Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Hvor skal pallekarmen stå?

Hvis man har en helt tom plen, hvor skal man egentlig anlegge de første bedene når man har lyst til å begynne å dyrke grønnsaker?

For mange blir løsningen å legge kjøkkenhagen til et ledig hjørne. Kanskje tenker du at det er lurt å ha den et stykke unna sitteplassen og der ungene leker så grønnsakene ikke blir i veien og ikke blir utsatt for fotballer og vanngevær. Det føles kanskje også mer naturlig å velge seg et hjørne enn å starte “midt i intet”.

Det er selvfølgelig ganske fornuftige vurderinger – men ulempen med en slik plassering i utkanten av hagen er at det blir mer tungvint å stelle med plantene. Det er så enkelt som at jo mer tid du tilbringer med grønnsakene dine, jo bedre stell kan du gi dem. Passerer du dem mange ganger om dagen oppdager du for eksempel mye raskere misfargede blader og kan trå til umiddelbart med mer næring eller annen behandling. Og det er utvilsomt en fordel å kunne gripe raskt inn når glupske larver eller snegler er på ferde.

Jordsold 31 cm
kr 429,00
Matauk med pallekarm
kr 399,00
Biokull 10 liter
kr 249,00

Hvis du må gå bort til dem ens ærend for å sjekke hvordan plantene dine har det, vil de få mye mindre tilsyn enn hvis du naturlig passerer dem. Og jo nærmere kjøkkenet en urt eller grønnsak vokser, jo større er også sjansen for at du smetter ut for å klippe med deg litt persille eller henter inn et par tomater når du lager mat. Hvis det regner og du må på med støvler for å hente litt frisk gressløk fra motsatt ende av hagen, er det veldig fort gjort å tenke “jeg tar det neste gang i stedet” – selv med en liten hage.

Selvfølgelig er sol- og vindforhold også viktig, men avstand er faktisk en minst like vesentlig faktor for hvor du bør plassere det du dyrker. Et generelt råd er å plassere det som trenger mye tilsyn nærme huset, mens det som ikke trenger fullt så mye oppfølging kan stå et stykke unna. Tomater, agurker og urter du gjerne vil bruke hver dag kan du helst ha rett utenfor døra, mens ripsbusken, epletreet og rabarbraen kan stå lenger vekk. De trenger litt tilsyn de også, men om du ikke går bort og sjekker på dem på et par dager fordi det høljer ned så er det ingen krise. De passer ganske bra på seg selv.

Og hva med jordfabrikken eller annen kompost – hvor bør det stå? Det kan du godt ha i et ledig hjørne som ikke er i veien og hvor fotballer og vanngevær ikke når.

Relaterte artikler

Begynn med kjøkkenhage nå!

Enten du er nybegynner og drømmer om egen kjøkkenhage til våren, eller allerede er dreven hageeier, er det lurt å starte neste sesong ...

Slik bygde vi kjøkkenhage

Vi bor på en fjellknaus ved fjorden: masse skog, ingen jord. Der deler vi plassen med vakre, men alltid sultne rådyr. Likevel ville vi dyrke grø...

Beskytt kjøkkenhagen mot rådyr

Spiser rådyrene opp hagevekstene der du bor? Vi bygde kjøkkenhage i bambiland, og beskytter grønnsakene med en miks av ganske enkle innretni...