Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Dyrk med bokashi: Reddik

Reddiken vokser meget raskt og er en av de aller første grønnsakene vi kan høste om våren. Den kan med fordel såes i flere omganger, både vår og høst.

Mange spiser bare reddiken rå, men den er vel så god ovnsbakt eller woket også! Når den varmebehandles blir smaken mildere.

Såing

Vi pleier ofte å vinterså reddikene – midtvinters på dypfrossen jord (les mer om vintersåing her).

Du kan også så reddik rett i jorda ute så snart snøen er smeltet og jorda har tint. Som regel tar vi en ekstrarunde med reddik på sensommeren også. Da sår vi i august/september.

Dekk til frøene med omtrent 1 cm med jord. Det holder med cirka 30 frø per kvadratmeter.

Du kan så reddik på veldig liten plass, i en krukke, murerbalje eller dyrkesekk for eksempel, så det er en grønnsak som egner seg godt på balkongen eller i små hager.

Gjødsling på vekstplassen

Reddik tilhører samme familie som kål og vil helst ha mye næring i jorda. Men siden de vokser såpass fort og ikke skal bli så store behøver de ikke like mye som annen kål. Du kan godt vanne ukentlig med bokashivæske spedd ut 1:100, men det viktigste er at du sår dem en plass hvor du har gravd ned en bøtte bokashi på forhånd. Da finner de det de behøver i jorda og klarer seg selv.

For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, dekk alltid jorda. Ettersom reddikene er små og vokser såpass tett sammen anbefaler vi at du dekker med gressklipp – eventuelt litt løv. Det er enklest å få på plass rundt småplantene.

Det er også viktig at reddikene har god nok tilgang på vann, hvis ikke kan de fort bli veldig skarpe i smaken. Hvis de får veldig ujevnt med vann, fra en tørkeperiode til plutselig styrtregn for eksempel, kan de sprekke opp. Grav gjerne ned en vanningskrukke midt i reddikbedet, så siver det sakte vann ut i jorda rundt og den holder seg jevnt fuktig.

Når blir det mat?

Du kan høste reddik etter omtrent én måned!

Men det blir jo ikke reddik..?

Noen ganger utvikles det ingen reddik – du får bare masse bladverk og etterhvert blomster – og en tynn og fislete rød rot. Da har reddikene dine gått i stokk. Det skyldes som regel for mye lys og varme. Heldigvis betyr ikke det at det ikke blir mat! La dem blomstre, så utvikles det etterhvert små lysegrønne belger. De er knasende gode og smaker mildt reddik. Nydelige i salater eller i en wok de også. Faktisk finnes det egne sorter "belgreddik" som man dyrker spesifikt for belgenes skyld.

Ettersom reddiken blir så raskt høsteklar vil du ofte ha tid til å prøve på nytt hvis det ikke går slik du hadde tenkt. Selv om vi tenker på reddik som en typisk vårgrønnsak så kan det ofte være lettere å få dem til tidlig på høsten når dagene har begynt å bli litt kortere igjen, enn om våren.

// AS

Relaterte artikler

Smart vanning med gammel metode

Uglaserte leirkrukker har blitt funnet i hager verden over – fra Kina til Sør-Amerika til det gamle Romerriket. Man gravde disse krukkene ned i jor...

Bli litt mer selvforsynt i år

I 1979 ble en ganske betydelig mengde av den maten folk spiste produsert i private hager. Faktisk kom nesten 22% av frukt og grønt vi spiste derfra! Nå...

Grønnsaker som er enkle å lykkes med

Har du lyst til å komme i gang med å dyrke egne grønnsaker, men føler deg litt overveldet og vet ikke helt hvor du skal begynne? Vi ha...