I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Hva er Bokashi?

Bokashi er enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen uker. Bokashi er lettvint, krever liten plass, lukter ikke vondt og passer like fint i byen som i hus med hage

Kjøkkenkompostering

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt.

I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale – som matavfallet ditt – i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp (men det skjer ingen forråtnelse) og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord siden, går omdanningen til jord svært raskt. Og all næring og energi føres tilbake til jorden.

Bokashibøttene våre finnes i flere farger og passer alle kjøkken:

Lag rik jord

Raskt. Bare noen uker etter at matavfallet har forlatt kjøkkenet og kommet i jorden kan du begynne å plante i næringsrik bokashi kompostjord.

Jorden du lager med bokashi, er proppfull av næring og energi med et rikt mikroliv og massevis av herlig meitemark. Dyrk den på balkongen, i krukker, på takterrassen, i kolonihagen eller i kjøkkenhagen – og høst egendyrkede grønnsaker fra egenprodusert jord. Et perfekt lite kretsløp. Enkelt og svært raskt.

Hverdagen med bokashi: Slik gjør du

3-trinns rakett

Bokashi er en 3-trinns rakett til næringsrik kompostjord. De to første trinnene SKAL foregå innendørs:

Trinn 1) er når du fyller bokashibøtta med matavfall en gang om dagen og strør bokashistrø over.

Trinn 2) er en gjærings- eller fermenteringsperiode på minimum 2 uker. Når du har fylt opp bokashibøtta , skal den stå med det lufttette lokket på og ”hvile” innendørs i 2 uker.

Trinn 3) skal fermentert bokashi i kontakt med jord for å bli jord. Det kan skje inne eller ute – i en kasse med litt jord, i pallekarmer i hagen, eller rett i jorden:

Bokashi rett i jorden

Bokashi i jordfabrikken

Bokashi med binge

Effektive mikroorganismer - hva er det?

Bokashistrøet som vi i bokashinorge.no lager og tilbyr, er fremstilt av en blanding hvete- eller byggkli, vann, sukkerrørsmelasse og såkalte effektive mikroorganismer EM™. Etter en gjæringsprosess i lufttett miljø i 3–6 uker, blir dette bokashistrø.

Gode mikrober

EM™ er en unik blanding av gode bakterier og gjærsopp. Hver mikrobe har sine bestemte egenskaper og virkemåter, som i sammensetningen EM™ gir de nyttige effektene til effektive mikroorganismer, som vi utnytter og aktiverer når vi lager bokashistrø. Effektive mikroorganismer bidrar til sunne miljøer rundt seg, enten det er i vassdrag, i magen eller i jorden. EM brukes til mye mer enn bokashistrø.

Hvilke mikrober snakker vi om?

Til sammen finnes det fem ulike mikrober i EM, to av dem er melkesyrebakterier, i slekt med de som finnes i yoghurt. En er en gjærsopp som minner om bakegjær, og de andre er såkalte urbakterier som vi har hatt rundt oss i nesten fire milliarder år, og som bidrar til plantenes fotosyntese.

  1. Lactobacillus plantarum:En vanlig melkesyrebakterie. Probiotisk.
  2. Lactobacillus caseï: Også en vanlig melkesyrebatkerie, brukes i fremstilling av ost og som probiotika.
  3. Saccharomyces cerevisiae: Gjærsopp som brukes i baking, øl- og vinproduksjon og finnes naturlig i magen.
  4. Rhodopseudomonas palustris: Kjempeviktig bakterie som finnes naturlig i jord og vann. Den benyttes aktivt i biosanering/-rensing for å bekjempe gifter og forurensning i jord og vann.
  5. Rhodospirillum rubrum: En nyttig bakterie som finnes i vann, jord og avløp.

EM i bokashistrø

EM brukes ikke bare i kjøkkenkompostering og økologisk jordbruk – det utvikles stadig nye bruksområder innenfor rensing av vann, dyrehold, miljø og helse. Grunnproduktet – EM-konsentratet – heter EM-1. Det må aktiveres for å kunne gjøre nytte. Én måte å aktivere det på, er å lage bokashistrø.

Når bokashistrøet kommer i kontakt med litt fuktig matavfall, begynner mikrobene å jobbe; og det fortsetter de med i lang, lang tid etter at de er kommet i jorden. De formerer seg og blir flere, og jorden blir bedre og bedre. Mikrobene samarbeider med de mikrobene som allerede finnes i jorden og hjelper til å skape et miljø som planter stortrives i.

Bokashistrø kan kjøpes i nettbutikken vår:

 

Relaterte artikler

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Forskjell på Bokashi klassisk og Bokashi Loop?

Det er mange som lurer på hva som er forskjellen på Bokashi Klassisk bøttene og Bokashi Loop bøttene. Derfor har vi laget en liten sam...