Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Vårens bladgrønt-bonanza

Frø av salater, spinater og grønnkål (blant annet!) kan du så ute fra desember til mars. Eller du kan vente til våren. 

Det finnes flere artikler på bokashibloggen om å vinterså frø ute på kald og frossen jord. Det er spennende å prøve, og du får garantert egendyrket salat og spinat tidligere enn du ellers ville fått. Og det er deilig når våren kommer, og det er mye annet som skal ordnes i kjøkkenhagen, at noen bed og plantekasser allerede er spireklare.

Det meste av det vi sår ute på vinteren, direktesår vi som beskrevet i artiklene over. Vi legger altså frøene på kald og frossen jord rett på vekstplassene hvor plantene skal vokse. Men for eksempel grønnkål (se nedenfor) og annen kål, kan gjerne pottes om underveis slik at de vokser i akkurat passe store potter hele veien. De bør derfor forkultiveres. Likevel synes vi det er praktisk og mindre arbeidskrevende å så dem mens det er kaldt, og vi sår dem ute. Se hvordan vi «forkultiverer» grønnkål i kulda, lenger ned i artikkelen.

Bokashistrø, 4 kg
kr 658,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00

Spinat

Spinat er kanskje den sikreste grønnsaken å vinterså. Frøene tåler kulde kjempegodt! Spinat trenger bare fire grader for å spire, og når frøene allerede ligger i jorden siden vinteren og har trukket til seg fuktighet og er superklare, så spirer de kanontidlig på våren. Du kan vinterså over hele landet. Hvor tidlig på våren spinaten spirer, varierer naturligvis med hvor du bor, men den kommer ALLTID til å spire tidligere når du vintersår den enn om du venter med å så til både du og jorden er «klare» på våren.

Så enkelt vintersår du spinat:

  1. Børst bort snø så godt det går fra voksestedet, eller fjern lokket dersom du har klargjort og beskyttet en plantekasse/pallekarm mot snø.
  2. Bredså frøene ganske tett utover den frosne jordoverflaten.
  3. Ha litt tint jord over frøene, ca. 1 cm. (Skaff en liten sekk torvfri kjøpejord om du ikke har bunkret jord tilgjengelig.)
  4. Legg gjerne snø på toppen om du kan, da vanner frøene seg selv til våren.
  5. Vintersår du i en pallekarm eller plantekasse, legg gjerne et plast- eller glasslokk på, så får du en fin kaldbenk hvor spinaten vil spire ekstra tidlig.

Så spinat til våren:

Du trenger naturligvis ikke vinterså spinaten om du ikke vil, du kan godt vente til våren også! Den starter i mars, i følge frøposen. Solhatt anbefaler å direkteså spinaten i mars/april, og igjen i slutten av juli. Midt på sommeren går spinat bare i stokk. Det er for mye lys i vår norske sommer. Sats på litt mangold i stedet hvis du savner spinaten midtsommers. Har du drivhus i godt lys, kan du også så spinatfrø i august/september. Mange spinatsorter er hardføre og tåler litt frost.

Om du ikke vil bredså spinaten, anbefaler Solhatt 30 cm mellom radene og 3–4 cm mellom frøene. Legg frøene ca 1 cm dypt i jorden. Spinat vil ha næringsrik jord (gi den bokashi!) og godt og jevnt med vann.

Bataviasalat

Bataviasalater er salatenes konge, etter vår mening. Etter noen år med favoritten «Relay», forsøkte vi å vinterså et par andre sorter. De vintersådde salatene ble de klart fineste – sommeren ble altfor varm og tørr, og det var kjempevanskelig å dyrke salat. Heldigvis hadde vi mange vintersådde sorter, og bataviaene tålte godt å stå i jorden lenge.

Vinterså bataviasalat:

Gjør på samme måte som beskrevet for spinat over. Vi liker å bredså når det er kaldt, for det går fortest og innebærer mindre pirk med frosne fingre. Du kan godt ha et litt tynnere lag med jord på toppen over bataviafrøene – salatfrø er små og behøver ikke ligge så dypt.

Så bataviasalat til våren:

Vinter eller vår, hos oss er det «ja, takk – begge deler». På frøposen står det at salatene kan dyrkes hele sesongen. Hos oss betyr det at vi vintersår salat i perioden desember–mars, og så sår vi salatfrø igjen mot slutten av april, midt på sommeren og videre frem i alle fall til august, så vi har småplanter å overvintre i drivhustunnelen. Salat vil gjerne ha næringsrik jord og godt med vann.

Grønnkål

Grønnkål er en av grønnsakene vi forsøker å ha tilgang på hele året, men vi klarer det aldri helt. De siste krusete bladene går som regel i panna senvinters. Heldigvis har vi allerede grønnkålfrø ute i jorden da, men ikke direktesådd på friland slik som salaten og spinaten over. Kål krever litt mer stell. Grønnkål er enkel å dyrke sammenliknet med mye annen kål, men den vil gjerne pottes om to–tre ganger, slik at den vokser i passe store potter med næringsrik jord hele veien. For store potter kan gjøre at stilkene til små grønnkålplanter råtner. Det blir for mye fuktig jord rundt «plantehalsen» rett og slett.

Vinterså grønnkål:

Bruk plastkasser med hull. Vi pleier som sagt å forkultivere grønnkål. Likevel er det fint å få frøene i jorden på vinteren, og grønnkålfrø tåler det godt. Når frøene spirer i små bokser utendørs, slipper vi å styre med herding av småplantene siden.

Vi «forkultiverer» grønnkål i kulda ved å så frø i jordbærkurver eller pluggbrett på vinteren; og deretter sette brett og bokser rett ut i kulde – i plastkasser med hull. Plastkassene blir som små minidrivhus, og beskytter dessuten frø og spirer mot mus.

Så grønnkål til våren:

På frøposen anbefales det å forkultivere frøene fra april–mars. Grønnkål er generelt hardføre typer, og bladene smaker aller best etter en frostnatt eller to på høsten. Vi synes grønnkål smaker kjempegodt hele året, men pleier alltid å så en ny runde i juni/juli – som får vokse frem på sensommeren og stå høsteklar i kjøkkenhagen langt inn i vinteren.

Grønnkål er som annen kål. Den vil ha mye næring og en god del vann. Ellers er den enkel og takknemlig å dyrke – mye enklere enn mye annen kål! Husk å skaffe et nett å legge over grønnkålen på sommeren, ellers vil kålsommerfuglens larver spise opp avlingen din før du rekker det selv.

//ah

Relaterte artikler

Vinter-bokashi: våren etter

På vinteren lagret vi fermentert bokashi i lufttette kasser ute, uten å blande med jord.. Vi laget også jordfabrikker med nesten bare hø...

Møt våren uten drivhus

De aller fleste av oss gjør nøyaktig samme feil, hvert eneste år; vi sår mye mer på våren enn vi har plass til inne. Ikke ...

Endelig vinter – ut og så!

Vi har sortert frøposene. Nå står vi med en bunke restefrø av ulike kålsorter, salater, ruccola, beter og dill. Noe er utgå...