TILBUD: Bokashi klassisk enkeltbøtte, NÅ 499,- Gjelder t.o.m 31/1

Toppgjødsling med bokashi kompostjord

Vi toppgjødsler med bokashi kompostjord. Slik bruker vi bokashi til å gi næring og energi til jorden rundt stauder og bærbusker.

Vi snakker alltid om å grave bokashi ned i jorden, eller blande inn bokashi kompostjord i den eksisterende jorden i kasser, krukker og bed. Det passer jo fint for tomme vekstplasser: mellom avlinger, etter innhøsting på høsten eller før sådd eller utplanting på våren. Det er også supert når du skal potte om planter med bokashijord. Men hva med de bedene hvor det vokser noe fra før? I staudebedet, rundt frukttrær og bærbusker?

Bokashijord på toppen

Når vi vil bruke bokashi til å gi næring og energi til jorden på vokseplasser hvor vi ikke kan grave ned eller blande inn, bruker vi ferdig omdannet bokashijord og legger kompostjorden oppå jorden rundt vekstene. Deretter vanner vi godt slik at kompostjorden trenger litt ned i jorden rundt plantene. Vi legger også gjerne på et jorddekke av gressklipp på toppen, dersom vi har.

Når vi toppgjødsler med bokashijord, blir kompostjorden liggende åpent, eller eventuelt bare under et jorddekke av gressklipp eller hageavfall. Da bør bokashien i stor grad være ferdig omdannet, slik at ikke fugler og nysgjerrige hunder kommer til og begynner å krafse.

Vi har laget jord med bokashi inne i vinter, så vi har et par jordfabrikker med ferdig jord å ta av. På våren bruker vi av disse til å blande bokashijord med vanlig jord i bunnen av pottene når vi planter om spirer og småplanter, og altså til toppgjødsling av stauder, bærbusker, og forsådde planter som settes ut på steder hvor vi ikke kan grave.

Bærbusker, frukttrær og andre stauder

Vi bruker altså bokashijorden på samme måte rundt bærbusker, frukttrær og andre stauder; spiselige og ikke-spiselige. Det varierer jo en del hvor mye næring ulike stauder ønsker seg. Jordbær vil for eksempel ikke ha for mye, de blir det bare blader og lite bær. Rips er også nøysom. Men vi pleier faktisk å gi våre unge rips- og jordbærplanter litt toppgjødsling med bokashijord om våren likevel. Det har de aldri klaget på. Planter som gjerne tar mer næring, kan godt få toppgjødsling med bokashi oftere. Slik gjør du:

  • Bruk den best omdannede bokashijorden du har
  • Krafs bokashijorden godt ned i jorden rundt plantene, blomstene, buskene eller trærne
  • Vann godt
  • Legg gjerne på jorddekke til slutt

God hagesommer!

/ah, bokashinorge.no

Lag jord med en av våre praktiske bokashibøtter:

Relaterte artikler

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´...

Bokashi i staudebedet

Her tester jeg en metode for å mate rå bokashi rett i staudebedet.

Jeg er utrolig gnien på min bokashijord. Ferdig bokashijord spandere jeg k...

Lade biokull med bokasivæske i egen beholder

Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.