I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Møt våren uten drivhus

Alle sår mye mer på våren enn det er plass til inne, også de som ikke har drivhus. Hva gjør de da? Her er to gode tips.

Det er det samme hvert år: Først fyller vi opp og vel så det under vekstlysene og i vinduskarmene med nysådde pluggbrett. Noen uker senere skal vi potte om småplantene med bokashi-jord, og plassbruken mangedobles. Det går jo ikke. Store, kraftige planter får vi også, vi som dyrker med bokashi. Det blir trangt, og både plantene og vi vil ut. Ute kan det være frost både tidlig og sent, hva gjør du da om du ikke har drivhus å sette dem ut i? Vi har plukket opp noen lure tips!

Altså: det meste av det som spirer og gror i bokashihagen i april, går sin gang helt uavhengig av om vi har drivhus eller ikke. Det ville stått på disse vokseplassene uansett: spiseklart bladgrønt i varmbenken, baljer med romjulssådd spinat i sørveggen, spirende salatbar i kaldbenker (også vintersådd), overvintret vintersalat og kruspersille ute – og kaoset i vinduskarmen. Har du sådd mer enn du har plass til under vekstlysene i vinduskarmen? Og mangler drivhus å sette plantene ut i tidlig på våren? Her er noen tips til hva du kan gjøre:

1. Så ute i plastkasser med hull

Uten drivhus3.jpg

Siste dagen i februar sådde vi grønnkål av ulike sorter, rødkål, bladpersille og kruspersille i små plastbokser og satte dem ut i romslige, gjennomsiktige plastkasser med lokk. I kassene har vi boret ganske mange små luftehull langs bunnen og toppen. Kassene sto ute i halvskygge, og i disse satte vi altså ut nysådd kål og persille og la på litt snø. Drøye seks uker senere var det tid for å potte om rødkålen første gang: de skulle over i jord iblandet bokashijord. Det liker den næringskrevende kålen. Heldigvis er kassa stor nok til at små potter med omplantet kål også fikk plass.

Andre frø som er fine å så på denne måten er: salater, spinat, sukkererter, brønnkarse, mange sommerblomster og faktisk rabarbra, hvis du får lyst til å så rabarbra fra frø:)

Plantevekstene som vokser frem i rolig tempo ute i slike kasser, blir vant til temperatursvingninger. Lyset og temperaturen er bedre tilpasset hverandre enn i vinduskarmen hvor det lett blir for varmt. Småplantene kommer ikke til å behøve herding før de skal settes ut på den endelige vokseplassen sin heller. Lettvint og praktisk!

Aktuelle produkter i nettbutikken:

Vulkamin 3 kg, plengjødsel
kr 246,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00

2. Sett nysådde spirebrett ut i kaldbenk

Uten drivhus4.jpg

Har du en kaldbenk eller to (altså pallekarmer med lokk i glass eller plast) som du ikke har vintersådd i, er det også mange frø som tåler å møte våren her. Vi sår ofte bondebønner i dorullkjerner som vi setter ut i kaldbenk; bondebønner vokser veldig fort inne, så innendørs må du vente til det bare er et par uker til du kan plante dem ut. Men ute i kaldbenk vokser de langsommere, dorullkjernene mugner heller ikke så lett ute, småplantene trenger ikke herdes før de går i jorden siden, og vi setter bare hele dorullen ned i jorden når vi planter bønnene ut på friland/ i pallekarm. Kjempekjekt! I fjor sådde vi og satte ut bondebønnene 1. april. To uker senere var de i gang. Vi sådde også beter og sukkererter i små pluggbrett i kaldbenken.

Meldes det om kalde netter, legger vi en fiberduk over pluggbrett og dorullkjerner i benker som huser nysådde pluggbrett og dorullkjerner. (De store pottene til venstre i bildet er asparges som vi sådde året før, de har overvintret i potter, beskyttet av masse halm og fiberduk i benken.)

Nyt vårsola! Lag jord. Så frø.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Bokashimikrober i kompostbingen?

Du trenger ikke kompostbinge for å lage jord av matavfall med bokashi. Men har du en binge stående, vil du likevel få glede av den – ogs...

Bokashi på balkongen

Vi lager spiselig balkong med bokashi i sommer! Her skal vi seriedyrke grønnsaker og få max ut av liten plass, og lage jord og gjødsle med b...

Biokull i bokashibøtta for å redusere fukt og lukt

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken...