Når skal du så?

Det begynner å krible i såfingrene, og det er jo ikke lenge til det forhåpentligvis blir ordentlig vår. Du har sortert gjennom frøposene, bestilt inn noen nye sorter og påfyll av det du hadde for lite av, og bestemt deg sånn nogenlunde for hva du skal så i år. Når du leser bakpå frøpakkene, er det kanskje mange av dem hvor det står at de kan forkultiveres i “feb-mars”. Da kan jo de i jorda 1. februar! Frem med jord og potter! Eller er det kanskje lurere å vente til mars?

Hva mener frøprodusentene egentlig? Begynner du å få dårlig tid, eller ikke? Grunnen til at man ikke kan skrive at “basilikum skal i jorda nøyaktig 15. februar” eller “bifftomat skal helst såes mellom 15-20 mars”, er selvfølgelig fordi det avhenger av så mange ytre faktorer som frøprodusentene ikke kan forutse. Hvor bor du? Har du oppvarmet drivhus? Drivbenk? Fullt opplegg med hyller med vekstlys i kjelleren – eller bare en liten vinduskarm på kjøkkenet? Har du snø opp til ørene i april, eller sitter du i solveggen og nyter synet av påskeliljer?

En lur måte å avgjøre når noe bør såes, er å telle bakover fra siste sannsynlige frost. Jeg bor i sone H3 og “regelen” for utplanting her er at etter 17. mai er det trygt. Du kan sjekke Hageselskapets klimasonekart her hvis du er usikker på hvilken sone du er i. Vanligvis er det ganske lav sjanse for nattefrost halvveis uti i april også – men det hender. Det betyr at jeg aldri vil plante ut tomater, gresskar og agurker før etter 17. mai, mens jeg kanskje tar sjansen på å plante ut en del bladgrønt i april.

La oss ta et konkret eksempel: Jeg har lyst til å så kryddertagetes i år. Først leser jeg på frøposen og ser at det står “Såtid: mars-april”. Hvis jeg ikke er godt kjent med tagetes fra før, søker jeg dem opp på nett for å lese litt om den. Særlig hvor plantene opprinnelig kommer fra kan være lurt å sjekke, da det forteller mye om hva slags forhold de ønsker. Jeg leser at tagetes stammer fra Mexico og omegn. Da er de nok veldig glade i sol og varme – og jeg bør ikke ta noen sjanser med dem. For å være sikker på at de ikke blir tatt av frosten er det altså bedre å vente til etter 17. mai med å plante dem ut.

Nyttige produkter hvis du ønsker å lage jord av matavfallet ditt:

Hvis jeg sår tagetes i begynnelsen av mars, slik som det står på frøposen at jeg kan gjøre, må de bo inne hos meg i to og en halv måned. Og så må de bæres ut og inn for å herdes. Da er det en fordel at de ikke er så store. Jeg har mye annet som skal forkultiveres også, så plassen inne er litt begrenset. Alt dette taler mot å så for tidlig. Men, tagetes er en skikkelig sneglemagnet, og jeg har dessverre mye snegler… Alt som sneglene liker å spise må ha en viss størrelse før jeg planter det ut, hvis ikke blir det borte. Altså må jeg så tidlig nok til at plantene rekker å vokse litt før de flytter ut. Konklusjonen blir dermed at jeg nok bør så dem en uke eller to ut i april – og så kan de bo innendørs i halvannen måned før de flytter.

Tenk alltid over hvor lang tid hver enkelt plante trenger for å vokse seg stor. De kan ha vidt forskjellige behov. Noen trenger bare litt varme for å spire, men klarer seg fint i litt kjølige temperaturer. Andre blir fullstendig miserable i kulda og trenger mye oppfølging og beskyttelse. Noen er treige, som chili, paprika og aubergine – mens andre vokser med lynets hastighet, slik som agurk, squash og bønner. Det må vi også ha med i beregningen. Så gjerne chili i januar, men drøy agurken! Med mindre du vil ha den som en innendørs slyngplante, selvfølgelig (det kan jo være greit at det er et bevisst valg, og ikke en nødvendighet!).

Det er også forskjell på hvor raskt frøene spirer. Mens ertespirene dukker opp omtrent på dagen, kan månedsjordbærene godt holde deg på pinebenken i flere uker. Alle disse faktorene bør med i beregningen. Regn deg frem til sånn cirka hva de ulike plantene kan behøve av tid for å nå en fornuftig størrelse for utplanting. Tell deg så bakover fra datoen du trygt kan plante dem ut. Det innebærer litt gjetting dette også – men man lander i alle fall på en mer avgrenset periode enn “en eller annen gang fra begynnelsen av mars til slutten av april”.

// AS

 

Relaterte artikler

Men hva skal vi dyrke?

Vi som slett ikke dyrker ALT vi spiser av grønnsaker i egen kjøkkenhage, må gjøre noen valg for hver sesong: hva skal vi dyrke selv i...

Sommerens chili og paprika: Så i februar!

Tidlig i februar passer det fint å så chili og paprika, og så kan du dyrke mikrotomater i vinduskarmen om du vil. 

Orden i frøposene

«Någon jävla ordning får’e va’ …» sa den svenske politikeren. Sånn er det med frøposene også,...