Hele BokashiNorge - Tina fra Austevoll på Vestlandet

På det forblåste Vestlandet, litt sør for Bergen, finner vi Austevoll kommune. I det lille tettstedet Bakkasund holder Tina Grindheim til. Hun har bygget seg en fantastisk drivhusdom og kan med denne dyrke mange spennende vekster i en fantastisk setting. Bokashikompostering hjelper plantene hennes med å vokse seg frodige. Her får du Tinas historie!

Tina fra Bakkasund på Austevoll

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
Jeg startet med bokashi for ca 1,5 år siden.

Hvordan oppdaget du bokashi?
Etter mye inspirasjon på forskjellige sosiale plattformer, bestemte jeg meg for at bokashikompostering var det beste for vår familie.

Din motivasjon til å begynne med bokashi?
Her i Austevoll har vi biosortering av avfall, men jeg ville gjerne prøve å kompostere selv hjemme i hagen. Den mestringen du får når du klarer å kompostere ditt eget matavfall, i egen hage, for så å bruke komposten til å dyrke ny mat, den er helt fantastisk.

Din motivasjon til å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?
Motivasjonen til å fortsette med bokashi må være den virkningen av bokashikompost. Når tomatene, kålen og løken smiler til deg når du går forbi, da ønsker du å fortsette med det du gjør.

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?
Jeg dyrker det meste i bokashijord, men jeg liker å dyrke tomater best.

Din beste bokashihistorie? 
Jeg har testet bokashikompost og jeg plantet samme størrelse/type plante både i bokashijord og i annen jord. Over kort tid ser man tydelig skille på størrelse og kvalitet. Foreløpig er det det som er min favoritthistorie. Andre kan nå forstå og se hva bokashikompost kan gjøre, og det er både spennende og inspirerende.

Produkter du kan bruke i hagen:

Ditt beste bokashitips/triks?
Bruk bokashivæsken, vannes ut 1:100. Vi har brukt denne blandingen på vår laurbærhegghekk og den har vokst veldig mye det siste året.

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det?
Helt i begynnelsen av min bokashireise, hadde jeg et problem med at kråker kom og gravde opp bokashien i min jordfabrikk. Dette løste jeg med å fylle mer jord over bokashien og så lagde jeg et tak av hønsenetting.

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
Om du lurer på å starte med bokashi ville jeg prøvd det. Du finner fort ut om dette er noe som passer deg og din hage, verre er det ikke.

Hvordan ser din jordfabrikk ut?
Det siste året har jeg jobbet med å fylle i det nye drivhuset mitt, så det ble på en måte en jordfabrikk inne i drivhuset. Jeg har også pallekarmer ute som jeg har gradvis fylt opp med bokashi og jord, som jeg i dag dyrker i. Men den nåværende jordfabrikken er en pallekarm som står litt bak i hagen. Nå på sommeren går det ganske kjapt med komposteringen 3-4 uker ca. På vinteren skjer det ikke så mye, men det gjør ingenting for komposteringen begynner av seg selv når det er varmt nok ute.

Følg Tina her:

Instagram: @drivhusdomen

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Anne-Thea fra Lillehammer

Vi besøker i dag Anne-Thea i Lillehammer og hennes frodige hage og drivhus. Nå skal hun fortelle oss sin bokashi-historie. 

Hele BokashiNorge - Terese fra Hallingdal

I dag besøker vi Terese fra Hallingdal. Terese bor i ei lita bygd som heter Vats, i Ål kommune. Her har hun en kjøkkenhage hun har drevet me...

Hele BokashiNorge - Mina fra Skien

I dag besøker vi Mina fra Minas habitat. Mina er en plante-elsker i tillegg til å like å holde orden inne og i livet forøvrig. På...