Hva skjer med bokashimikrober når de dør?

Et godt mikroliv er viktig for jorden. Men hvordan forholder jorden seg til livet etter døden? Og er det noen forskjell på levende næring og kunstgjødsel? Selvfølgelig er det det! Vi gir deg en enkel forklaring på dette her.

De Effektive Mikroorganismene som bokashistrøet består av har hatt gode forhold i bokashibøtta og har formert seg i milliontall. Når matavfallet blir blandet med jord, vil noen av bakteriene dø siden de blir utsatt for oksygen. Men de aller fleste overlever og fortsetter å formere seg. Det er forskjell på hvor fort de ulike bakteriene i bokashistrøet formerer seg, men de raskeste bruker kun 20 minutter på å lage neste generasjon! Med millioner av bakterier fra bokashibøtta, blir dette temmelig mange etter hvert. Akkurat hvor lenge bakteriene lever vet vi faktisk ikke. Men når de dør er de heldigvis fortsatt nyttige. Småkryp som mark elsker døde boksashimikrober. De som ikke blir spist fortsetter livet etter døden som et nærings-lager i jorden. De skylles ikke bort, men bevares i jorden til den kan komme til nytte, som næring til planter eller småkryp.

Det er stor forskjell på hvordan tilførsel av mikroliv beriker jorden i lang tid og hva kunstgjødsel gjør. Kunstgjødsel som tilføres jorden blir utnyttet av plantene med en gang. Blir ikke kunstgjødsel tatt opp av plantene, vil den skylles vekk. Kunstgjødsel er godt for plantene, der og da, men det som ikke blir brukt vil ikke tilføre jorden noe. Avrenning av disse næringsstoffene i kunstgjødselen kan føre til at nærliggende vann for blir gode arenaer for alger. Alger er ikke bra for småkrypene som naturlig lever i vannet og vi får en fattigere natur rundt oss. 

Kunstgjødsel mater plantene, bokashimikrober mater jorden - også når de er døde. Enkelt og greit. 

Relaterte artikler

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi «lader» biokull med bokashivæske, og får spennende og e...

Lade biokull med bokasivæske i egen beholder

Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.

Lagre bokashivæske - rett i bøtta

Det er lov å være vinterlat for den som lager kompostjord og gjødsel med bokashi. Det kan faktisk være lurt! Slik lagrer du vinterens b...