Lei av å lufte plenen?

Er du en av dem som friserer plenen nøyaktig, eller er du mer som oss som lar det gå som det går? Litt lei av å lufte plenen hver vår kanskje? Men du vet at jorda trenger å luftes, så du gjør det allikevel? Vi gir deg et enkelt tips som lar deg slippe dette.  

Gressplenen er i de fleste hager til for å brukes. Barna leker på den, hagestoler blir flyttet frem og tilbake og vi storkoser oss i vår lille private flekk av natur. Om vinteren går vi på ski i hagen og bygger snømenn. Frost, regn og snø ligger på plenen og hjelper til med å pakke jorden godt sammen. Men for å få en frodig gressplen er det viktig at røttene får nok luft, derfor anbefales det å lufte plenen. Til dette bruker de fleste en plenkutter. Denne kutter opp spor i gressplenen og gjør at det er plass til nye røtter. Men den ødelegger også noe av strukturen til røttene. Ligger det en meitemark i toppsjiktet, blir denne delt i to. 

Løsningen er biokull

biokull i bokashi 2.jpg

Ved å strø biokull i plenen unngår du å forstyrre både marken og mikrolivet i jorda. Biokullet er såpass finmalt at det lett trenger ned i bakken. Tilsetter du biokull i jord, blir den porøs. Du får litt samme effekt som når du toppdresser plenen med sand – men en vesentlig forskjell er at biokullet også holder på fuktighet og næringsstoffer slik at plenen holder seg grønn mye lenger.

Hvordan gjør du det?

Begynn med å klippe gresset forholdsvis kort. Ha gjerne på oppsamler (eventuelt kan du rake vekk gressklippet etterpå) slik at kullet havner rett på bakken. Hell ut noen hauger med kull i plena, og rak det så utover.

Så er det bare å vente! Hvor fort kullet forsvinner ned i bakken kommer an på hvor godt gresset vokser. En ukes tid pleier å holde hvis du ikke bruker et veldig tykt lag med kull. Du kan gjerne vanne kullet litt bedre ned i gresset hvis du ønsker det – eller påføre kullet rett før det er meldt regn.

TIPS: For at du fortsatt skal kunne bruke hagen mens du venter på at kullet skal forsvinne ned i bakken, del plena opp i soner så du kan ha kull på den ene delen én uke, og så neste del uka etter for eksempel. Veldig grisete blir det absolutt ikke, men litt sot under føttene må man forvente hvis man trår i gresset de første dagene etter påføring.

sr/bokashinorge.no

Kjøp biokull i nettbutikken

Biokull 18 liter
kr 390,00
Biokull 4,3 liter
kr 110,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00