Hele BokashiNorge - Terese fra Hallingdal

I dag besøker vi Terese fra Hallingdal. Terese bor i ei lita bygd som heter Vats, i Ål kommune. Her har hun en kjøkkenhage hun har drevet med i 4 år. Med familiens lille pode elsker hun å så, plante ut, stelle og høste. Slik får både stor og liten utfolde seg i naturen til daglig. 

Terese fra Hallingdal

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
Jeg har holdt på med bokashi i to år.

Hvordan oppdaget du bokashi?
Første gang jeg hørte om bokashi var via en god venninne. Da jeg litt senere ble med i Klimaforeldre, en instagramprofil som inspirerer til en grønnere og mer bærekraftig hverdag, ble det naturlig for meg å ville teste det ut. I kommunen jeg bor blir ikke matavfall sortert og brukt på fornuftig vis, det går i restavfall og blir brent. Jeg hadde begynt så smått å dyrke grønnsaker i hagen og tanken på å bygge egen jord av matavfall som ellers ville blitt brent, tiltalte meg veldig.

Din motivasjon for å begynne med bokashi?
Jeg ble med en gang veldig «frelst». Hele prosessen var spennende og det føltes veldig rett. Jeg leste og lærte mer om jordbygging og mikrolivet i jorda, og om bokashi som metode. Vi var flere i Klimaforeldregjengen som brukte bokashi og alle hadde gode erfaringer.

Din motivasjon for å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?
Nå dyrker jeg ganske mye grønnsaker hjemme og det kunne ikke falle meg inn å sende matavfallet til renovasjonen. Det er mitt gull, sammen med hestemøkk og plenklipp. Gull som vekstene mine trenger og elsker. På våren kjøper jeg av og til en sekk med torvfri jord på hagesenter når jeg skal i gang med å så inne. Den er beregnet for økologisk dyrkning, men jeg har funnet masse plastbiter i ulike størrelser i de sekkene (den største var stor som en pannekake!). Det styrker motivasjonen for å bygge jorda selv, da vet jeg hva som er i den.

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?
Det er ikke noe jeg elsker mer eller mindre å dyrke i bokashi. Alle plantene mine får jord med bokashi og de trives veldig godt!

Din beste bokashihistorie?
I vår gjorde jeg et eksperiment: Jeg sådde seks potter med sukkererter inne. De fikk samme jord, like mye lys, like mye plass og like mye vann og næring. Eneste forskjellen var at jeg strødde oppi en teskje bokashistrø i tre av pottene. Jeg trodde helt ærlig ikke det skulle utgjøre noen forskjell, men noen uker senere var plantene i tre av pottene omtrent dobbelt så store som i de andre tre. Det var plantene som fikk bokashistrø som var størst! Veldig overraskende, og veldig gøy! Neste år skal all forkultivering foregå med bokashistrø i jorda!

Dette trenger du for å gjøre Bokashi:

Ditt beste bokashitips/triks?
Mitt beste bokashitips er å kutte opp bitene du putter i bøtta i ganske små biter. Spesielt tykke skall (appelsinskall, bananskall, vannmelon) blir raskere omdannet til jord om det ikke er store biter. Ellers elsker jeg å bruke biokull i bunnen av bøtta, da rommer den mer, og kullet suger opp væske og næring. Jeg bruker kullet som jordforbedring i grønnsakshagen.

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det?
Jeg har hatt utfordringer med at diverse dyr synes jordfabrikken er spennende: Hund, mus og skjærer har vært spesielt plagsomme. De store dyrene holder jeg unna ved at jeg har en rist på toppen av pallekarmen hvor jeg har jordfabrikken. Men den holder ikke musene unna. Mus er mest utfordrende på høst og vinter, så jeg har derfor valgt å lagre all fermentert matavfall i store plastdunker og graver det ned i grønnsaksbedene til våren. Dette fungerer svært godt hos meg.

Hva vil du si til den som lurer på å begynne meg bokashi?
Til de som vurderer å begynne med bokashi vil jeg bare si: Kjør på! Neida. Det er ikke for alle. Om du ikke har interesse av å dyrke noe og kommunen du bor i benytter matavfallet til biogass og biogjødsel er det kanskje like greit å droppe det. For alle andre vil jeg si det er verdt et forsøk! Jeg synes bokashi er en enkel måte å nyttegjøre seg av matavfallet og vil varmt anbefale det til andre!

Hvordan ser din jordfabrikk ut?
Min jordfabrikk er ute og foregår egentlig flere steder: Stort sett i bunnen av et grønnsaksbed eller i en egen pallekarm så jeg har næringsrik jord tilgjengelig ved behov. Jeg synes omdanningen i all hovedsak går veldig raskt. Unntaket er løkskall, bananskall og appelsinskall, det er det eneste som kan dukke opp når jeg graver i bokashijord. Vi spiser ikke kjøtt og fisk så jeg vet ikke hvordan det er med benrester og slikt.

Annet du vil dele?
Jeg har blitt svært overrasket over å se hvor feit og fin jorda blir der jeg har gravd ned bokashi, og hvor ekstremt godt meitemarken trives! Der meitemarken trives, trives også plantene mine. Og da er alle fornøyd!

Følg Terese her:

IG: @gronne_larve og @klimaforeldre

 

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Bjørnhild fra Oslo

I dag besøker vi Bjørnhild Fjeld, som har jobbet mange år som hagejournalist og er redaktør for det nye norske hagebladet Hageguiden ...

Hele BokashiNorge - Iris på Svalbard

I dag tar vi en digital reise til en "tropisk" hage på Svalbard. Iris Dahle Bjørkmann driver hotellet Polarriggen som hennes mor startet på S...

Hele BokashiNorge - Veronika fra Telemark

I dag besøker vi Veronika Jensen Simonsen, som er mor til 3 barn, opptatt av miljø og bærekraftig livsstil og veldig glad i alt som gror, sp...