Hele BokashiNorge - Iris på Svalbard

I dag tar vi en digital reise til en "tropisk" hage på Svalbard. Iris Dahle Bjørkmann driver hotellet Polarriggen som hennes mor startet på Spitsbergen for 20 år siden. Der finnes også en 17 år gammel "tropisk" vinterhage, som nå har begynt å få bokashijord. 

Her er Iris sin historie

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
Et par år. Etter å ha søkt og lest om forskjellige komposteringsmetoder så kom vi raskt frem til å ville prøve ut bokashimetoden.

Din motivasjon for å begynne med bokashi?
Vår motivasjon er flere ting, men som en overnattingsbedrift og restaurant på en øy langt mot nord så er dette med en sirkulær tankegang spesielt viktig. Vi er i gang med et zero waste-prosjekt der vi skal måle og spore alt av avfall og fokusere på å redusere så langt det er mulig. Da blir dette med kompostering en viktig del. Vi har en stor Vinterhage med mange planter som trenger næring og jord og som i dag er Svalbards største grøntareal. Noe av hensikten med Vinterhagen var å gjenskape noe fra den gang Svalbard var tropisk, selvfølgelig flere millioner av år siden, men allikevel spesielt tankevekkende i disse tider med de miljøutfordringene vi står ovenfor.

Din motivasjon for å fortsette med bokashi? Dette har kanskje endret seg?
Fremover så vil vi prøve å teste ut å dyrke flere spiselige planter. Vi er i startfasen her nå, og det som har vært litt morsomt er at det har begynt å spire ting rett opp fra jordfabrikken. Som en agurkplante og en paprikaplante. Men vi er fortsatt i testfasen og for oss er det viktig å la ting få utfolde seg organisk. Det er noe meditativt med å holde på med dette, som hagearbeid ellers.

Din beste bokashihistorie?
Vi har hatt litt utfordringer med dosering av bokashivæsken som når den er veldig sterk. Så vi har hatt noen morsomme øyeblikk da vi nesten måtte rømme bygget. Her må vi veie for og imot alt avhengig av væsken da Vinterhagen er vår frokostsal og restaurant, så det må ikke bli for sjenerende for våre gjester.

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
Å starte med bokashi er absolutt noe jeg anbefaler, og den startpakka til bokashi Norge er helt perfekt å begynne med.

Hvordan ser din jordfabrikk ut?
Vår lille jordfabrikk har vi innendørs. Vi har startet med å bruke en gammel zargeskasse som vi så kunne gjenbrukes til dette formål. Og det er så fascinerende å se hvor raskt prosessen går når man har tømt den første bøtta. Så bruk det du har som er funksjonelt og tilgjengelig. Gjør det enkelt!

Ditt bokashitips?
Vi har startet med å bruke kun rått grøntavfall, eggeskall bruker vi også, men ser at det trenger litt lengre tid før det blir til jord.

Her kan du følge Polarriggen på SoMe: 

Insta: @maryannspolarrigg

Facebook: Mary-Anns Polarrigg – Svalbard

Webside . www.polarriggen.com

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Anne fra Søgne

I dag besøker vi Anne Endresen, bedre kjent som @annemorshage på Instagram. Der inspirerer hun mange med sine vakre bilder av grønnsaker og ...

Hele BokashiNorge - Bjørnhild fra Oslo

I dag besøker vi Bjørnhild Fjeld, som har jobbet mange år som hagejournalist og er redaktør for det nye norske hagebladet Hageguiden ...

Hele BokashiNorge - Mina fra Skien

I dag besøker vi Mina fra Minas habitat. Mina er en plante-elsker i tillegg til å like å holde orden inne og i livet forøvrig. På...

Hele BokashiNorge - Veronika fra Telemark

I dag besøker vi Veronika Jensen Simonsen, som er mor til 3 barn, opptatt av miljø og bærekraftig livsstil og veldig glad i alt som gror, sp...