Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

20 ting du kan gjøre for å forberede hagen til vinteren

Usikker på hvordan du best bør klargjøre hagen for vinteren? Det er mye som kan gjøres! Fordel gjerne oppgavene utover, fra tidlig høst og helt frem til bakken fryser.

Det er ikke så mye som er et virkelig must. Naturen greier seg aldeles utmerket uten at vi rydder så fælt i den, men det er en del ting som kan være lurt å gjøre i løpet av høsten slik at grunnlaget blir lagt for en frodig hage til våren igjen. Her er våre forslag:

  1. Har du noe ferdig fermentert bokashi av matavfall eller hageavfall? Grav det godt ned i bed og karmer der du har plass. Omdanningen går saktere når det er kaldt, men nede i jorda er det ofte betydelig varmere enn på overflaten, så grav gjerne bokashien ned så lenge det er mulig å få spaden i jorda.
  2. Fordel ut ferdig kompostert jord. Tøm ut av jordfabrikken og kompostbingen, og bruk jorda til å fylle på der det har sunket sammen i pallekarmer og bed. Da får du god plass til bokashi i vinter, eller til hageavfall etterhvert som du rydder opp eller klipper ned.
  3. Rak sammen løv. Du kan bruke det som jorddekke eller ha det i jordfabrikken din. Løvet er nemlig fullt av jordbakterier og en perfekt måte å drøye jorda på.
  4. Bunkre jord. Samle det i bøtter/poser, så kan du ta det inn porsjonsvis og tine det. Da har du alltid mulighet til å dekke over bokashien hvis du velger å ha den i jordfabrikken om vinteren også – samme hvor dypt tela går eller hvor mye snø som faller.
  5. Dekk jorda! Både plantene og jordlivet har det bedre med en liten vinterdyne. Strø over med kompost, løv, gressklipp... Det meste funker! Du kan også bruke oppdelt mykt hageavfall til dette også. Spre hageavfallet utover plena, kjør over det med en gressklipper med oppsamler, og vips: Perfekt jorddekke som kan bli til jord mens det beskytter plantene og jordlivet mot kulda. Har du tid til å fermentere avfallet først, går omdanningen til jord mye raskere (mens beskyttelsen blir like god!).
  6. Ta frø fra plantene du ønsker. Oppbevar dem tørt og kjølig til neste år.
  7. Klipp ned de plantene som behøver det. Noen liker helt ryddige bed hvor alle staudene klippes ned, mens andre lar det gjerne stå. Hule stilker er gode overnattingsplasser for insekter, og frøstandene kan være viktige kilder til mat for fugler, så hvis du kan leve med litt "rot" i bedene – gjør gjerne det! Mange frøstander er dessuten ganske dekorative dekket av frost eller stikkende opp fra snøen. Har du planter som er syke er det selvfølgelig også lurt å klippe dem ned og fjerne dem.
  8. Redd unna de plantene som ikke tåler frost. Kanskje har du noen georgineknoller som bør graves opp for eksempel? Eller et sitrustre som bør inn i stua før det blir for kaldt?
  9. Rydd og rengjør potter, og ta inn terracotta og andre potter som kan sprekke i kulda. Jo bedre orden du får nå, jo enklere gjør du det for deg selv til neste vår.

     

  10. Har du dam i hagen er det på tide å rense den. Prøv å fiske ut falne løv som flyter rundt, og fjern eventuelt litt av planterestene som har samlet seg på bunn. La det du fisker ut få ligge langs kanten av dammen (gjerne et døgns tid) så eventuelle vannlevende småkryp rekker å rømme unna før du kvitter deg med restene.
  11. Ta et aldri så lite skippertak for å betydelig redusere de mest invaderende ugressene dine til et minimum.
  12. Plant løkblomster så har du noe strålende vakkert å glede deg til når våren kommer!
  13. Rengjør redskaper, inkludert rustbehandling og sliping hvis nødvendig – så er alt klart til våren.
  14. Dekk til planter som ikke tåler så mye kulde og vind.
  15. Lag bokashi av nedfallsfrukten. Er noen av eplene på bakken for dårlige til saft/cider/mos? Del dem litt grovt opp og ha dem i bokashien i stedet. Har du veldig mye kan du jo lage deg en egen nedfallsfrukt-bokashi i en bokashisekk for eksempel?
  16. Gå på grundig sneglejakt! Sjekk under steiner, langsmed kanter av tre, godt innunder planter og andre steder de pleier å gjemme seg. Klipp dem du finner i to, like bak følehornene. Det er den mest humane måten å avlive dem på. Små åkersnegler (som ikke lar seg klippe så enkelt) kan du samle i en beholder for så å avlive dem med kokende vann eller legge dem i fryseren.
  17. Fjern gress som har vokst over heller og steiner. Har du tråkkheller i plena eller steinsetting som grenser til plen, har du sikkert erfart at gresset fullstendig spiser opp steinene hvis det ikke holdes i sjakk. Skjær eller klipp frem steinene nå, så slipper du at hellene dine dekkes av klissete halvråttent gress utover høsten.
  18. Ta en opprydding i uteboden. Vi bruker jo som regel litt andre ting om vinteren enn om sommeren, så etterhvert bør gressklipperen flyttes bakerst mens ski og akebrett får komme frem.
  19. Rengjør fuglemateren. Og kanskje trenger fuglebrettet en kjapp oppussing eller reparasjon? For at fuglene våre skal holde seg friske er det viktig at vi holder fôringsplassen ren og ryddig. (Eller hva med å lage egne meiseboller etterhvert?)
  20. Noter deg tanker og erfaringer fra året. Hvilke planter trivdes godt? Er det noen som kanskje burde flyttes til et bedre sted? Eller fjernes? Eller som du ønsker deg flere av? Hvordan gikk det med grønnsakene? Merket du noen steder jorda fort ble uttørket og bør få tilført biokull/mer organisk materiale – eller oversvømt så det burde dreneres litt bedre? Hvordan var det med lys/skygge? Bør du plante noe høyt eller klippe ned noe? Har du tenkt på noe lurt eller lært noe viktig som du ikke vil glemme til neste sesong? Skriv alt ned mens du fremdeles har det klart for deg. Det er utrolig hvor mange gode tanker som rekker å gå i glemmeboka gjennom en lang og mørk vinter.

Har du begrenset med tid og krefter og følte at denne lista ble i overkant lang..? De viktigste punktene for bokashiens del er 1, 2, 3 og 4. For hagen generelt ville jeg prioritert punkt 5, 8 og 14. Også er det jo fornuftig å redde potter fra å sprekke (punkt 9), samt å ta renhold seriøst hvis du skal mate fugler i vinter (punkt 19). Begynn tidlig og fordel oppgavene utover – også går det heldigvis greit med det aller meste vi ikke rekker å få gjort også.

// AS

Relaterte artikler

Bunkre jord på høsten

På høsten bunkrer vi gammel hagejord fra kjøkkenhagen. Den oppbevarer vi i porsjonsposer til vi skal blande bokashi og jord til vinterens ko...

Høstfest i hagen med løv og bokashi

Løv er gull for hageeiere generelt og for de som lager jord med bokashi spesielt. Gå på gulljakt i hagen, eller i parker og grøftekant...

4 ting å gjøre med bokashi på høsten

Høstonna i kjøkkenhagen er høysesong for bruk av bokashi-kompost. Og vi tar i bruk bokashi i alle stadier! Fermentert bokashi (som har stå...