Bokashi - hva kan gå galt?

Alle bokashibrukere kan av og til oppleve at prosessen ikke går helt på skinner. Du får en bøtte som lukter annerledes eller mye sterkere enn den pleier. Kanskje det oppstår grønn mugg i en bøtte? Eller omdanningen i jordfabrikken plutselig går utrolig tregt? Hva kan ha gått galt – og hva kan du gjøre?

Det er mye det går an å rette opp i. Og mange opplever at bokashimikrobene får skikk på bakteriebalansen i bøtta etter et par ukers fermentering; selv i bøtter som i utgangspunktet har kommet litt skeivt ut. Det retter seg ofte av seg selv i løpet av to-ukers perioden. Har du fått en skikkelig kjip bøtte som ikke lar seg redde, er det beste du kan gjøre å grave innholdet dypt, dypt i jorden hvis du kan, og starte på nytt. Eller kaste innholdet i kommunens returordning/restavfall. Og starte på nytt. Det blir sikkert fin-fin bokashijord av den neste bøtta!

Men samtidig er det jo viktig å forstå hva problemet skyldes. Derfor har vi laget en liten guide til feilsøking i bokashi.

Det stinker av bøtta mi

Det skal ikke lukte søppel, råtten mat eller «utedo» av bokashibøtta. Bokashi lukter syrlig eller surt, «fermentert», men det skal ikke behøve å lukte sterkt. Gjør det det, er det som regel for mye fuktighet i bøtta. Det kan fikses. Andre forhold som kan skape trøbbel i fermenteringen (og derfor lukt i bøtta), er at bøtta står for kaldt (den bør stå i jevn romtemperatur 18–25 grader) eller at det kommer til for mye luft.

Vanligste feil

 • For mye fuktighet i bøtta
  • tørk bort kondens på innsiden av bøtta og lokket
  • legg et ark eller to av kjøkkenpapir på toppen av matavfallet i noen dager, skift det ut når det blir fuktig
  • BESTE TIPS: bland inn biokull i bøtta
 • Bøtta står for kaldt
 • For mye lufttilgang i bøtta
  • sjekk at lokk og kran er hele og tette
  • sjekk at du ikke har fått noen sprekker i bøtta
  • trykk matavfallet godt sammen for å unngå luftlommer
  • ikke åpne bøtta mer enn maks én gang daglig
Biokull 18 liter
kr 390,00
Biokull 4,3 liter
kr 110,00
Bokashistrø, 4 kg
kr 599,00

Det blir mugg i bøtta, eller i jordfabrikken

Hvitt lett mugg er ikke noe problem i bokashi, det er ikke et tegn på at noe er gått galt. Tvert om. Det er et tegn på at de gjærsoppen i bokashistrøet lever et godt liv i bøtta eller i jordfabrikken. Vi kaller det «fluff» og det kan oppstå både i bokashibøtta og i jordfabrikken/ på jorden der du graver ned fermentert bokashi. Grønn eller sort mugg, derimot, bør du fjerne. 

Vanligste feil

Mugg i bokashi er som regel hvit, lett «fluff» og er IKKE tegn på at noe har gått galt.

Har du fått grønn eller sort mugg i bøtta, er det imidlertid et tegn på at andre bakterier, andre nedbrytingsprosesser enn fermentering har fått overtak i bøtta, det kan skyldes:

 • For mye mat som er begynt å bli dårlig (muggen/råtten), er blitt lagt i bøtta og har fått dominere miljøet.
  (Det GÅR fint å putte litt muggent brød eller gammel frukt i bokashibøtta, men slikt matavfall vil bringe inn «konkurrerende mikrober» i prosessen. Det blir en kamp mellom mikrobene i bøtta. Legg derfor muggent matavfall midt i bøtta (ikke i bunnen eller på toppen), da har bokashimikrobene allerede fått et overtak og vil som regel vinne mikrobekampen.)
 • Bøtta har stått for kaldt og betingelsene for fermentering har ikke vært optimale
 • For mye fuktighet i bøtta har gjort at fermenteringen har gått i stå
 • For mye lufttilgang har ødelagt for fermenteringsprosessen

Omdanning i jordfabrikken går seint

Fermentert bokashi må blandes med jord for å bli omdannet til kompostjord; enten rett i bedet eller plantekassen, eller i en plastkasse eller en annen beholder – en bokashi jordfabrikk. Hvor raskt omdanningen går, avhenger ulike faktorer.

Dersom det er vinter og bokashi-jord-blandingen står ute i kulden, vil det ikke skje noen omdanning. Det er helt normalt og gjør ikke noe. Blandingen kan godt stå ute og vente på våren. Da vil omdanningen gå i gang av seg selv når det blir varmt nok.

Men noen ganger går omdanningen langsomt selv om jordfabrikken står varmt og godt – hva kan ha gått galt da?

