Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Liten plass? Dyrk i en sekk!

En dyrkesekk er akkurat det det høres ut som; en sekk du kan dyrke i. De er fleksible og enkle i bruk, lette å flytte på og like lette å pakke vekk når sesongen er over.

Dyrkesekker er plassbesparende og helt supert for deg som har liten plass å dyrke på – og kanskje også liten plass å oppbevare dyrkeutstyret ditt utenom sesongen. Sekkene kan settes tett sammen og tilpasses i formen slik at de utnytter den tilgjengelige plassen maksimalt. Og når du skal pakke dem vekk tar de bare opp en brøkdel av plassen store krukker eller bøtter ville ha gjort.

Men selv i en større hage kan dyrkesekker være gode å ha. Siden sekkene ikke blir så tunge (og har håndtak på siden) har vi dem gjerne først i drivhuset på forsommeren – så flytter vi dem ut – og deretter inn i drivhuset igjen når sesongen er på hell.

I blant lager vi en midlertidig jordfabrikk i en dyrkesekk også, og dytter den inn på en ledig plass i drivhuset. Som regel blir det i midtgangen da overalt ellers er fullt, så vi må skritte over den en liten stund, men omdanningen går så raskt med god og jevn temperatur at det er verdt det… ;)

Hva kan vokse i dyrkesekker?

Veldig mye! Alle planter som vil trives i en potte kan også dyrkes i en dyrkesekk. Vi bruker dem gjerne til busktomater, chili og paprika, poteter, salat og urter – men du kan altså dyrke nesten hva som helst i dem.

Hvilke fordeler er det ved sekker fremfor potter?

Vi har allerede nevnt hvor plassbesparende de er. For oss er det argument nummer én. Men det er andre fordeler også, som for eksempel at plantene dine er mindre utsatt for å få “snurrerøtter” – altså at røttene fyller opp potten og begynner å snurre seg rundt i sirkler. Snurrerot gir dårlig utvikling og svake planter.

Dyrkesekker regulerer også jordtemperaturen bedre. Du har kanskje kjent hvor varm en plastikkpotte kan bli i sola? Dette problemet slipper du med dyrkesekker, da de puster bedre og ikke blir overopphetet på samme måte.

Du kan heller ikke overvanne i en dyrkesekk. Såfremt du ikke har plassert dyrkesekken din på et vanntett underlag med kanter slik at vannet ikke kan renne unna, så vil alt overskuddsvann renne ut og forsvinne. Dyrkesekken kan med andre ord stå ute i pøsregn uten at du behøver å passe på hvor våt jorda blir eller helle av potteskålene. Og fordi vannet slipper ut gjennom stoffet – ikke gjennom hull på undersiden – så forblir all jorda i sekken.Hvordan dyrker jeg i en dyrkesekk?

Vi starter alltid med litt biokull i bunnen av sekken. Et lag på 1-2 cm er fint. Deretter har vi oppi det vi behøver av jord, og planter ut det vi ønsker at skal vokse der. Det går også an å så direkte i en dyrkesekk, men da bør den få stå helt i fred frem til plantene har fått etablert litt røtter. Å flytte på den kan nemlig være tøft for små spirer.

Vi har også egne potetdyrkesekker. De er ekstra høye slik at vi kan hyppe potetriset (hyppe = å fylle på med mer jord etterhvert som plantene vokser), også har de en stor luke på siden slik at vi kan sjekke hvordan det går og eventuelt høste et par poteter underveis. Fremgangsmåten her er den samme – litt biokull i bunn og deretter jord + settepoteter.

Tømming og lagring

Når sesongen er over, kan du enten bare la dyrkesekken stå hvis du ikke har behov for å rydde noe vekk – eller du kan tømme ut jorda og pakke sekkene ned. Jorda fra dyrkesekkene er super å bruke videre, enten i vinterens jordfabrikk eller som såjord til våren igjen, så ta godt vare på den!

Passer det best for deg å pakke sekkene ned, kan du børste kjapt av dem og brette dem sammen. Husk at det er viktig at de er tørre før du pakker dem ned, så la dem stå tomme en liten stund og lufte seg ut. Dyrkesekkene kan også vaskes i vaskemaskin på 40ºC, hvis du skulle ønske å rengjøre dem grundig.

// AS

Relaterte artikler

5 ting du kan gjøre for levende og sunn jord

Det aller viktigste vi kan gjøre for å skape en grønn oase rundt oss er faktisk å stelle pent med det som ikke er grønt i det h...

Lag jord i krukker på høsten og vinteren

Hvis du lurer på hvor du skal gjøre av fermentert bokashi på høsten og vinteren, er det et kanontips å blande det med løv...

Bli litt mer selvforsynt i år

I 1979 ble en ganske betydelig mengde av den maten folk spiste produsert i private hager. Faktisk kom nesten 22% av frukt og grønt vi spiste derfra! Nå...