Møt våren uten drivhus

De aller fleste av oss gjør nøyaktig samme feil, hvert eneste år; vi sår mye mer på våren enn vi har plass til inne. Ikke har vi oppvarmet drivhus hvor ting kan flytte ut heller. Hva gjør vi da? Her er to gode tips.

Det er det samme hvert år: Først fyller vi opp (og vel så det) under vekstlysene og i vinduskarmene med nysådde pluggbrett. Noen uker senere skal vi potte om småplantene med bokashi-jord, og plassbruken mangedobles. Det går jo ikke. Store, kraftige planter får vi også, vi som dyrker med bokashi. Det blir trangt, og både plantene og vi vil ut. Ute kan det fremdeles komme frost.

Altså, det meste av det som spirer og gror i bokashihagen i april, går sin gang helt uavhengig av om vi har drivhus eller ikke. Det ville stått på disse vokseplassene uansett: Spiseklart bladgrønt i varmbenken, baljer med romjulssådd spinat i sørveggen, spirende (vintersådd) salatbar i kaldbenker, overvintret vintersalat og kruspersille ute – men så var det dette kaoset i vinduskarmen, da.

1. Så ute i plastkasser med hull

Uten drivhus3.jpg

Siste dagen i februar sådde vi grønnkål, rødkål, bladpersille og kruspersille i små plastbokser og satte dem ut i romslige, gjennomsiktige plastkasser med lokk. I kassene har vi boret ganske mange små luftehull langs bunnen og toppen. Kassene sto ute i halvskygge, og i disse satte vi altså ut nysådd kål og persille og la på litt snø. Drøye seks uker senere var det tid for å potte om rødkålen første gang: de skulle over i jord iblandet bokashijord. Det liker den næringskrevende kålen. Heldigvis er kassa stor nok til at små potter med omplantet kål også fikk plass.

Andre frø som er fine å så på denne måten er for eksempel salater, spinat, sukkererter, brønnkarse, mange sommerblomster og faktisk rabarbra, hvis du skulle ha lyst til å så rabarbra fra frø :)

Plantevekstene som vokser frem i rolig tempo ute i slike kasser, blir vant til temperatursvingninger. Lyset og temperaturen er bedre tilpasset hverandre enn i vinduskarmen hvor det lett blir for varmt. Småplantene kommer ikke til å behøve herding før de skal settes ut på den endelige vokseplassen sin heller. Lettvint og praktisk!

Vulkamin 3 kg, plengjødsel
kr 246,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00

2. Sett nysådde spirebrett ut i kaldbenk

Uten drivhus4.jpg

Har du en kaldbenk eller to (altså pallekarmer med lokk i glass eller plast) som du ikke har vintersådd i, er det også mange frø som tåler å møte våren her. Vi sår ofte bondebønner i dorullkjerner som vi setter ut i kaldbenk. Bondebønner vokser veldig fort inne, så da må du vente med å så til det bare er et par uker til utplanting. Men ute i kaldbenk vokser de langsommere. Dorullkjernene mugner heller ikke så lett ute, småplantene trenger ikke herdes før de plantes ut, og vi setter bare hele dorullen ned i jorden når vi planter bønnene ut i pallekarmen. Kjempekjekt! I fjor sådde vi og satte ut bondebønnene 1. april. To uker senere var de i gang. Vi sår også ofte beter og sukkererter i små pluggbrett i kaldbenken.

Meldes det om kalde netter, legger vi en fiberduk over pluggbrett og dorullkjerner i benkene som huser nysådde pluggbrett og dorullkjerner.

Nyt vårsola, lag jord og så frø!

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Bokashimikrober i kompostbingen?

Du trenger ikke kompostbinge for å lage jord av matavfall med bokashi. Men har du en binge stående, vil du likevel få glede av den – ogs...

Bokashi på balkongen

Vi lager spiselig balkong med bokashi i sommer! Her skal vi seriedyrke grønnsaker og få maks ut av liten plass – og lage jord og gjøds...

Biokull i bokashibøtta for å redusere fukt og lukt

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken...