Dyrk mat på liten plass

Hvis du vil dyrke egen mat er det åpenbart en fordel å ha hage hvor du kan plante rett i jorda, men du kan faktisk få til overraskende mye uten hage også! Kanskje du bare har et par vinduskarmer og/eller en liten balkong? Her er noen forslag til gode planter på liten plass.

  • Microbusktomater og chili: Disse kan fint vokse i en vinduskarm og trenger ikke å flytte ut i det hele tatt. Microbuskene blir som regel ikke mer enn 30-40 cm høye (bare husk å lese nøye før du bestiller frø!), og chili trenger heller ikke å bli særlig store planter. Chili er flerårig, så du kan klippe dem tilbake når det trengs og bare la dem bo hos deg som en helt ordinær stueplante – som tilfeldigvis også gir deg spiselige frukter. Microtomatene kan du ta stiklinger av en gang i blant for å forynge plantene hvis du ikke ønsker å så på nytt.
  • Potet: Kanskje litt overraskende at potet er egnet på liten plass, men du kan faktisk dyrke potet enten i sekker eller i potetbøtter for eksempel. Sett potetene ganske langt ned, også hypper du rett og slett ved å fylle på mer jord etterhvert. En potetbøtte i hjørnet på balkongen med bare én eller to settepoteter oppi, kan resultere i 1-2 kilo potet. Ikke så verst!
  • Urter: Det er klart man kan overleve helt greit uten urter til å smaksette maten, men samtidig er det nettopp de smakfulle urtene som kan løfte ethvert måltid til nye høyder. Litt fersk basilikum gjør for eksempel den enkle pastaretten betydelig mer interessant. Eller hva med et par potter med trofaste typer som gressløk og mynte, som kommer igjen år etter år? Hjemmedyrkede urter smaker også så mye mer enn halvslappe importurter at det uansett er verdt å bruke litt plass på dem.
  • Plukksalat: Fyll en potte eller bøtte med jord og så plukksalat på toppen. Den vokser videre mens du forsyner deg med litt blader her og der. Husker du å så på nytt med jevne mellomrom kan du greie å være ganske selvforsynt med salat på denne måten.
  • Grønnkål: Så kål og ha sett den i en potte på samme måte som du ville gjort med en prydvekst (den er jo til og med ganske så vakker!). Den klarer seg helt fint på liten plass, det er bare viktig at den får godt med næring. Du kan høste blader av grønnkålen jevnlig, og den tåler mye kulde. Mange steder i landet kan du derfor få fersk grønnkål til godt utpå vinteren. Husk dog å dekke med duk og/eller være nøye med å plukke av kålsommerfuglens larver.
  • Paprika, agurk og tomat: Du bør helst ha en balkong for å få plass til disse, da de gjerne kan bli ganske høye, men i bredden tar de ikke større plass enn en stor krukke eller murerbøtte for eksempel. De er også varmekjære og vil trives godt på en varm balkong om sommeren.
  • Sukkererter og bønner: Flere planter som tar lite plass i bredden, men potensielt mye i høyden. Gi dem noen lange pinner de kan klatre på for eksempel, så kan de vokse helt fint på balkongen.

Å dyrke frem mat på liten plass krever mye av jorda. Det må være nok næring, og jorda må være rik på organisk materiale så den blir luftig nok samtidig som den holder godt nok på vann. Hvis ikke kan det fort bli tøft å leve i en potte eller bøtte. Dette løser vi enkelt med bokashi! Lag jordfabrikk i pottene/bøttene først, for så å plante i dem senere. Så har du bokashivæsken for å gi litt ekstra næring utover i sesongen. Vær også nøye med å dekke jorda med for eksempel ull, løv eller gressklipp, så beskytter du jorda og mister mindre vann til fordamping.

// AS

liten plass 2.jpg

Relaterte artikler

Bokashi i byen

Bokashi kjøkkenkompost lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Bokashi passer fint for deg som bor i byen.

Innendørs jordfabrikk

Bokashi om sommeren er så enkelt. Fylle bøtta – vente litt – ned i jorda – vente litt til – ferdig! Bokashi om vinteren fø...

Bli litt mer selvforsynt i år

I 1979 ble en ganske betydelig mengde av den maten folk spiste produsert i private hager. Faktisk kom nesten 22% av frukt og grønt vi spiste derfra! Nå...