Vårtilbud i nettbutikken. Gjelder t.o.m 25.april eller så langt lageret rekker

Kan jeg bruke hagekomposten som jordfabrikk?

Et spørsmål som går igjen ganske ofte, kommer fra hageeiere som allerede har en kaldkompostbinge, eller en komposthaug for hageavfall i hagen: kan man tømme bøttene med fermentert bokashi oppi der? Og lage jord av hageavafall og matavfall på samme plassen?

Jo, det kan man. Men det samme prinsippet gjelder der: sørg for at det fermenterte matavfallet blir GODT BLANDET med og dekket til av jord eller jord/løv oppi komposthaugen, slik at kontaktflatene med jordbakterier blir tilstrekkelig for en effektiv omdanning.

Vi pleier å anbefale å grave en grop i komposthaugen, legge litt jord eller jord/løv i bunnen av gropen, tømme i innholdet fra bokashisbøtta og blande det godt med mer jord/løv, og så dekke til med jord på toppen før hageavfallet trekkes godt over til slutt.

Er bokashien mer skadedyrutsatt i komposthaugen enn godt nedgravd i bakken? Ja, kanskje det? Selv har vi ingen komposthaug i hagen , så vi har aldri testet dette; men det kan jo tenkes. Har du grevling, rev eller vånd der du bor, er det kanskje en bedre løsning å grave bokashien godt ned i jorden, eller i en gravesikret jordfabrikk (pallekarmer med netting i bunnen og over for eksempel). Disse dyrene er de gnagerne som er mest kjent for å være interessert i bokashi.

Les mer om bokashi og skadedyr.

Relaterte artikler

Jordfabrikk i drivhustunnelen

Med en bokashi jordfabrikk i drivhuset har vi alltid prima kompostjord for hånden der vi dyrker mest intensivt. Kanskje blir den også den før...

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du lage jord av matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett...

For vått i jordfabrikken!

Blir det for vått i jordfabrikken, stopper omdanningsprosessen opp, og bokashien blir ikke jord. Hva gjør du da?