemme), virket kompostjorda i bingen her overraskende lett og porøs. Jeg regner med at det er fordi det var såpass mye bark, kvist og granbar oppi bingen før jeg begynte, og fordi det på tross av min vanning har vært ganske tørt i bingen.

Uansett – kompostjorda i bingen her er helt sikkert rik på næring, og jeg gleder meg til å overrekke den til eierne!

Dette lærte vi:

Bokashi-førstehjelp til en skakkjørt kompostbinge er altså vellykket. To tips til den som vil puste liv i sin gamle kompost med bokashi:

  1. Du trenger omtrent én bøtte fermentert bokashi per 40 liter gammelt materiale i bingen. For mye er bedre enn for lite.
  2. Bruk 2 liter vann per 40 liter gammelt, tørt materiale i bingen. Men her er det IKKE bedre med for mye enn for lite, så hold heller litt igjen.

/ac, bokashinorge.no

 

 

Relaterte artikler

Meitemark og bokashi

Å få meitemarken inn i jordfabrikken din og dine andre bokashiprosjekter, vil påskynde omdanningen – også i krukker. 

Lag kompostjord i sommerkrukkene

Sommerens vakreste kompostbinge! Med bokashikompost kan du omdanne matavfall til kompostjord rett i krukkene hele året. Mens det bugner av blomster og grø...

Bokashi ferie-kompost

Skal du reise bort og står midt i en halvfull bokashibøtte på avreisedagen? Blir du borte lenger enn de to ukene en full bokashibøtte ...