Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Slik lages bokashistrøet vårt

Vi snakker ofte om hvor viktig det er for bokashien din at du gir mikrobene i bøtta gode forhold. Men hvordan kan vi være sikre på at bokashistrøet vårt inneholder de riktige mikrobene – eller at de gjør jobben sin? Jo, vi samarbeider med det firmaet som har lengst erfaring i Europa med å lage bokashistrø, nemlig EM Agriton i Nederland. Vi tok en liten prat med en av gründerne bak selskapet, Jan Feersma, om hvordan strøet lages og hvordan det hele begynte.

Jans vei inn i de Effektive Mikroorganismenes verden begynte midt på 90-tallet. Han var utdannet agronom med hovedfag innen mikrobiologi, plantefysiologi og organisk kjemi – og hadde jobbet i 17 år med plantevernmidler og frø, før han kom i kontakt med Agriton i 1996. Han ble umiddelbart interessert i å lære mer om hvordan mikrober kunne benyttes i landbruket, og dro blant annet til Japan og Thailand for å besøke gårder hvor de eksperimenterte og testet ulike former for regenerativt landbruk. De var veldig aktive og hadde allerede utviklet mange ulike bruksområder for EM.

Etter grundig opplæring, og besøk fra Japan til produksjonslokalene i Nederland, begynte EM Agriton å produsere sitt eget bokashistrø i 1999. Oppigjennom årene har de utviklet et kompetansesenter på Effektive Mikroorganismer, komplett med både et laboratorium og produksjonslokaler tilpasset en rekke ulike produkter med EM som basis – bokashistrø inkludert.

Sjekket og testet

“Det er viktig for oss at kundene vet at når de kjøper bokashistrø fra oss, så er det et produkt som er veldig trygt å bruke”, sier Jan. “De får den samme høye kvaliteten, hver eneste gang. Vi har veldig strenge regler for produksjonen, samtidig som at vi har laben vår hvor vi kan sjekke at kvaliteten er som den skal være. Vi har et kjemisk og et mikrobielt laboratorium, og det jobber to mikrobiologer hos oss som står for kvalitetskontroll og utvikling av produkter.”

Agriton sjekker også nøye at bokashistrøet ikke inneholder sprøytemiddelrester, som klopyralider og aminopyralider. Disse stoffene er hormonhemmere som kan forstyrre planteutvklingen hos en del type grønnsaker selv ved svært lave konsentrasjoner. For å sikre at kliet er trygt å bruke, har Agriton tre faste leverandører. De følger EU sine regler for sikkerhet og kvalitet, og kliet kommer med en garanti og et sertifikat på at disse er fulgt.

“Vi gjør også rutinemessige sjekker av leveransene”, legger Jan til. “Vi finner noen ganger rester av disse stoffene selv i økologisk dyrket korn. Hvis disse stoffene ble brukt på jorda for 4-5 år siden kan de fremdeles påvirke kornet selvom gården har lagt om til økologisk drift. Derfor sjekker vi hvert eneste parti med strø før det kommer i salg.”

Rabatt %
-20%
kr 194,00 kr 155,20
EM-1, 1 liter
kr 410,00
Melasse, 1 liter
kr 190,00

Hvordan lages bokashistrø?

Man kan lage bokashistrø av mange typer kli: Bygg, hvete, spelt eller triticale (en kunstig frembrakt krysning mellom hvete og rug). Etter en del testing, falt valget til Agriton på hvetekli da det ga best resultat. Det er også viktig at det er en liten mengde mel igjen i kliet som skal brukes, ellers vil ikke blandingen fermenteres ordentlig.

Det neste steget i prosessen er å tilsette EM-1, melasse og kli i en spesielt utviklet trommel. Mikrobene i EM-1 er i dvale når de tilsettes, derfor må det litt vann, sukker og god temperatur til for å vekke dem igjen. Mikrobene er også veldig sensitive for fuktighet: Blir det for tørt, vil mikrobene tørke ut, mens hvis det blir for vått vil man ende opp med en slimete miks som ikke fermenterer. Fuktighetsnivået overvåkes derfor nøye, slik at hvert parti med bokashistrø blir blandet nøyaktig likt.

Når blandingen har oppnådd korrekt fuktnivå, blir den pakket godt sammen i en lufttett beholder og lagret i et rom med temperaturstyring i 6 uker. I løpet av disse 6 ukene får de Effektive Mikroorganismene tid til å vokse og reprodusere seg. Etter endt lagring, kontrolleres og telles antallet mikroorganismer i laboratoriet – og så kan bokashistrøet endelig pakkes i lufttette poser og sendes til oss.

Resultatet er et stabilt og trygt strø med lang holdbarhet!

// AS

Relaterte artikler

Hva er mikrober og hva gjør de?

Mikroorganismer er encellede organismer vi ikke kan se med det blotte øye. Du finner dem nesten overalt, inkludert på både innsiden og utside...

Bokashistrø i såjorda

De aller fleste små spirer eller stiklinger skal ikke rett i bokashijord, da det blir altfor sterkt. Men vi kan lure oss til litt gode mikrober i så...

Derfor virker bokashi

Sorterer du matavfallet ditt med kompostbøtter og bokashistrø? Da har du mange millioner medhjelpere! ”Virkestoffet” i bokashi er neml...