Effektiv bokashi vinterlagring!

Å lagre bokashi i søppelsekker gjennom vinteren er kanskje den aller enkleste formen for oppbevaring. Det er også en veldig fleksibel løsning. Søppelsekkene tar liten plass, og de kan enkelt plasseres akkurat der du trenger å grave ned bokashi til våren. (Kjøp gjerne de kraftigste og gjenbruk dem). På denne måten kan du bære bøtta dit den er tiltenkt, istedenfor å bære den til en mellomstasjon, for så å flytte den senere. Og du kan fortsette kildesorteringen din med bokashi hele vinteren.

Snurp igjen og vent på våren

Sett søppelsekken rett oppå bedet du skal grave den ned i til våren. Fyll opp med så mye bokashi ditt hjerte begjærer! Snurp igjen og la den ligge her og vente på våren. Ingenting skjer oppi posen fordi det er for kaldt til at nedbrytningen kommer i gang, og siden du heller ikke slipper luft til, vil dette også forhindre forråtnelsen i å starte, selv om det skulle bli varmere. Innholdet er og blir konservert frem til det kommer luft til.

Efffektiv-bokashi-vinterlagring-2_1.jpg

 

Nyttige produkter til hagen:

Sikring mot nysgjerrige

For å være sikker på at ikke skjærer eller mus får ferten på at det er noe godt inne i denne posen, kan det være en ide og bruke to søppelsekker utenpå hverandre. Om de ikke lukter det, så går de heller ikke rundt og grafser på måfå, er i allefall min erfaring. Har du et gammelt teppe, eller tilsvarende, kan dette legges over for å hindre spisse fuglenebb i å perforere posen, men også skjule den stygge søppelsekken. Har du snø, kan du skyfle litt over, så slipper du å se dette. Våre bokashisekker er også gode til dette formålet: De har tykk plast og lukkes enkelt til å bli helt lufttette.

TIPS: Har du jordfabrikk i pallekarmer, og opplever at mus eller andre gravere interesserer seg for dette og du har ikke nok jord å dekke det med - så kan du sikre deg bedre ved å putte avfallet i søppelsekker oppi pallekarmene inntil våren kommer. 

Når våren nærmer seg og det begynner å tine, kan du stemple noen hull i bunnen av posen, slik at væske kan renne ut og ned i bedet under. Noen meitemark vil kanskje også finne veien inn og begynne nedbrytningen.

Når det blir gravbart, graver du ned bokashien, gjerne sammen med løv du samlet i fjor høst, også kommer vinterens matavfall våren til gode på en enkel og effektiv måte.

2021-02-01/Maria

Relaterte artikler

Trekker bokashi til seg skadedyr?

Matavfall som er fermentert med bokashi og gravd rett i jorden, eller tømt i en jordfabrikk ute: tiltrekker det seg mus og rotter? – Nei, som regel...

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Kan jeg bruke hagekomposten som jordfabrikk?

Kan man tømme bøttene med fermentert bokashi oppi kaldkompostbingen eller komposthaugen for hageavfall? Og lage jord av hageavafall og matavfall p...