Sukkererter tåler mer enn vi tror. Her hos meg overlever frøene vinteren i drivhuset, og kommer ekstra tidlig i gang kanskje allerede i februar. Jeg pleier å så de utendørs i mars, og med jevne mellomrom gjennom sesongen. Da har vi friske belger helt til frosten kommer utpå høsten.
Tidlig og sent på sesongen, satser vi på tidlige sorter som utvikler seg raskt – for å vinne på tjuvstarten. Norli og Ambrosia er en av de kjappeste ut av startgropa og blir høsteklare allerede etter 60 dager under de rette forutsetninger. Vi må nok regne med at det går litt senere når vi pusher sesongen i begge ender, men når jeg sår i mars kan jeg som regel høste allerede i mai/juni.
Når vi starter sukkererter allerede i mars, eller sent på høsten, finnes jo ingen garanti for det går bra, men den som intet våger intet vinner. Det er ikke nødvendigvis kulden som er verst for frøene, men alt for mye vann i tillegg til kulde. Da kan de fryse istykker. Så om vi kan beskytte de litt mot regn er det best. Lett fuktig jord er det vi (og sukkerertene) vil ha. Sett potten under tak, legg et lokk over inntil de spirer, eller sett de i drivhuset om du har et sånt.
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Sukkererter i potte
Finn frem en stor potte eller dyrkesekk, fyll opp med jord. For eksempel litt fermentert bokashi i bunn, litt gammel jord fra i fjor og litt frisk bokashijord på toppen, blir perfekt. Sukkererter er ikke veldig næringskrevende vekster, men de takker ikke nei til en velgjødselt jord. I en pottte synes jeg det er praktisk å sette greiner opp i midten, som ertene kan klatre på, for så å så sukkerertene i en ring rundt med noen cm mellom hver, og noen cm dypt. Norli blir ikke mer enn 50-60 cm høy, så greinene trenger ikke være så høy.
Tar du utfordringen? - det er nesten alltid sesong for sukkererter!
Også er det jo så godt!