Hele BokashiNorge - Anne-Thea fra Lillehammer

Vi besøker i dag Anne-Thea i Lillehammer og hennes frodige hage og drivhus. Nå skal hun fortelle oss sin bokashi-historie. 

Anne-Thea fra Lillehammer 

Anne-Thea Haavind har mann, to barn, tre høner og en katt – og en frodig hage. Hun har totalrenovert huset i Lillehammer og neste prosjekt er hagen. For å få en god start på hagevekstene er bokashi blitt en selvfølge i hverdagen. 

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
Jeg kjøpte mine første bøtter i fjor høst, så har nå snart vært gjennom et helt år med bokashi. 

Hvordan oppdaget du bokashi?
Vi har holdt på med ulike typer kompost i flere år før noen venner tipset om at vi burde teste ut bokashi. Jeg leste meg opp på prosessen, og satte i gang da hagesesongen var på hell. 

Din motivasjon til å begynne med bokashi?
Vi har sett etter en enkel måte å omdanne matavfall til god jord, sommer og vinter. I den åpne kompostbingen vår var vi plaget av skjærer som rotet rundt, så vi ville teste ut om kompostering i bøtter fungerte bedre for oss. Bokashiprosessen kunne møte alle kravene våre til effektiv kompostering og var heller ikke for dyrt å teste ut. 

Din motivasjon til å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?
Etter at vi startet med bokashi kaster vi ikke lenger matavfall. Det føles veldig riktig å gi overskuddsnæringen tilbake til jorda, og kunne bruke den til å dyrke nye blomster og grønnsaker. Alle bruksområdene til bokashivæsken har vært en super bonus, og nå skjønner jeg ikke helt hvordan hagen kan klare seg uten den som både gjødsel og luse-bekjemper. 

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?
Hele kjøkkenhagen har fått et løft det siste året, men maisen ser ut til å elske bokashibedene våre. Bokashi-maisen er dobbelt så stor som den som står på friland, og de første kolbene er på vei nå flere uker tidligere enn i fjor. Også tomatene vokser i superfart! De får seg en vanning med bokashivæske en gang per uke.

Din beste bokashihistorie? 
Som en liten test prøvde jeg å grave fermentert bokashi rett ned i noen av potteplantene mine som var veldig slitne etter en lang og kald vinter. Etter et par uker eksploderte veksten! Jeg måtte faktisk potte om flere i større potter etter en måneds tid fordi plantene vokste så raskt.  

Gode produkter til hagen:

Ditt beste bokashitips/triks?
Hagen har vært hardt angrepet av lus i år, og ettersom vi ikke ønsker å bruke giftstoffer så har jeg laget en blanding av bokashivæske og vann som jeg leste om på bokashinorge.no. Den har jeg sprayet på rubb og stubb. All lus er ikke borte, men blandingen har satt dem kraftig tilbake og så ordner marihøner og kniping resten. Mye mer effektivt enn grønnsåpe og vann.  

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det?
I begynnelsen syns jeg det var vanskelig å gjøre ren bøttene uten å søle bokashivæske og -rester, så nå har jeg begynt å sette bøtta rett i et bed som trenger litt næring og spyle den der. Dermed får jeg gjødslet i bedet og gjort ren bøtta samtidig! 

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
Kjør på! Det er ikke mye vanskeligere enn å bære ut matsøpla, og gir deg masse bra næring i retur.  

Hvordan ser din jordfabrikk ut?
Nå som alle bed er fulle av grønnsaker og blomster har jeg ikke noe godt sted å oppbevare bokashien min. Vanligvis graver jeg den rett ned, men nå har jeg noen måneder foran meg hvor jeg må finne en annen løsning. Foreløpig oppbevarer jeg den i store plastkasser som jeg også brukte i vinter, men planlegger å lage en ordentlig jordfabrikk i løpet av sommeren for å ha god jord klar til neste vår.  

Følg Anne-Thea her:

Instagram: @ahaavind

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Bjørnhild fra Oslo

I dag besøker vi Bjørnhild Fjeld, som har jobbet mange år som hagejournalist og er redaktør for det nye norske hagebladet Hageguiden ...

Hele BokashiNorge - Anne fra Søgne

I dag besøker vi Anne Endresen, bedre kjent som @annemorshage på Instagram. Der inspirerer hun mange med sine vakre bilder av grønnsaker og ...

Hele BokashiNorge - Iris på Svalbard

I dag tar vi en digital reise til en "tropisk" hage på Svalbard. Iris Dahle Bjørkmann driver hotellet Polarriggen som hennes mor startet på S...