Vanligste feil

 • Bokashi og jord er ikke godt blandet i jordfabrikken/ i jorden. Jo mer kontaktflate mellom bokashi og jordbakterier, jo raskere og sikrere blir omdanningen. Bruk nok jord eller jord/løv og bland godt!
 • For lite jord eller jord/løv. Omdanningen er et samarbeid mellom jordbakterier og bokashimikrobene. Det må tilstrekkelig med jordbakterier til. Cirka like mye jord eller jord/løv som bokashi totalt pleier å bli bra: Noe bruker du til å blande godt med bokashien, resten til å dekke til på toppen.
 • For tett: Jordfabrikken har tett lokk eller for dårlig lufting av annen grunn. Under fermenteringen i bokashibøtta må det være lufttett, men etter at bokashien er blandet med jord, må det komme luft til. Jordbakteriene trenger luft for å jobbe. Sørg for god lufting.
 • For vått i jordfabrikken: for mye fuktighet hindrer prosessen både i bokashibøtta og i jordfabrikken. Har du jordfabrikk i en kasse med bunn, er det lurt å legge knust biokull/grillkull i bunnen av kassen og gjerne litt blandet inn i bokashi–jord-blandingen. Kullet trekker til seg fuktighet og hindrer problemer i omdanningen
 • For tettpakket materiale i bunnen av jordfabrikken. Dersom beholderen du bruker til jordfabrikk er høy og smal, kan innholdet pakke seg for tett i bunnen. Da kommer ikke nok luft til at jordbakteriene kan jobbe, og prosessen stopper opp. Bland inn litt mer jord eller jord/løv der hvor materialet har pakket seg. Knust biokull/grillkull i blandingen bidrar også til å sikre en luftigere struktur.

Jeg får fluer i jordfabrikken

En del bokashibrukere opplever av og til å få småfluer i jordfabrikken. Det er ikke farlig, men kan jo være ekkelt og irriterende. Heldigvis kan det forhindres.

Vanligst feil

1) Matavfallet står for lenge utildekket på benken før det havner i lukket beholder

Problemet du ser som fluer i jordfabrikken, har som regel oppstått mye tidligere: allerede FØR matavfallet havnet i bokashibøtta! Dersom det går litt tid før matavfallet kommer i lukket beholder på kjøkkenbenken, kan småfluer og andre insekter rekke å legge egg på matavfallet før det havner i bøtta. Eggene kan overleve prosessen i bokashibøtta (selv om de som oftest vil dø) og kan klekke og gi fluelarver og småfluer i jordfabrikken.

2) For tynt jorddekke over bokashi-og-jord-blandingen i jordfabrikken

Dersom «jordlokket» på toppen av jordfabrikken er veldig tynt, kan det sikkert forekomme at småfluer blir tiltrukket av det fermenterte matavfallet. 7–10 cm jord på toppen bør holde i en jordfabrikk som står beskyttet mot fugler og nysgjerrige hunder.

Fluene vil uansett ta avsted når jordfabrikken ikke er interessant for dem lenger; det vil si når alt er omdannet til jord.

Er det derimot snakk om hærmygg, les denne artikkelen.

Beholder til matavfallet

Noen graver opp bokashien min

Grevling og vånd er kjent for å kunne være interessert i nynedgravd bokashi. Det samme er rev og nysgjerrige hunder. En del opplever også problemer med skjærer, mens andre melder at de har mindre problemer med fugler etter at de begynte med bokashi. Rotter og mus er stort sett MINDRE interessert i bokashi enn de er i ferskt eller råtnende matavfall i en tradisjonell varmkompost. Bokashi er for surt for dem.

Vi har både grevling og vånd i bokashihagen. Men de er ikke alltid like ivrige på bokashien. Vånd er et typisk vinterproblem hos oss, men noen vintre merker vi ingenting til dem. Det varierer altså. Les mer om ulike skadedyr.

Vanligste feil

 • Bokashien er ikke gravd dypt nok i jorden. 10–15 cm jord over nynedgravd bokashi skal som regel holde. Har du allerede utfordringer med innpåslitne fugler eller nysgjerrige hunder, kan det være nødvendig å grave dypere. Det kan også hjelpe å legge en presenning, hønsenetting eller et teppe over nedgravingsstedet de første par ukene.

Relaterte artikler

Hvordan vet jeg når bokashibøtta er klar?

For den som er på sin første bokashibøtte er det ikke åpenbart hvordan det skal se ut nedi der. Hvordan kan man se at bokashien er kla...

Hvor fort blir bokashi til jord?

Hvor fort kan du lage herlig kompostjord når du kildesorterer og komposterer selv? Under gode forhold går det kjemperaskt med bokashi! Fordi mye av ...

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...